petak, 14. lipnja 2013.

DIY: Dezić


Već i ptice na grani znaju o štetnosti kupovnih dezodoransa! Stavljajući dezić, na kožu ispod pazuha nanosite mnoštvo štetnih kemikalija koje potom preko kože ulaze u krvotok i limfni sustav, prvu crtu obrane ogranizma! Neke od tih kemikalija su aluminijske soli (povezane sa stvaranjem kancerogenih stanica), parabeni (nađeni u kancerogenom tkivu oboljelih od raka dojke), triklosan (svrstan u skupinu pesticida, potenijalno opasan za zdravlje i za okoliš) i propylen glycol (smatra se da ima neurotoksično djelovanje). Bez obzira koliko su količine ovih tvari u dezićima možda male, nije šala kada ga nanosite svakodnevno po više puta i to tijekom niza godina!  I iako navodi o štetnosti ovih sastojaka nisu u potpunosti potvrđeni, mi nismo spremne riskirati! Bolje spriječiti nego liječiti! :)

Ipak, biti bez dezodoransa nije opcija! Ali što onda? Pa možete probati napraviti sami svoj dezić od sastojaka koje većina već ima u kući! Mi ga radimo godinama, a posebno nam je to bilo važno u trudnoći i tijekom dojenja! Ne garantiramo da će vama funkcionirati, ali mi smo stvarno jako zadovoljne. Ništa vas ne košta da probate. Domaći dezić se pokazao pouzdanim čak i u zahtjevnim situacijama! ;)


Što vam je potrebno:

kokosovo ulje, soda bikarbona, kukuruzni škrob, eterično ulje čajevca, eterično ulje po želji za miris
mala posudica za dezić.


Postupak:

Otopite žlicu kokosovog ulja u mikrovalnoj ili na plinu. Kokosovo ulje ima antimikrobna i antioksidativna svojstva, pa je važno u ovom receptu radi borbe protiv bakterija koje stvaraju neugodan miris! Osim toga, pri temperaturi ispod 26 C, kokosovo ulje je u krutom obliku, pa vam dezić neće curiti iz posudice tako da ga možete nositi i u torbi!


U kokosovo ulje nakapajte 3-4 kapi eteričnog ulja čajevca i po želji neko drugo eterično ulje za miris. Ulje čajevca također ima antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, ali svakako vodite računa da koristite kvalitetno eterično ulje za primjenu na koži!

U ulje zatim dodajte 2 mjerice sode bikarbone (veže na sebe znoj i neutralizira mirise) i 2 mjerice kukuruznog škroba, pa sve dobro promiješajte da se ujednači. Ako vam se dezić čini prerijedak dodajte još suhih sastojaka u omjeru 1:1. Bitno je da vam dezić bude dovoljno 'kremast' da ga prstima možete utrljati!



Kada ste izmiješali sve sastojke, prebacite smjesu u posudicu i vaš dezić je gotov! :)


Nadamo se da smo vas potakle da razmislite o tome što koristite na svojoj koži i da ćete probati napraviti sami svoj dezić, ako već ne zbog zdravlja, onda zbog uštede! ;)

Ako se odlučite isprobati, javite nam jeste li zadovoljni! :)
Maje

P.S. što smo sve do sada pravile možete pogledati na ovom linku!

Broj komentara: 13 :

  1. ovo je super! Hvala vam na receptu....
    nego, struktura se čini dosta mrvičasta, to prstima utrljate na kožu ispod pazuha?

    OdgovoriIzbriši
  2. :) drago nam je da ti se sviđa! :) a što se tiče strukture dezića, dosta to bude mazivo, pa prstima utrljamo na kožu! ako ti se mrvi možeš dodati još malo kokosovog ulja, ili umjesto njega maslinovo! pravile smo ovu varijantu i u stiku, ali preko ljeta to nije izvedivo, samo preko zime kada je hladnije, pa je kokosovo ulje u krutom stanju! :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Zvučni bas mnogo zabavno, napraviti sam sebi svoj miris.
    Slažem se da su dezedoransi mnogo stetni i uvek se toga setim kada ga stavim.
    Mogla bih bas pokusati uraditi nesto slicno!!
    Hvala :)
    Pratim Vas preko bloglovina od sada!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) kad probaš javi kako si zadovoljna! ;) i hvala za praćenje! ;) <3 ti si nama na bloglovinu odavno! :)

      Izbriši
  4. da li soda mora biti medicinska ili može i ona obična kuhinjska? nabavila sam sve sastojke pa nebi htjela zaribati na zadnjem :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma obična kuhinjska! :) I javi kako si zadovoljna! :)

      Izbriši
  5. Hvala na receptu, mislim da ću ga i ja uskoro napraviti. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema na čemu! Ako isprobaš javi kako si zadovoljna! ;)

      Izbriši
  6. Gdje čuvate kokosovo ulje? Smeta li mu stalna promjena agregatnog stanja?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi držimo kokosovo ulje u hladnjaku (jer u elementima nemamo mjesta), ali može se čuvati i na sobnoj temperaturi bez problema. Nisam nikada pročitala da kokosovom ulju smeta česta promjena agregatnog stanja, ali mi obično odgrabimo koliko nam treba i otopimo, a ostatak vratimo! ;)

      Izbriši
  7. Pozdrav, zanima me veličina mjerice koju ste koristili za sodu i škrob. Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ja sebi obično kao mjericu uzmem 15 ml, al to ovisi o posudici u kojoj ćeš dezić čuvati! Ako praviš prvi put i nisi sigurna da li će ti odgovarati, bolje napravi manju količinu! Nije bitno koju mjericu uzimaš bitno je da omjer odgovara!

      Izbriši
    2. Zaboravila sam napisati, ako te brine količina eteričnog ulja, obično se računa da ga bude oko 1-2 % ukupne količine, a npr. ako je količina koju računaš u ml, uzmi u obzir da 1ml ulja ima cca 20ak kapi! Nadam se da sam pomogla! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!