srijeda, 27. svibnja 2015.

ČUVAMO OKOLIŠ: Prirodna kozmetika

Već smo dosta puta pisale o tome kako preferiramo prirodnu kozmetiku, odnosno preparate za njegu lica i tijela koje same radimo od sastojaka koje većina već ima u kuhinji! Ne volimo komplicirati i trudimo se da svaki preparat ima što manje sastojaka! Kako bi vas inspirirale da možda i sami isprobate ovakav alternativni način brige o svom tijelu i smanjite unos štetnih kemikalija, donosimo vam ovaj mali pregled!

1. Krećemo naravno sa osnovama, a to su sapuni! Danas stvarno nije problem izrađivati domaće sapune, jer postoje sapunske baze koje samo otopite i izlijete u kalupe. U njih možete dodati razne sastojke, od začina, šećera, žitarica i suhog cvijeća do eteričnih ulja, a mi smo odabrale ovaj recept za sapun od vanilije sa suhim laticama ruža!
2. Ako volite opuštajuće kupke, tu su domaće šumeće kugle za kupanje! Vrlo ih je lako napraviti, a učiniti će uživanje u kadi još većim!
3. Ništa teže nije napraviti ni njegujuće šećerne piling pločice sa kavom i kokosovim uljem! Koža će vam od njih biti baršunasto meka i zategnuta!

4. U dane kada ne koristite piling pločice, kožu nahranite domaćim maslacem za tijelo! Mi volimo lavandu, ali u osnovni recept možete dodavati eterična ulja po želji i tako svaki put imati drugačiji maslac!

5. I kožu lica možete čistiti i na prirodan način, a sastojke prilagodite svom tipu! Uputstva pronađite na linku!

6. Za postizanje preplanulog tena može vam pomoći i domaće ulje za tamnjenje kože, ipak imajte na umu da ovo ulje ima vrlo nizak UV faktor pa ga ne treba koristiti kao zaštitu od sunca! Orasi su taman u odgovarajućoj fazi pa ne gubite vrijeme!

7. Svi već dobro znamo koliko su štetni kupovni dezodoransi, a obzirom da se nanose na kožu ispod pazuha, otrovne kemikalije će se za čas naći u vašem limfnom sustavu i krvotoku! Prirodni dezić koristimo već jako dugo i jako smo zadovoljne njime, pokazao se izdržljiv i u stvarno zahtjevnim situacijama, a kao i u slučaju maslaca za tijelo, miris možete prilagoditi po želji! Ako ste trudni ili dojite, ovo je nešto o čemu bi stvarno trebali razmisliti!
8. Proljeće je tu, a s njim dolaze i razni insekti! Kako bi bile spremne, svake godine pravimo domaću nevenovu mast u kokosovom ulju koja je, osim za ubode kukaca, odlična za manje opekline i ranice, za liječenje lišajeva i borbu protiv psorijaze i gljivica. 

9. Proljeće je i vrijeme kada sadimo, presađujemo, uzgajamo i njegujemo biljke što zna ostaviti traga na našim rukama! I za to imamo prirodno rješenje - domaći vrtlarski piling sa šećerom i ružmarinom! Očistit će vaše ruke od svih nečistoća, a ujedno ih i nahraniti!
10. Ljeti, tijekom velikih vrućina, za osvježenje kože koristimo rashlađeni sprej od zelenog čaja i lavande! Uvijek nam je u torbi i, osim što je dobar za kožu, odlično pomaže u trenucima kada niste u mogućnosti skočiti pod tuš, u bazen ili more!
11. U torbici nam je uvijek i mala limena posuda omiljenog parfema u krutom obliku! Po istom receptu možete napraviti i prirodni miris, samo izostavite parfem i dodajte omiljena eterična ulja! Kako kombinirati eterična ulja za parfeme možete pogledati ovdje!

12. Kod kuće osim kozmetike za njegu možete napraviti i dekorativnu kozmetiku, kao na primjer sjajilo za usne ili 2 u 1 sjajilo za usne i rumenilo, tuš za oči ili čak maskaru!

13. Za kraj, nismo zaboravile ni na naše najdraže četveronoge članove obitelji! Za njih imamo melem za njegu njuškica i šapa, koji se pokazao odličan i kod alergijske reakcije na kremu za lice! Melem provjereno pomaže i štiti osjetljivu kožu vaših ljubimaca od pucanja!
Pravite li i sami neke od kozmetičkih preparata? Što?
Kako vam se sviđaju naši prijedloui?
Da li ste već neki od ovih recepata isprobali?


Sve što vam treba za spravljanje prirodne kozmetike možete kupiti u trgovinama zdrave hrane i na internetu (Kemig, Sapunomanija, Biocoshop), za početak uzmite kokosovo ulje, pčelinji vosak i omiljena eterična ulja, a kasnije možete uložiti i u shea maslaca i bademovo ulje! Iako će vam se možda činiti da su sastojci skupi, imat ćete ih dugo i svakako će se isplatiti! Krenite polako, mijenjajte jedan po jedan preparat za njegovu prirodnu alternativu i vrlo brzo ćete se naviknuti!

Osim činjenice da imate skoro potpunu kontrolu nad onim što stavljate na kožu, kod prirodne kozmetike je zgodno što se osnovni recepti skoro uvijek mogu prilagođavati ukusu, ali pri tome vodite računa o načinu djelovanja, eventualnim štetnim posljedicama i kvaliteti sastojaka koje koristite! Istražujte i eksperimentirajte, a ako želite još inspiracije, naći ćete je i u našem Pinterest albumu pod naslovom 'Diy cosmetics & health'!

Ako ipak niste voljni sami se prihvatiti posla, prirodnu kozmetiku možete i kupiti! Mi preporučamo Lilith, Elixir, Gđica Ptica, Helena Delirium i Pipi Lu!


Pišite nam svoja iskustva i šaljite isprobane recepte!:)

Pozdrav od Maja

2 komentara :

  1. Drage Maje, hvala puno za tolike ideje. I detaljne opise, meni je to još važnije. Ono što sam sama isprobala je tek kap u moru. Sljedeći projekt je svakako parfem krutom obliku :) LP

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Mirna, hvala tebi što si svratila! Drago nam je ako će ti ovaj post biti od koristi i javi kako napreduje eksperimentiranje!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!