srijeda, 20. svibnja 2015.

U KUHINJI: Brzinski pekmez od višanja


Zrioba višnji samo što nije, a mi još ni stare nismo potrošile! Zamrzivač je nakon prošlogodišnje berbe bio pun do vrha i iako smo smrznute višnje koristile u smoothie-ima i kolačima, još uvijek ih je previše! Kako bi napravile mjesta za novu turu, odlučile smo improvizirati i napraviti pekmez, za koji nije potrebno puno vremena ni petljanja! Ovaj pekmez nema puno šećera i ne sadrži konzervanse pa u njemu mogu uživati i oni najmanji, a kao nusproizvod ćete dobiti i fini potpuno prirodni sok!


Brzinski pekmez od višanja

Sastojci:

1 l očišćenih višanja
2 žlice smeđeg šećera
cimet po želji

Postupak:

Smrznute višnje stavite na laganu vatru u šerpu sa debljim dnom. Kada se odmrznu, procijedite ih i odvojite sok. Procijeđene višnje ubacite u blender i dobro usitnite pa vratite u šerpu, dodajte šećer i cimet i kuhajte nekih 30 min, ili do željene gustoće, uz miješanje da ne zagori. Za usitnjavanje možete koristiti i štapni mikser, ali blenderom je zgodnije jer nema špricanja pa je i manje musavo! ;) Bilo bi zgodno za je šerpa što većeg promjera jer će tako višnje biti u tanjem sloju i brže će se ukuhati! Tijekom kuhanja probajte pekmez pa dodatno zasladite. Naše višnje su dosta slatke pa nije bilo potrebno puno šećera! Od 1 l višanja dobit ćete pola litre pekmeza. Pekmez prebacite u čistu i suhu staklenku i čuvajte u hladnjaku. Ako kuhate veću količinu,otvorene staklenke sa pekmezom stavite na pola sata u pećnicu zagrijanu na 100⁰C, zaklopite i ostavite na sobnoj temperaturi da se postepeno ohlade ili sterilizirajte staklenke, usipajte pekmez, zatvorite poklopac, okrenite staklenke naopako, umotajte ih u dekicu ili ručnik i ostavite tako da se ohlade. Što vam je zgodnije! Ovakav pekmez možete čuvati i van hladnjaka, na suhom i hladnom mjestu!


Ovaj pekmez je odličan u palačinkama ili na šniti finog, toplog kukuruznog kruha namazanog sa maslacem ili svježim sirom. Mi ga volimo i u domaćem sladoledu od smrznutih banana ili sa kuglicom sladoleda od bourbon vanilije. S njim možete praviti domaći voćni jogurt, dodati ga u fini puding od riže ili ga koristiti za punjenje mini pitica! Mogućnosti su brojne!

Osim što je fin, pekmez je zgodan za one koji ne mogu odvojiti vrijeme za kuhanje velikih količina pekmeza, a vole domaće, za one koji nemaju u čemu skuhati velike količine pekmeza (kao mi!) ili za one koji žive u stanu i ne žele po vrućinama dodatno zagrijavati stan nakuhavanjem! Super je i što se sprema od smrznutih višanja pa svježi pekmez možete imati i u sred zime! :) Uz njega ćete dobiti i sok preostao nakon cijeđenja višanja kojeg zasladite medom ili nekim drugim sladilom i razrijedite vodom u omjeru 1:1 odnosno po želji!


Volite li pekmez od višanja?
Da li ste već pravili nešto slično?
Imate li kakvih zgodnih brzinskih recepata za zimnicu?

Mi smo do sada pravile džem od jagodapekmez od šljiva iz pećnice, pekmez od jabuka i butternut tikve i džem od krušaka pa ako ove godine planirate praviti zimnicu, škicnite linkove! ;) 

Javite nam ako isprobate i šaljite fotkice! :)

Pozdrav od Maja

1 komentar :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!