srijeda, 31. prosinca 2014.

DIY: Kruti parfem


Volimo praviti same svoju kozmetiku! Do sada smo vam već pokazale kako pravimo dezić, šećerne pločice za piling, nevenovu mast, prirodno ulje za tamnjenje kože, sprej za osvježenje od lavande i zelenog čaja i lavandin maslac za tijelo! Danas je red konačno došao na kruti parfem! Kruti parfemi su super jer vam uvijek mogu biti pri ruci i ne morate sa sobom nositi bočice, koje su ponekad krhke i mogu se u torbici oštetiti! 

Na netu ima puno tutoriala kako ga napraviti uz pomoć eteričnih ulja, ali s obzirom da nismo (još) vješte u kombiniranju mirisa i mirisnih nota, odlučile smo koristiti gotovi, kupovni parfem i to jedan kojemu je pukla pumpica i nismo ga mogle više špricati! Postupak je super jednostavan pa nema razloga da i vi ne probate napraviti krutu verziju svog omiljenog parfema!


Što vam je potrebno:

pčelinji vosak*, kokosovo ulje bez mirisa*, parfem, kutijica za kruti parfem, ribež, čačakalice, pinceta, šerpica i cjedilo koje u nju stane (za kuhanje na pari).

*U omjeru 1:1!


Postupak:

Naribajte pčelinji vosak i stavite ga na paru da se otopi! Ako planirate koristiti metalne kutijice za kruti parfem (mi smo koristile veliku od melema) najbolje bi bilo da ju do pola napunite voskom, a drugu polovicu će zauzeti kokosovo ulje! U šerpicu sipajte malo vode i stavite da proključa pa otklopite i u nju stavite metalno cjedilo, tako da je tik iznad vode! U cjedilo stavite metalnu posudicu sa voskom, ali budite vrlo oprezni da se ne opečete! Kada se vosak otopio oprezno podignite cjedilo, u posudicu dodajte kokosovo ulje pa vratite cjedilo na vatru! Nakon što se i kokosovo ulje otopilo, maknite šerpicu sa vatre, a kutijicu izvadite iz cjedila tako da rub uhvatite pincetom! Budite vrlo oprezni da ne prospete sadržaj i da se ne opečete! Kada se sadržaj kutijice malo prohladi, dodajte 20-30 kapi parfema ili 10-15 puta špricnite u kutijicu! Kada dodate parfem, otopina u kutijici će se ukrutiti pa ju brzo promiješajte sa čačkalicom i kutijicu na kratko do pola uronite  u vruću vodu koju ste koristili za kuhanje na pari da se ponovo otopi, tako površina nakon što se parfem ukruti biti ravna!


To je to! Sada imate parfem koji stane i u najmanju torbicu ili u džep i koji može biti vrlo zgodan dar! :)

Sviđa li vam se ova ideja? Da li ste pravili nešto slično?
Pravite li sami nešto od kozmetike koju koristite?
Da li ste isprobali možda neki od naših 'kozmetičkih' tutoriala?

Pišite nam i šaljite svoje recepte za domaću kozmetiku, a ako želite dodatnu inspiraciju kliknite na oznaku 'kozmetika' sa strane na blogu! ;)

Danas je stara godina, želimo vam puno dobre zabave sa dragim ljudima i da u Novu godinu uđete sa veseljem!

Budite sretni i mirisni! ;)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 10 :

  1. drage maje, sretna vam nova godina!
    sve najbolje vam želim i da realizujete sve svoje kreativne ideje.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala drag, tebi i tvojoj obitelji sve naj naj! Čitamo se! ;) <3

      Izbriši
  2. Srećna Vam Nova i da Vam bude još kreativnija godina :) Uživajte ;)

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlična ideja, ovo bi mi baš dobro došlo da ne teglim bočice sa sobom kad idem na neki put :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Misty, drago nam je da smo bile od koristi! Sve najbolje! :)

      Izbriši
  4. Odlična ideja. Mislim da ću umjesto parfema ipak odabrati neko (provjereno i za nanošenje na kožu sigurno) eterično ulje, jer parfeme imam naviku špricnuti samo na odjeću, a ne direkt na kožu. U svakom slučaju odlična ideja, pogotovo za poklone! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Probat ćemo i mi jednom sa eteričnim uljima - čim se izvještimo u miksanju mirisa! ;)

      Izbriši
  5. Genijalno..Samo me interesira (da ne švrljam po dućanima bezglavo) gdje nabaviti kokosovo ulje? :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Kokosovo ulje možeš naći u skoro svim većim trgovinama, tipa DM, Muller, Konzum i u Bio&Bio trgovinama! Javi kako ti se sviđa ako isprobaš! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!