ponedjeljak, 2. rujna 2013.

U KUHINJI: Pekmez od šljiva

Ljeto je na izmaku što znači da je došlo vrijeme pripremanja zimnice! U ovo doba godine češće odlazimo na tržnicu jer voća i povrća ima u izobilju, a sada je i najjeftinije pa se lagano opskrbljujemo namirnicama koje su nam potrebne za raznorazne kisele, slane i slatke delicije kojima ćemo se gostiti tijekom zimskih mjeseci. Već smo napravili nekoliko vrsta pekmeza i džemova pa nam sad na red dolaze umaci, namazi, salate, ajvari...Sve naravno bez konzervansa!

U sljedećih mjesec dana pokazat ćemo vam neke od stvari koje smo pravile, a danas ćemo započeti s pekmezom od šljiva!


Pekmez od šljiva

Što vam je potrebno:

4 kg što zrelijih šljiva
12 žlica šećera
naribana korica jednog limuna
1 vanilin šećer
2 rum šećera

Postupak:

Šljive operite, zarežite ih na pola, izvadite košticu i razdvojite polovice. Izaberite što dublji lim za pečenje, u njega stavite papir za pečenje i po njemu poslažite polovice šljiva. Kada ste prekrili dno, šljive posipajte s 2 žlice običnog šećera, malo ribane korice, prstohvat vanilin šećera i prstohvat rum šećera. Naslažite drugi red šljiva, ponovite cijeli postupak i tako dok ne poslažete sve šljive i napunite lim za pečenje do vrha. Nama su sve 4kg šljiva stale u jedan. Tako poslagane i začinjene šljive ostavite preko noći da puste sok i okusi se prožmu.


Šljive pecite u pećnici na 220 stupnjeva dok sav sok ne ispari i dobije se jednolična zgusnuta smjesa. Svakako povremeno otvorite pećnicu i promiješajte da vam pekmez ne zagori, posebno pred kraj pečenja.


Mi volimo da nam u pekmezu ostane i malo krupnijih komada voća, ali ako vam se to ne sviđa, ovako napravljen pekmez prije stavljanja u staklenke usitnite štapnim mikserom ili u multipraktiku da dobijete glatku smjesu. Ili jednostavno kada pripremate šljive za pečenje narežite ih na sitne komadiće i tako ih slažite u tepsiju pa neće biti krupnijih komada.
Budući da u ovaj pekmez ne stavljamo nikakve konzervanse, staklenke je potrebno najprije dobro oprati vrućom vodom,uliti u njih pekmez i ostaviti ih u pećnici zagrijanoj na 100 stupnjeva najmanje pola sata. Kad se ohladi, hermetički zatvoriti staklenke i čuvati na suhom i hladnom mjestu.


Pekmez možete kupiti i u trgovini, ali ne može se usporediti s ovim domaćim. Ne budite lijeni i probajte ovo kod kuće, nije zahtjevno. Ako imate malo veću djecu uposlite i njih da vam pomognu oko pripreme i svi ćete se dobro zabaviti!

Do čitanja,
Maje

4 komentara :

  1. Divota:) Pravila sam i đem i pekmez ali nikada u pećnici!Ovaj me način pravljenja potpuno oduševio i svakako ću probati jer imam još šljiva...Moje,domaće:) Hvala na receptu i javim kako je ispalo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. e baš nam je drago, mi sve nekako volimo na jednostavniji način! ;) svakako javi! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!