ponedjeljak, 17. ožujka 2014.

DIY: Bubanj


Svi koji imaju ili su imali klince znaju da je često upravo razno-razna ambalaža najbolja za igranje! Papir za umotavanje, kartonske i plastične kutije i prazne boce, sve to je nekada puno interesantnije od pravih igračaka!  Što je dobro, jer se tako razvija mašta, uostalom, mali ljudi ni ne znaju koje su prave igračke, oni se igraju s onim što im je u tom trenutku najzanimljivije, a tako i treba biti! Osim, naravno, ako je to nešto opasno, što je čest slučaj! ;) Tako je počela i priča sa ovim bubnjem! Obična plastična kutija od sira je stalno bila među igračkama, služila je za sve i svašta! Po njoj se sviralo, u nju su se pakovale male životinje, koristila je kao mala stepenica pri penjanju na stol i kao šešir! Obična bijela posudica! Onda smo došle na ideju da je malo sredimo i od nje napravimo bubanj! 
Iako se možda na prvi pogled cjeli postupak čini kompliciran, vjerujte da nije! Pa krenimo:


Što vam je potrebno:

2 plastične kutije sa poklopcem (od svježeg sira ili vrhnja), marker, skalpel, duck tape, deblji filc, metar, škare, krep traka, kreda za krojenje, akrilna boja i kist, igla i konac, 2 ukrasna dugmića, konop
pištolj za ljepilo i ljepilo (nisu na slici).


Postupak:

Na jednoj kutiji označite liniju malo ispod sredine, skroz u krug, kao na slici! Drugu ostavite kako je!


Po toj liniji skalpelom izrežite kutiju i ostavite gornji dio! Donji dio možete koristiti kasnije za boju, pa ga nemojte baciti!


Spojite dvije kutije tako da na dno čitave kutije navučete onaj dio koji ste odrezali! Spoj zalijepite duck tape-om!



Izmjerite obim ispod samog ruba poklopca posude i razmak između dva poklopca (tj. ova dva ispupčena dijela na slici)! Prva mjera će biti širina, a druga visina filca! Nacrtajte pravokutnik s tim mjerama kredom na komadu filca! Prvu mjeru (širinu) zatim podijelite na dva, pa taj broj ponovo na dva i dobit ćete mjeru koliko cm trebate odmjeriti od rubova filca kako bi iskrojili ove dijelove koji vire! Npr. ako vam je dužina 24 cm, pola je 12 cm, od toga je pola opet 6 cm! Tih 6 cm trebate odmjeriti od oba ruba! Kada ste izmjerili označite i odmjerite od označene točke 1,5 cm ispred i 1,5 cm iza, to će biti širina ovog ispupčenog dijela, a visina neka bude cca 2 cm! Kada ste sve označili i nacrtali, izrežite po linijama!


Kredom na filcu nacrtajte trokute kao na slici, pa po linijama svakog drugog trokuta zalijepite krep traku i farbajte trokute akrilnom bojom! Kada se boja osuši, odlijepite krep traku i postupak ponovite sa preostalim  ne obojanim trokutićima! 




Sada je na redu konop čija dužina treba biti otprilike tolika da kada je okačen oko vrata, bubanj stoji negdje u visini kukova! Izmjerite svoje mališane i na tu mjeru dodajte par cm za omču na svakom kraju! Omča treba biti dovoljno velika da kroz nju možete provući dugmiće koje ste odabrali! Omče zašijte, a potom i omotajte koncem kao na slici!


Na ispupčene dijelove filca čvrsto zašijte dugmiće koje ste odabrali!


Omotajte filc oko kutije i zašijte rubove međusobno, kao na slici! Ove dijelove na kojima su dugmići zalijepite za kutiju pomoću ljepila u pištolju ili nekog drugog odgovarajućeg ljepila!


Okačite omče konopa za dugmiće i gotovi ste! :) Sigurne smo da će se mališani oduševiti!


S obzirom da ovaj bubanj ima na sebi dugmiće i konop, nemojte ostavljati one najmanje da bubnjaju bez nadzora! ;)


Kako vam se sviđa naš bubanj? Jeste li već radili nešto slično? 
Da li se i vaši klinci igraju sa ambalažom? 
Da li vole svirati tj. praviti buku? :)
Koliko vam je glazba važna u odgoju i da li potičete klince da se glazbeno izražavaju?

Naši klinci obožavaju svirati, tako da će ovakvih jednostavnih glazbala uskoro biti još! :)

Čitamo se u srijedu, a do tada, ne dajte da vam ponedjeljak pokvari raspoloženje! ;)

Pozdrav od Maja!

Broj komentara: 8 :

  1. Prelepo izgleda! Odusevljena sam kako uvek uspete da napravite iz neceg starog ili najobicnijeg tako divne stvarcice, pune duha i dobre ideje! To se zove umetnost :***

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala ti draga Hajdi! Uvijek se trudimo što bolje iskoristiti ono što imamo, ovakvi projekti su nam i najdraži!

      Izbriši
  2. Ovo je tako kreativno i divno.
    Bas vam se divim na ovakvim idejama :)

    OdgovoriIzbriši
  3. genijalna ideja i super izvedba!

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!