petak, 10. listopada 2014.

U KUHINJI: Butternut štapići i veganski popečci od graha


Što su tikvice ljeti, to su za nas bundeve u jesen! Savršen plod koji možete pripremiti na toliko različitih načina da isto jelo ponekad ne uspijemo ni ponoviti u jednoj sezoni! Proporcionalno našem oduševljenu ovim povrćem je i broj bundevastih recepata u arhivi bloga gdje možete naći juhu od hokaido tikve, štapiće od hokaido tikve, rostano povrće sa hokaido bundevom, pekmez od jabuka i butternut bundevejuhu od butternut bundeve i kukuruza te slatko ljuti namaz od turkinje i sira! Da nastavimo u istom tonu, danas služimo butternut štapiće u kombinaciji sa popečcima od graha  - brzi veganski ručak koji naši ukućani, mali i veliki, stvarno vole! :)


Butternut štapići i popečci od graha

Sastojci: 

butternut bundeva
maslinovo ulje
suncokretovo ulje
cca 400 g kuhanog graha*
pola šalice glutenskog brašna
malo koncentrata rajčice ili žličica ajvara
češnjak u granulama
dimljena slatka paprika
sol
papir za pečenje

*Mi obično koristimo ostatke od (veganskog) variva/juhe od graha koje samo procijedimo i zajedno sa ostalim povrće ubacimo u multipraktik! Umjesto toga možete koristiti i crveni grah iz konzerve!

Priprema:

Upalite pećnicu na 200°C. Bundevu ogulite, očistite sredinu i narežite ju na štapiće. Narezane štapiće stavite u posudu, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pospite sa granulama češnjaka pa sve dobro promješajte i istresite u pleh na koji ste prethodno stavili papir za pečenje. Štapići će se peći oko 20 min do pola sata (nakon 10-15 min pečenja ih samo okrenite), odnosno dok ne porumene, što je taman dovoljno da napravite popečke od graha!

Ako imate ostataka od variva/juhe od graha, jednostavno ih procijedite zajedno sa ostalim povrćem, ubacite u multipraktik, dodate malo koncentrata od rajčice ili žličicu ajvara, malo dimljene paprike, češnjaka i soli po potrebi!

Umjesto toga možete koristiti i grah iz konzerve, samo ga u tom slučaju malo više začinite! Kada se od graha napravila pasta, dodajte glutensko brašno i dobro promješajte da se sve sjedini! Nastat će masa slična tijestu koju možete razvaljati na prst debljine i rezati čašom ili popečke jednostavno oblikovati rukom! Ako vam je smjesa pre vlažna dodajte još malo glutenskog brašna, samo vodite računa da ne postane gumenasto!

Popečke pecite na malo ulja, a ako vam je od ove smjese ispalo više no što planirate pojesti, jednostavno odvojite dio oblikovanih popečaka (prije pečenja) i zamrznite za još brži ručak! ;)





Osim što na ovaj način možete iskoristiti ostatke jučerašnjeg ručka, ako vam ostane viška pečene bundeve od nje možete napraviti krem juhu, a pečeni popečci od graha su odlični u sendvičima pa imate i večeru! ;)

Kako vam se sviđa ova kombinacija? Da li ste već pravili nešto slično?
Koji je vaš omiljeni bundevasti recept?

Pišite nam i šaljite svoje recepte!

Čitamo se u nedjelju, a do tada uživajte u vikendu i ovom prekrasnom babljem ljetu! :)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 6 :

  1. sviga mi se ovaj pomfrit od bundeve!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) malo je mekši od pravog, ali zato meni puno finiji! :)

      Izbriši
  2. mmmm ovo bi se definitivno moglo isprobati. mozda djecaku uspijem 'podvaliti' grah kao sniclu ;-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) možda prođe! ;) iako rano oni skuže sve, teško ih je prevariti! nadamo se da će mu se svidjeti! ;)

      Izbriši
  3. Pomfrit od bundeve ću morati da probam, izgleda preukusno, a i popečke od graha. Ja sam pre tri dana pravila popeške od chickpeas; pravim ih slično, s tim što stavim belog luka, peršuna, bibera i pečem ih u rerni. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako slično i mi pravimo popečke od slanutka i općenito sve popečke radije pečemo u pećnici, samo ovi od graha budu malo suhi pa ih ipak pržimo na malo ulja! Javi ako ti se svidi! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!