srijeda, 11. prosinca 2013.

DIY: Ogrlica od gombica


Vani je već odavno vrijeme za topliju odjeću, a mi još nismo stavile niti jedan diy post sa gombicama! :) Stvarno svašta! Pogotovo  s obzirom na to koliko volimo gombice! Još kao male smo ih naučile praviti i od tada se veselimo ovim hladnijim godišnjim dobima kada možemo izvući sve one gombičaste kapice, broševe, ogrlice, ukrase za kosu i kopčice za cipele, koje smo tijekom godina napravile!

Biće dakle ovakvih postova dosta, ali za početak ćemo Vam pokazati kako možete napraviti jednu jednostavnu, toplu i lijepu ogrlicu od gombica koju možete, osim sebi, napraviti i nekome kao dar za Božić!  Što vam je potrebno:

raznobojna vuna, karton, škare, drvene perlice.

Postupak:

Započnite sa pletenjem pletenice! Mi smo koristile tri raznobojne vune, i od svake boje smo odmjerile 2,5 puta onoliko koliko smo željele da nam ogrlica bude dugačka. Presavijte svaku nit na pola i sa jedne strane napravite omču ispod koje zavežite čvor, kao na slici. Pazite da omča bude dovoljno velika jer ćete kroz nju provlačiti kićanku! Omču možete zakačiti na nožne prstiće i zatim početi plesti pletenicu! Svaki od tri 'kraka' pletenice će Vam se sastojati od dvije niti vune! Kada ste završili pletenicu, kraj omotajte selotejpom, kako bi ga mogli provući kroz drvene perlice!

Provucite jednu perlicu skroz do čvora ispod omče na jednom kraju pletenice, a drugu provucite i ostavite malo iznad kraja kojeg se omotali selotejpom!

E sad morate napraviti kićanku koja će biti na kraju pletenice suprotnom od omče! Da ne kompliciramo sa objašnjavanjem, na slici možete vidjeti kako se to radi!
(izvor)
Kada ste ju napravili, kroz sredinu kićanke provucite kraj pletenice omotan selotejpom, presavijte prema gore (kao da ponovo pravite omču) i čvrsto zamotajte koncem da učvrštite, pa preko toga navucite drvenu perlicu (koju ste prethodno provukli na pletenicu) tako da sakrije konac i selotejp!


I evo, konačno su na redu gombice! :) Sve što Vam je za njih potrebno malo čvrstog kartona, vuna i škare! Dakle za one koji ne znaju, od kartona izrežete 2 jednaka kruga sa rupom u sredini, kao na slici! Stavite jedan krug na drugi i motajte vunu provlačeći je kroz unutrašnjost! Najlakše će Vam biti da odrežete jednu dugačku nit vune, provučete je kroz sredinu do pola, pa svaki kraj zasebno motate, kad ste tu nit namotali, odrežite novu, i tako sve dok niste dobili dovoljnu debljinu! Koja je dovoljna debljina odlučite sami, samo zapamtite da što više vune namotate to će Vam gombice biti ljepše! Također, što Vam je veći razmak između unutrašnjeg i vanskog ruba kartona, to će Vam gombice biti veće! 
Kada ste gotovi sa motanjem, uzmite oštre škare i počnite oprezno rezati namotanu vunu po rubu, tako da vam jedna oštrica škara prolazi između dva kartončića! Cijelo vrijeme dok režete pokušajte prst držati na sredini, tj. na rupi i pazite da Vam se sve ne raspadne! 
Kada ste izrezali okolo naokolo, uzmite jedan dugačak komad vune, ili još bolje čvrstog konca (vuna bi vam mogla pucati pri stezanju) i omotajte ga nekoliko puta  u krug između dva kartončića čvrsto stežući, te nakraju par puta zavežite! Oprezno izvucite kartončiće, a ako nejde jednostavno ih izrežite i skinite! I Vaša prva gombica je gotova! Jeee! :)
Ako želite možete ju dodatno malo podšišati, samo pazite da ne odrežete konac kojim ste stegnuli sredinu gombice, jer ćete pomoću njega gombice učvrstiti na pletenicu!

(izvor)
Napravili ste jednu, sad samo nastavite na isti način! Mijenjajte veličine i boje ovisno o željenom rezultatu! Gombice Vam mogu biti jednobojne ili višebojne, igrajte se i isprobavajte! 
Iako ovaj dio zahtjeva dosta vremena, vidjet ćete da je skroz opuštajuće! Napravite si neki fini topli napitak, stavite najdraži film i na posao! ;)


Sada kada ste zadovoljni sa brojem i izgledom gombica, rasporedite ih i zavežite na vašu pletenicu! Gotovo! Preostaje Vam još samo da kićanku provučete kroz omču i ukrasite svoje vratove ovom toplom zimskom šal ogrlicom! :)


Osim oko vrata, mi ovakve ogrlice čak češće nosimo oko glave kao krunu, a imamo ih nekoliko, u raznim kombinacijama boja!
Kako Vam se svidjela ova višenamjenska ogrlica? :)
Kakve Vi asesoare nosite zimi

Pišite! ;)

Čitamo se u petak, a ako nismo bile dovoljno jasne (vrlo lako moguće! ;)) slobodno pitajte što Vas zanima! 

Ćaos,
MajeNema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!