srijeda, 10. lipnja 2015.

U KUHINJI: Veganska kikiriki wok tjestenina


Što planirate za ručak? Od kako su počele vrućine, trudimo se u kuhinji provoditi što manje vremena i najradije jedemo salate ili tjestenine koje se super brzo pripremaju! Tjestenine ionako najviše volimo jesti i pripremamo ih na mnoštvo različitih načina! Do sada smo vam već pokazale recepte za tjesteninu sa tikvicama ili sa butternut tikvom koje se kuhaju 'sve u jednom loncu', za veganski bolognese i tjesteninu sa patlidžanom, a danas pravimo tjesteninu koju mi kod kuće zovemo 'kineska'. Kao i svi do sada, recept je super jednostavan, jeftin i brzo gotov! Krenimo!


Veganska kikiriki wok tjestenina

Sastojci (za cca 4 osobe):

pola glavice ljubičastog kupusa srednje veličine
1 krupnija mrkva
dvije srednje glavice luka
soja sos
smeđi šećer
300-400 g špageta ili staklenih rezanaca 
1 šalica (2 dcl) prženog slanog kikirikija ili pola šalice kikiriki maslaca
sok od pola limuna
sol, chili u prahu
češnjak u granulama
ulje

Priprema:

Kupus i luk narežite što tanje, a mrkvu narežite na trakice pomoću gulilice za povrće. Stavite tjesteninu da se kuha, a u woku zagrijte ulje pa prvo poprižite luk, posolite vrlo malo i dodajte žličicu - dvije smeđeg šećera kako bi se luk karamelizirao. Mi za ovu tjesteninu koristimo chili ulje koje same pravimo, ali vi možete koristiti i obično i zaljutiti kasnije chilijem u prahu. U wok dodajte oprani kupus i na kraju trakice mrkve. Povrće prelijte sa oko dvije žlice soja sosa i pospite chillijem, po ukusu! 
Tjesteninu ocjedite, ali ostavite oko 2 dl vode u kojoj se kuhala. Ocijeđenu tjesteninu ubacite u wok promiješajte i ugasite vatru. 
U multipraktiku ili štapnom sjeckalicom sameljite kikiriki u koji ste dodali malo ulja i chilija u prahu (mi smo koristile chili ulje), sok od pola limuna, češnjak u granulama te po potrebi sol. Smjesu razrijedite sa malo vode koja je ostala od kuhanja tjestenine do željene gustoće, mi smo ostavile da bude malo gušće!
Kikiriki smjesu dodajte u tjesteninu, promiješajte i uživajte!



Kako vam se sviđa ova ideja?
Da li ste već jeli nešto slično?
Kakva tjestenina vam je omiljena?
Što klopate po ovim vrućinama?

Mi ovu obožavamo i često ju pravimo, klincima sa malo manje chilija, odraslima ljuće! :)
Osim što je za čas gotovo, super je i što su potrebne namirnice jeftine u sezoni i izvan sezone pa ovo jelo ne pada teško ni na studentski džep, pogodno je za vegane, fino i hranjivo! :)

Nadamo se da ćete isprobati našu kikiriki tjesteninu i da će vam se svidjeti! Ako probate javite nam, a do tada, šaljite nam svoje receptiće ili ideje za neka jednostavna jela sa tjesteninom!:)

Dobar tek!:)
Maje





4 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!