petak, 19. lipnja 2015.

DIY: Reflektirajuća mašna za bicu

Kada na bici vozite klince, sigurnost je još važnija nego kad se vozite sami! Vrlo je važno da ste lako uočljivi što omogućavaju svjetla i reflektirajuće površine! Dobro nam je svima poznato da ako vozite po mraku, morate imati reflektirajući prsluk, ali ako na bici imate stražnju sjedalicu, taj prsluk od sjedalice možda neće vidjeti oni koji voze iza vas! Da je zadnje svjetlo dovoljno, ne bi prsluk bio obavezan! Upravo zbog toga smo odlučile napraviti reflektirajuću mašnu za stražnju sjedalicu! Reflektirajuću traku možete naći na ebay-u i 5 m košta nekih 30ak kuna! 

Potrebno:

tkanina, reflektirajuća traka (za šivanje), mašina za šivanje, igla i konac, pribadače, malo nehrđajuće žice*

*ovakvom žicom su često igračke spojene za karton u kutijama i vrlo je zgodna za što-šta, pa idući put kad vaši mališani dobiju nešto od igračaka, svakako ju sačuvajte! ;)


Postupak:

Izrežite tkaninu za mašnu, ovisno o veličini koju želite! Mi smo koristile 2 komada dimenzija  53 x 18 cm. Ako ne želite praviti duplu mašnu, izrežite samo jedan komad.


Izrežite reflektirajuću traku jednake dužine kao što vam je duža strana tkanine, pribadačama ju spojite po sredini lica tkanine, tako da je reflektirajuća strana bude prema vama i sašijte uz rubove, uzduž! Ponovite i sa drugim komadom tkanine!


Presavijte tkaninu na koju ste sašili traku, uzduž na pola tako da vam je reflektirajuća traka s unutrašnje strane, a naličje tkanine prema Vama, spojite pribadačama uz rub i sašijte! Dobit ćete cijev, koju trebate okreniti na pravu stranu! Sve isto ponovite i sa drugim komadom tkanine!ž




'Cijev' koju ste dobili namjestite tako da vam je reflektirajuća traka na sredini, pa preklopite kao na slici, tj. tako da je traka sa unutarnje strane, a šav prema vama. Pribadačama spojite krajeve i sašijte tako da dobijete 'obruč', pa okrenite na pravu stranu, odnosno da je traka prema vama! Isto ponovite i sa drugom 'cijevi'!



Namjestite spoj na sredinu stražnje strane i 'uštipnite' mašnu po sredini, kao na slici! Isto napravite i sa drugom mašnom pa ih stavite jednu na drugi i prošijte po sredini!





Izmjerite komad reflektirajuće trake koji će biti dovoljan za srednji dio mašne na način da omotate traku oko mašne na sredini i tome dodate još par cm za šav, kao na slici! Okrenite reflektirajuću stranu trake prema mašni i sašijte traku što bliže mašni pa prevrnite na pravu stranu! Šav okrenite tako da je na sredini stražnje strane, pa lagano sašijte taj srednji dio za mašnu na jednom mjestu sa svake strane, kako se ne bi mašna izvlačila!





Preostaje vam samo još da montirate mašnu na sjedalicu! Mi smo to napravile na način da smo po komadić nehrđajuće, tanke, plastificirane žice provukli oprezno sa stražnje strane mašne, ispod reflektirajuće trake, par cm od ruba mašne! Žicu smo provukli kroz rupe za sigurnosni pojas i zavrnuli s vanjske strane! I to je to! :)




Bicu od sada možete voziti sigurno i sa stilom! ;)







Što kažete? Kako vam se sviđa ova ideja?

Mi smo totalno poludile za reflektirajućom trakom pa već u pripremi imamo nekoliko zgodnih biciklističkih 'uradi sam' postova, koji će biti na blogu uskoro! :) Osim toga, za ovu mašnu možete koristiti ostatke tkanine od nekih drugih projekata ili reciklirati odjeću koju više ne nosite pa vas neće puno koštati!

Ako na bici nemate stražnju sjedalicu, mašnu možete montirati i za sic, zakačiti na korpu ili zavezati na korman! Ovakva jedna mašna će, vjerujemo, posebno obradovati i vaše male biciklistice pa napravite jednu manjih dimenzija i za njihov mali bajs! :)

Ako se osjećate kreativno, na blog oznaci bic-bajs naći ćete mnoštvo tutoriala za ukrašavanje vaših metalnih ljubimica, ali i za podvezice koje će vam olakšati bicikliranje u suknji! ;)

Materijal u ruke i na posao! ;)

Ugodan i kreativan vikend žele vam Maje!

3 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!