srijeda, 3. prosinca 2014.

DIY: Dinosaur jaje


Kao većina mališana, i naši obožavaju dinosaure! S obzirom da su nam kuće pune tih praživotinja, ponekad uspijemo neopaženo uzeti kojeg za naše kreativne projekte! Već smo vam pokazale kako jednosatvno možete napraviti kutijicu za slatkiše ili sitnice sa dinosaurom ili dinosaur držač za zubnu četkicu, a danas pravimo dinosaur jaje! Vrlo je lako i taman ga stignete napraviti svojim malim dinosauroljupcima kao dar za Sv. Nikolu!


Što vam treba:

plastično jaje (koje se može otvoriti), mali dinosaur (koji stane u jaje), smjesa za jaje.


Sastojci za smjesu (po jajetu):

2,5 žlice brašna
2 žličice zemlje
1 žlica pijeska
1,5 žlica soli
1/2 žlice kakao praha
malo vode


Postupak:

Zamjesite smjesu od navedenih sastojaka pazeći da ne bude prevlažna niti pre suha! Najbolje bi bilo da dodajete vodu žlicu po žlicu! Kada se smjesa ujednačila napunite donji dio jajeta i umetnite malog dinosaura!



Nakon toga napunite i gornji dio jajeta ali ne potpuno i spojite oba dijela! Višak smjese (ako ga bude) će izaći sa strane i njega uklonite! Jaje ostavite tako nekoliko sati pa ga otvorite i ostavite blizu izvora topline da se suši!




Ovisno o veličini jajeta i dinosaura trebat će oko 3-4 dana da jaje otvrdne, ali ako nemate toliko vremena možete ga i osušiti na niskoj temperaturi u pećnici! Jaje dinosaura možete napraviti i bez plastičnog jajeta tako da smjesu oblikujete rukama, u tom slučaju možete koristiti i veće dinosaure!

Kada je jaje gotovo, napravite malu scenografiju i postavite jaje pa pustite male paleontologe da ih otvore! Naše jaje je iz vana bilo tvrdo, ali je smjesa iznutra bila još meka pa smo ga uspjeli otvoriti rukama. Ako je vaš dinosaur veći, a smjesa tanja moguće je da će Vam za otvaranje jajeta trebati i mali čekić ili kamen!






Kako vam se sviđa ovaj projekt? Imate li i vi male dinosauroljupce u obitelji?
Da li ste već radili nešto slično?

Naši klinci se svaki puta jako obraduju dinosaur jajima. Ponekad im čak jaja pokažemo dok nisu potpuno tvrda, stavimo ih na vidljivo mjesto i zajedno čekamo da se izlegu, gledamo kako se mijenjaju i postaju bijela! Odličan način za razvijanje strpljenja!:)

Dinosaur jaja mogu biti simpatičan mali dar za Sv.Nikolu, nisu skupa i ne zahtjevaju puno vremena, a vjerujemo da će im se klinci obradovati više nego slatkišima! Ako imate viška dinosaura, napravite koje jaje i za prijatelje! :)

Toliko od nas za danas, sa vama smo opet ovdje u petak, a do tada svratite na naš fejs, tamo vas čekaju čak dva darivanja! :)

Pozdrav od Maja!


Broj komentara: 6 :

  1. Jednom kad uđemo u fazu dinosaura obavezno pravimo. Super ideja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Većina klinaca dođe u tu fazu, kad-tad! ;)

      Izbriši
  2. Odlična ideja! Sigurno ću probati. Jedino što ću sačekati leto, da mogu klinci na terasi do mile volje da krckaju . :)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!