srijeda, 13. svibnja 2015.

DIY: Zvjezdana pernica


Dobile smo zamolbu od naše najdraže buduće doktorice da joj napravimo jednu pernicu koja bi, kad su već knjige teške, a štivo opširno, trebala biti mala i laka, da stane bilo gdje i ne otežava dodatno teretnu studentsku torbu! Kako je naša buduća doktorica bila skromnih zahtjeva, odlučile smo da zaslužuje ne običnu platnenu pernicu, već jednu zvjezdanu! Ovaj tip pernice je stvarno lako za napraviti i idealan je projekat za one koji tek počinju šiti na mašini!


Potreban materijal: 

platno (pamučna tkanina), patentni zatvarač, transfer papir, slika po želji, printer, glačalo, mašina za šivanje, pribadače.


Postupak:

Odaberite sliku koju želite imati na svojoj pernici i isprintajte ju na transfer papir prema uputstvima! Pri odabiru slike vodite računa o kvaliteti slike i o tome da će za ovu pernicu trebati komad tkanine manji od A4 papira (20 x 20 cm). Mi smo odabrale sliku sazviježđa na sjevernoj hemisferi! Izglačajte (čistu) tkaninu, postavite na nju isprintani transfer papir i zalijepite glačalom! Sa ovim korakom ne žurite i ne budite nestrpljivi! Prije nego počnete odljepljivati papir od tkanine sačekajte da se potpuno ohladi, a ako vidite da se slika nije zalijepila, ponovo glačajte!


Kada ste pripremili tkaninu, izrežite pravokutnik dimenzija 20 x 20 cm. Prednju stranu patenta okrenite prema licu tkanine uz bočni rub i spojite pribadačama pa sašijte. Kada ste sašili tkaninu i patent uz rub, okrenite ga na pravu stranu i sašijte ponovo (po licu tkanine, kao na drugoj fotki)!



Isto ponovite i sa drugom stranom patenta. Okrenite ga prednjom stranom prema licu tkanine i poravnajte uz drugi bočni rub tkanine pa sašijte. Dobit ćete 'cijev'. Tu cijev prevrnite na pravu stranu, otvorite patent, a zatim ponovo prošijte po licu tkanine uz patent, kao i prvi put!


Vratite 'cijev' ponovo na krivu stranu i postavite patent na sredinu (kao na slici ispod) pa sašijte kraće bočne stranice uz rub! Prije nego počnete šiti otvorite malo patent, tek toliko da vam olakša otvaranje nakon šivanja. Odrežite višak tkanine, polako otvorite patent i okrenite pernicu na pravu stranu!




I to je to! Dobili ste unikatnu pernicu koja nije zahtjevala niti puno vremena, ni puno materijala!



Kako vam se sviđa ovaj projekat?
Da li ste već koristili transfer papir i za što?
Imate li kakvih zgodnih, a jednostavnih šivaćih projekata za podijeliti sa nama?

Ako niste školarac i ne nosite olovke u torbi, ovu pernicu možete koristiti i za kozmetiku, kao futrolu za naočale (samo pazite da je staklo okrenuto na stranu suprotnu od patenta) ili u nju stavite pribor za jelo kako ne bi morali kupovati jednokratni za svoju užinu ili piknik! Samo pazite da pri tome prilagodite dimenzije! 

Pošto transfer papir ne možete kupiti na komad, ako ne potrošite sav praveći pernice sebi i prijateljima, iskoristite jedan i za makeover platnene torbe! :)

Šaljite nam svoje ideje i uratke, budite kreativni i uživajte u ostatku dana! 

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 8 :

  1. Zanima me kako ste nakon formiranja cijevi prošile i drugu stranu po licu tkanine?: "Tu cijev prevrnite na pravu stranu, otvorite patent, a zatim ponovo prošijte po licu tkanine uz patent, kao i prvi put" ?

    OdgovoriIzbriši
  2. Kada smo prevrnile 'cijev' na pravu stranu i otvorile patent, on je tu cijev držao spojenu samo na jednom kraju, taj dio smo prvo sašile po licu tkanine uz rub, malo iza tog dijela s kojim se patent zatvara/otvara a zatim smo krenule sa druge strane, tj. od drugog kraja! Dakle tu stranu smo sašile iz dva dijela! :) Ne znamo kako se to radi na stručan način, mi smo improvizirale, iako ovaj korak uopće nije neophodan! Imaš li možda ti ideju kako to napraviti? I hvala na pitanju, morat ćemo taj dio bolje objasniti u postu! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Nemam ideju kako to prošiti s lica, zato sam i pitala. ;) Ako otkrijem, javim. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Supika, javi, ipak si ti stručnija i vještija kad se radi o šivanju! Ma može i ovako, ali je pipljavo i treba malo više paziti, nama je malo pobjeglo! Ako ništa drugo uvijek možeš napraviti pernicu iz tri dijela/komada tkanine, onda se patent lako sašije!:)

      Izbriši
  4. Divna ideja, i to ne samo za pernicu nego moždai neku slatku torbicu! :)

    http://sparklyget.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je! transfer papir je zgodan za što šta! :) Hvala puno, drago nam je da ti se svidjela pernica i šibni link ili fotke ako i sama nešto isprobaš! :)

      Izbriši
  5. Divan blog! Da li se transfer papir može koristiti na eko koži?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Transfer papir se ne može koristiti na umjetnoj koži niti na tkaninama koje se ne smiju glačati na visokim temperaturama! Mislim da se za transfer na kožu može koristiti medij kojim se slike transferiraju na drvo i sl., ali ne znam da li toga uopće kod nas ima za kupiti! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!