ponedjeljak, 31. ožujka 2014.

U KUHINJI: Voćni jogurti


Trudimo se obitelj hraniti što zdravije iako je to danas vrlo teško! Više stvarno ne možeš znati što kupuješ, niti kome da vjeruješ, pogotovo kada se radi o voću i povrću! Najbolje bi bilo kada bi hranu mogli uzgajati kod kuće, ali na žalost za to, kao i većina, ili nemamo dovoljno vremena ili nemamo uvijete! Ipak imamo jabuku i višnju koje se ne tretiraju, a netretirane kajsije, kupine, maline, ribizle i razno povrće dobijemo od baka!























































Ljeti i u jesen ima svega, trudimo se jesti sezonski i domaće i od domaćeg voća i povrća pripremati zimnicu za onaj hladniji dio godine! Jabuke jednostavno pokupimo i raširimo negdje na hladno i mračno mjesto, višnje očistimo od koštica, raširimo na tacne ili stavimo u kalupe za muffine (taman količina za smoothie!) pa zamrznemo i kada su smrznute prebacimo ih u vrećice! Isto činimo i sa kupinama, malinama i ribizlama! Od kajsija baka pravi kompot, bez konzervansa, naravno! :)


Iako ovakvo 'konzerviranje' zahtjeva vremena i malo truda, zadovoljstvo je veliko kada znate da će vaši klinci i obitelj jesti zdravo tijekom zime! Jedan od načina na koji mi volimo koristiti naše voće (osim za kolače i smoothie-e, ledene voćne jogurte) je za  pravljenje domaćih voćnih jogurta! Postupak je super jednostavan i ovo je više ideja nego recept! Pa krenimo:


Voćni jogurt od crvenog voća

Sastojci: smrznute višnje, kupine, maline, ribizle, čvrsti jogurt, med
Postupak: odmrznite voće, usitnite ga štapnim mikserom, dodajte med i čvrsti jogurt pa lagano promješajte!


Voćni jogurt od kajsija

Sastojci: kompot od kajsija, čvrsti jogurt
Postupak: štapnim mikserom izmiksajte par kajsija iz kompota, dodajte čvrsti jogurt, pa lagano promješajte!


Voćni jogurt od jabuke

Sastojci: jabuka, cimet, čvrsti jogurt, med po želji
Postupak: na sitni ribež naribajte jabuku, pospite cimetom, po želji zasladite medom ili nekim sladilom po želji, dodajte čvrsti jogurt i lagano promješajte!


I to je to, za čas imate vrlo zdrav i jako fin obrok koji će vaši klinci obožavati! Preko ljeta ove jogurte pravimo od svježeg voća, smrznemo ih u kalupićima i imamo sladoled na štapiću ili sa smrznutim voćem radimo ledene voćne jogurte koji su pravo osvježenje i mali obrok u jednom! :)

Kako vam se sviđa ideja? Da li pravite sami svoje voćne jogurte?
Gdje nabavljate voće i povrće i kako ih spremate za zimu?

Iako smo jučer počele sa 'uskršnjom' tematikom, ovaj post se ugurao jer već dugo čeka na objavu, ali od srijede nastavljamo sa pripremama....

...a do tada uživajte u sunčanom tjednu i zdravoj hrani! ;)
Maje

Broj komentara: 8 :

  1. Njemi, njami...obožavam voćne jogurte i isprobat ću tvoj recept! Hvala :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Bravo za ideju!
    Otkad imamo bebu, malo više se informišemo o zdravoj hrani.
    Trudim se da dok ne poraste dovoljno da može jesti što i mi napravim korekcije u navikama (izbacim suhomesnate proizvode, što manje pržim, više kuvam, i sve što uz to ide).
    Do tada, za njega nabavljamo sveže namirnice iz sela, koje moji roditelji uzgajaju.
    Do sada sam uspela da ništa ne kupujem u radnji, ili nabavljam na organskoj pijaci, ili stiže domaće.
    Ali kao što rekoh, džaba sve to ako se ne potrudimo da i mi u svoju ishranu unesemo nove zdrave navike.
    Ovaj vaš recept je dodatna motivacija da ostvarim započeto. Hvala. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Joj super, baš nam je drago! Hvala tebi na komentaru! Ljudi obično počnu razmišljati o prehrani kad dobiju dijete, jer uvijek smo sami sebi manje bitni, ali kad je u pitanju malo biće sve se mijenja! :) Kod nas organske pijace na žalost nema, ali imamo bake, pa kompenziramo! ;)

      Izbriši
  3. Potpuno se slažem devojke. U današnje vreme je izbor hrane koja se vredna konzumiranja jadan i nikakav. Svakodnevno se susrećem sa problemom šta da kupim i spremim... Ali, šta je tu je, borimo se i dovijamo na sve načine da se odbranimo od ove hemijske epidemije. Odličan predlog, i ja često pravim voćni jogurt kod kuće. Imamo vikendicu nedaleko od Beograda i odande donosimo višnje, grožđe, kruške, smokve itd. i to koristimo sveže i smrznuto. Na žalost nemamo baštu za povrće jer nemamo ni prostora ni vremena zbog posla, ali jednog dana kada budemo imali....
    Srdačan pozzz,
    Vesna

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na komentaru Vesna, sve me je nekako strah da ćemo za uzgoj vrta imati vremena jedino ako budemo nezaposlene ili u mirovini, ali nadajmo se da to nije tako! :)

      Izbriši
  4. Sjajno !
    No, sta je cvrsti jogurt ?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Čvrsti jogurt je običan jogurt koji nije tekući, jede se žlicom tj. ne može se piti! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!