petak, 31. listopada 2014.

SKITAMO: Temišvar


Nedavno smo posjetili Temišvar, četvrti po veličini grad u  Rumunjskoj i najveći grad čitavog Banata. Grad je dobio ime po rijeci Timiš koja je tijekom godina mijenjala svoj tok pa danas ne prolazi kroz sam grad, nego kroz njega prolazi rijeka Begej. Rumunji ga nazivaju Timisoara,  a mi smo oblik imena grada preuzeli od mađarskog naziva Temesvar što bi u prijevodu bilo: tvrđava/grad na Temešu.







Temišvar je poznat kao kulturni i obrazovni centar zapadnog dijela Rumunjske te je jedan od najrazvijenijih rumunjskih gradova.
Nazivaju ga i mali Beč jer je dugo bio pod vladavinom Habsburgovaca pa su mnoge građevine u samom centru grada građene u secesijskom stilu po uzoru na Beč, a neke je projektirao i Gustave Eiffel. Dva od tri velika temišvarska trga su nažalost pod rekonstrukcijom (Trg slobode i Trg ujedinjenja) pa ih nismo vidjeli u izvornom obliku, ali smo zato posjetili Trg pobjede na kojem je 1989. godine započela rumunjska revolucija protiv komunističke vlasti, točnije diktatorske vladavine Nikolaea Ceausescua. Rumunjska je nasilno srušila komunističku vlast smaknućem diktatora i njegove supruge koje je prikazano i na nacionalnoj televiziji. Upravo na ovom je trgu Temišvar proglašen prvim slobodnim rumunjskim gradom.
Na jednom kraju trga se nalazi zgrada opere, a na drugom najveća temišvarska pravoslavna crkva. Na trgu se nalazi i Muzej Banata te nekoliko dvorova i građevina u secesijskom stilu.







Jedna od zanimljivosti na trgu je i spomenik Vučice koja doji Romula i Rema koji je Rim poklonio Temišvaru.


Osim ovih kulturnih i sakralnih građevina, na trgu i oko trga možete predahnuti u nekom od prekrasnih restorana, kafića i slastičarni u kojima se cijene kreću otprilike kao i kod nas. Ako vam je do kupovanja, u centru grada je slaba ponuda, ali zato možete posjetiti ogromni tržni centar Julius gdje ćete sigurno nešto pronaći. Mi smo ipak preskočili shopping i skoknuli u slastičarnu ;)


Ako ste u Temišvaru svakako posjetite prekrasni ružičnjak na obali rijeke Begej koji je također rađen po uzoru na bečke parkove, a sadrži 600 različitih vrsta ruža i oko 10 000 sadnica. Iako je park najljepši u proljeće, mi smo uživali i u ovoj oblačnoj jesenskoj šetnji!









Ako ste s djecom odvedite ih u prekrasan dječji park koji se nalazi preko puta ružičnjaka. Mi nismo bili s djecom, ali svejedno nismo mogli odoljeti!




I za kraj, jeste li znali da je Temišvar prvi grad u Europi, a drugi u svijetu (nakon New Yorka) koji je imao električnu javnu rasvjetu?


Ovo nam je bio prvi posjet Temišvaru i Rumunjskoj općenito i nismo znali što očekivati, ali smo se ugodno iznenadili! Jedini problem je sami put do Temišvara jer su ceste jako loše pa unatoč samo 250 km udaljenosti od Osijeka vožnja traje više od 5 sati ne računajući stajanja na granici.

Izlete u Temišvar tek odnedavno možete pronaći u ponadama lokalnih putničkih agencija po povoljnim cijenama pa ako vam ne smeta duga vožnja svakako ga posjetite!

Je li netko od vas već bio u Rumunjskoj? Kakva su vam iskustva?

Uživajte u vikendu!

Broj komentara: 5 :

  1. Nisam bila, a veće neko vreme želim da ga obiđem. Ima i ovde dosta povoljnih ponuda za izlet u Temišvar. Veoma lepo napisano i predivne su fotografije - hvala na preporuci! *

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vida! nadamo se da će ti se svidjeti kad ga posjetiš! :)

      Izbriši
  2. Mi smo bili jedan produžen vikend i super se proveli.Ideja je bila da vidimo grad i dokupimo kamp opremu u Decathlon-u.Oduševila se koliko se voze bicikle- mladi izlaze u grad (bili na nekoj svirkici,ispred uredno parkirane bicikle),zakačili u nedelju Kritičnu masu kad su centar grada preplavili ljudi svih uzrasta na biciklama & gomila balona.Ostao je dogovor da odemo jednom i ponesemo bicikle :-D

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!