ponedjeljak, 15. prosinca 2014.

DIY: Mini drvca


Vrijeme je kićenja domova pa i mi, uz ukrašavanje božićne jelke, volimo dodati po neki detalj koji će dodatno doprinijeti zimskom ugođaju! Uvijek su nam se sviđala mala drvca koja se nazivaju 'bottle brush trees'. ali nismo imale namjeru naručivati ih i trošiti novce! Kod kuće smo imale zelene i bijele vune pa smo odlučile drvca napraviti od gombica! :) Osim za dekoraciju, drvca možete koristiti i za igru i scenografiju dok stvarate gradove, dvorce, ceste i pruge sa svojim mališanima! Našima se jako sviđaju! 


Potrebno:

2 vunene gombice (1 manja i jedna malo veća)*, malo žice za nakit, plutani čep ili čep za vino od imitacije pluta, škare, nož.

*Jedna način za pravljenje gombica možete vidjeti u postu DIY: Ogrlica od gombica, a drugi način ovdje! Ako gombice radite na ruke jednostavno za manju gombicu koristite jedan prst manje! :)


Postupak:

Odrežite oko 30ak cm žice, presavijte na pola, omotajte je oko manje gombice i zavrtite oko svoje osi više puta kako bi ju učvrstili (kao na slikama).



Veću gombicu stavite odmah ispod male i ponovite sve korake kao sa malom gombicom! Ostavite oko 4 cm uvrnute žice ispod gombice, a višak ako ga ima odrežite.



Plutani čep ili čep za vino od imitacije pluta prerežite uzduž po pola. Kako se pravi plutani čep ne bi mrvio pri rezanju prethodno ga prokuhajte u vodi!


Na sredini pluta zabodite žicu koju ste navrtili i kada probije na drugu stranu napravite malu kukicu čiji vrh zabodete sa donje strane pluta! Po želji možete kapnuti malo ljepila iz pištolja kako bi dodatno učvrstili drvce! Ako koristite čepove koji su imitacija pluta, žicu ne morate provući skroz već ju samo nabodite. U slučaju da su čepovi jako tvrdi prvo napravite malu rupicu na sredini uz pomoć vadičepa.



Preostaje vam samo još oblikujete svoja drvca tako da ih podšišate uz pomoć škara!



Mi smo pravile male boriće u nekoliko varijanti: potpuno bijelo, potpuno zeleno i kombinirano za koje smo 2/3 manje gombice namotali bijelom vunom, a ostatak i veću gombicu zelenom vunom. Vjerujemo da bi lijepo izgledalo i drvce za koje su potpuno izmješane zelena i bijela boja (zajedno motate dvije niti različite boje) ili drvce u različitim nijansama zelene!


Ako želite da vaša mini drvca budu okićena, jednostavno nanižite sitne perlice na žicu ili konac i omotajte oko drvca od vrha prema dnu! 


Kako vam se sviđaju ova drvca?
Kako vi ukrašavate dom za blagdane?
Da li pravite scenografiju kada se igrate sa mališanima?

Pišite nam, šaljite svoje ideje i uratke!

Do idućeg posta uživajte u blagdanskom raspoloženju i kreativnom radu! :)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 6 :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!