petak, 12. lipnja 2015.

DIY: Nova stara tacna

U prošlom postu ste mogli vidjeti našu novu kariranu tacnu, a danas ćemo vam pokazati kako smo ju napravile! Kada smo organizirale tulum povodom vjenčanja kupile smo nekoliko bijelih plastičnih tacni za serviranje hrane. Takve tacne možete naći u bilo kojoj većoj trgovini, koštaju nekoliko kuna, a vrlo su čvrste pa se mogu koristiti i za posluživanje, samo ih je potrebno malo uljepšati! :) To smo i napravile!


Potreban materijal:

plastična tacna, tanja tkanina, drvofix, voda, posudica za ljepilo i kist, bezbojni akrilni lak, škare


Postupak:

Stavite tacnu na opeglanu i čistu tkaninu pa izrežite tkaninu u krug, cca 4 cm od ruba, ovisno o dubini tacne i dovoljno da tkaninu kasnije možete presaviti ispod ruba i zalijepiti!


Čistu tacnu namažite drvofixom kojeg se malo razrijedili sa vodom!


Pažljivo zalijepite tkaninu na tacnu, pazeći da dobro sve poravnate, pogotovo ako tkanina ima uzorak na sebi! Prstima popravite nabore i izravnajte mjehuriće ako ih ima pa ostavite da se ljepilo osuši!


Kada se ljepilo prosušilo, namažite tacnu razrijeđenim drvofixom po tkanini! Kao što vidite mi smo imale pomoćnika koji je inzistirao da ovaj korak on sam napravi! Ostavite da se ljepilo potpuno osuši pa ponovite postupak!


Kada je gornji sloj gotov, namažite rub tacne sa donje strane i zalijepite višak tkanine koji ste ostavili uz rub. Ostavite da se osuši pa ponovo pređite drvofixom, a kada se ljepilo osušilo ponovite postupak kao i sa gornjim dijelom tacne. Ako ne želite, rub tkanine ne morate presavijati ispod već ga jednostavno odrežite, pazeći da rub bude uredan i dodatno namažite ljepilom!


Kada se ljepilo potpuno osušilo, prelakirajte ga akrilnim lakom 2-3 puta! Naravno, između lakiranja ostavite da se lak potpuno osuši, jer će vam u suprotnom tacna ostati ljepiljiva!


I to je to! Za čas i uz vrlo malo truda i materijala imamo novu tacnu sa uzorkom po želji koja nam je baš dobro došla sad kada većinu vremena provodimo na dvorištu! :) Toliko smo zadovoljne kako je ispalo da smo odlučile napraviti cijeli set sa tkaninama različitih, ali komplementarnih uzoraka - recimo jednu bijelu sa crnim točkicama i jednu sa crnim prugama! :)


Tacnu ne biste trebali baš natapati u vodi kada ju perete, ali brisanje vlažnom krpom joj neće škoditi! Također, na nju nemojte izravno stavljati hranu!


Kako vam se sviđa naša tacna?
Da li ste već radili decoupage sa tkaninom?

Nama je puno draže raditi decoupage sa tkaninom nego sa salvetama što ste već mogli i primijetiti jer smo ovom tehnikom radile posudu za cvijeće od limenke, magnetni držač za šnalice, šarene poklopce za staklenke i jedan rođendanski album!

Na ovaj način možete iskoristiti neke lijepe ostatke tkanine, stare košulje, suknje ili bilo što od odjeće što više ne nosite! Odličan način za recikliranje!

Što ste vi u poslijednje vrijeme zgodno radili?

Šaljite nam fotkice!

Kreativan pozdrav i ugodan vikend!
Maje

2 komentara :

  1. super fora! A i tacne su fora, nisam takve vidila u ovim našim dućanima po lokalu....
    Ma s dobrim lakom (sjajnim) mislim da ne bi trebalo biti problema oko održavanja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Kontam i ja da ne bi trebalo bit problema oko održavanja, ali za svaki slučaj bolje bit oprezan! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!