ponedjeljak, 9. rujna 2013.

U KUHINJI: Džem od krušaka




U ovo vrijeme godine krušaka ima u izobilju pa to treba iskoristiti! Osim što su odličnog okusa, kruške su i jako zdrave. Sadrže puno dijetalnih vlakana pa štite zdravlje probavnog sustava, a bogate su i antioksidansima koji jačaju imunološki sustav. Trebamo ih što više davati i djeci jer spadaju u hipoalergene namirnice! Zbog svega toga smo odlučile iskoristiti kruške za slatku zimnicu. Dvoumile smo se između kompota i džema, ali je odluka ipak pala na ovaj aromatični džem. Ali stignemo mi još i kompot naparaviti...


Džem od krušaka

Potrebne namirnice:

2 kg zrelih krušaka
30 dkg šećera
sok 2 limuna
cimet
klinčići
1 dl vode

Postupak:

Kruške ogulimo, izvadimo koštice i narežemo na kockice. Posipamo ih šećerom i sokom limuna i ostavimo ih 20-tak min da puste sok.
Tako pripremljene kruške zalijemo vodom, dodamo cimeta u prahu i klinčića po želji pa kuhamo uz povremeno miješanje 20-tak min, odnosno dok se ne zgusne.
Dobivenu smjesu još možete usitniti štapnim mikserom ili u multipraktiku ako ne želite da vam u njemu ostanu komadići voća. 
Gotovi džem ulijemo u dobro oprane staklenke, pasteriziramo i to je to! Kako smo pasterizirali staklenke za pekmez od šljiva pogledajte ovdje.



Tako je fino da je pitanje da li će dočekati zimu!

Slatki pozdrav,
Maje

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!