ponedjeljak, 28. srpnja 2014.

U KUHINJI: Veganska tjestenina - sve u jednom loncu!

Jučer smo za vas odabrale nama top 5 super jednostavnih recepata s kojima ćete uštediti vrijeme, uprljati vrlo malo suđa i pri tome fino i zdravo jesti! Danas nastavljamo u istom tonu s još jednim receptom koji je idealan za kampiranje! Tjesteninu s tikvicama koja se kuha u jednom loncu nam je nahvalila jedna tetkili nakon večere sa prijateljima, još negdje prošle ili čak pretprošle godine. Glavni i odgovorni za ovu super pastu tada je bio Dejan! Osim što pravi odličnu vegansku tjesteninu, Dejan pravi i preprefini i savršeno pikantan dimljeni veganski kulen, svježi sejtan i dimljeni i svježi tofu, a kuhar je u jednom simpatičnom malom veganskom i vegetarijanskom restoranu u Osijeku koji se zove Vege Lege! Dakle, znate da zna! ;)

Nismo tražile recept već nam je otprilike objašnjeno kako se ova tjestenina radi i mi smo odmah zasukale rukave! Tikvice su u sezoni, ima ih na svakom koraku pa stvarno nema razloga da i vi ne isprobate ovo jelo! Osim što je super jednostavna i jeftina, ova pasta je i super prilagodljiva! Mi smo se ovog puta odlučile dodati mrkvicu, a za serviranje smo koristile cherry rajčice, masline, pržene sjemenke suncokreta i prženi sezam! Evo kako mi to radimo!


Veganska tjestenina sa tikvicama 

Sastojci (za cca 2 osobe):

1 velika tikvica
1 velika glavica luka
2 veće mrkve
maslinovo ulje
cca 250-300 g tjestenine bez jaja (tagliatelle)

Postupak:

Luk nasjeckajte sitno i dinstajte na maslinovom ulju u većem loncu. Očistite i sitno naribajte mrkvicu pa ju dodajte u luk! Ogulite tikvice, izvadite sjemenke i naribajte na krupno! Dodajte ih u lonac i posolite pa kad puste tekućinu ubacite i tjesteninu i prelijte vrućom vodom tako da pokrije tjesteninu. Poklopite lonac dok tekućina ne počne ključati, a zatim otklopite i pustite da višak tekućine ispari! Začinite i po potrebi promiješajte. Kada se umak zgusnuo pasta je gotova! Narežite cherry rajčice i masline, popržite sjemenke i sve stavite preko tjestenine!

Ova tjestenina je u stvari tradicionalno talijansko jelo koje se u originalu pravi bez luka i mrkve pa ih po želji možete izostaviti! Jelo je prigodno za vegane, a ako niste vegani u njega možete dodati parmezan ili grana padano sir! Osim na ovaj način, tjesteninu s tikvicama ponekad jedemo s pestom, a nekad samo dodamo prženi slani kikiriki ili listiće badema! 

Kao što smo već rekle, ovo jelo je idealno za kampiranje jer je brzo gotovo, kuha se u jednom loncu i jeftino je! Tikvice su vrlo zahvalne u transportu pa ih možete ponijeti na more od kuće, isto kao i luk i tjesteninu, a uz različite dodatke jelo će biti drugačije svaki put kada ga radite! :)

Kako vam se sviđa?
Koji su vaši omiljeni kamperski recepti, što kuhate na moru?

Još jednom hvala Dejanu za ovaj recept, a vi mu se možete javiti na jedanjelaca@gmail.com ako ste zainteresirani za odlične veganske delikatese (priča se da će početkom kolovoza biti nova tura dimljenog kulena kojeg ne smijete propustiti!), a ako ste gladni i u blizini svakako svratite u Vege Lege restoran na neku finu klopu!

Pozdrav od Maja!

Broj komentara: 12 :

  1. Super, hvala za recept, obožavam tikvice, na sve načine, dale ste mi super ideju za ručak. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E baš nam je drago! Nadam se da je bilo fino! :)

      Izbriši
  2. Tikvice su sada u modi :) I nikad dosta recepata za njih!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) pa da! i nama je super kad nađemo neki novi recept sa tikvicama! obožavamo ih! :)

      Izbriši
  3. A kako se moze nabaviti kulen? Dimljene kobasice od heljde nabavljam, ali i ovo bih probala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Možeš se javiti Dejanu na jedanjelaca@gmail.com! Biće početkom mjeseca nova tura! ;)

      Izbriši
  4. Ovo ću danas isprobati, s tim da ću dodati i malo gljiva upravo pristiglih iz šume! Hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  5. Oduševljena sam vašim blogom zbog mnogo divnih vege recepata! Čim nešto probam, javljam! Ali, ne sumnjam da je preukusno. :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Tiara! Baš nam je drago da ti se sviđaju recepti i svakako javi ako isprobaš kako si zadovoljna! ;)

      Izbriši
  6. Ovo smo već nekoliko puta napravili i sve što mogu reći je NJAM NJAM!!! :) ja sam dodala veliki sitno nasjeckan paradajaz dok se sve još kuha, tako da je baš sve u jednom ;) Hvala puno za recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jao to nam je jako drago čuti! Hvala na povjerenju i isprobavanju! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!