petak, 22. siječnja 2016.

U KUHINJI: Bruschetti grickalice


Vikend je pred nama što znači da ćemo imati malo više vremena za druženja sa ekipom, možda uz neke društvene igre ili gledanje nekog dobrog filma u kinu. Za takve aktivnosti grickalice su neophodne, a ako ste ih sami napravili još bolje! Da su nam kokice omiljene, već znate jer smo vam pokazale kako pravimo ljute i slatke, a danas pravimo nešto jednako jednostavno, a jako ukusno - domaće bruschetti grickalice! Na ideju smo došle nakon što smo našle skoro pa totalno tvrdi francuski kruh na kojeg je netko od ukućana zaboravio! ;) Dakle, ovo je super način da iskoristite takve ostatke! :)


Bruschetti grickalice

Sastojci:

suhi francuski kruh
maslinovo ulje
origano
češnjak u granulama
sol

Francuski kruh treba biti dovoljno tvrd da se može rezati na tanke ploške, a opet ne pretvrd da se mrvi dok ga režete, za 1 punu tepsiju bit će vam dovoljan 1 francuz! Umjesto začina možete koristiti i domaći ili kupovni pesto koji ste razmutili u malo maslinovog ulja! Ako imate rostani češnjak, njega možete izgnječiti i dodati umjesto češnjaka u granula, jako je fino!

Postupak:

Narežite francuski kruh na tanke ploškice, poslažite ih na masni papir u tepsiju i stavite u pećnicu koju ste samo upalili na 50°C, bez prethodnog zagrijavanja. Ostavite kruh u pećnici nekih 10ak do 15 minuta, ovisno o tome koliko je u početku bio suh, ali ga provjeravajte kako ne bi zagorio! Za vrijeme dok se bruschetti suše pripremite ulje i začine! Mi ubacimo sve u malu staklenku od kašica za bebe i dobro protresemo. Za 1 tepsiju bruschetti grickalice dovoljno će vam biti oko 1 dl ulja, cca 3 prstohvata soli te origana i češnjaka u prahu po želji! Kada su grickalice dovoljno suhe i hrskave premažite ih začinjenim uljem pomoću četkice i ostavite kratko da se upije! Ako želite okrenite grickalice i ponovite postupak!





Kao što smo napisale za slanu zobenu kašu, ovo nam je bilo otkriće i trenutno smo u isprobavanju raznih kombinacija začina pa očekujte još postova! ;)

Ako nemate naviku kupovati francuski kruh pa nemate ostataka, a voljeli bi probati bruschetti grickalice, jednostavno kupite jedan cca par dana prije  i ostavite ga da se osuši u papirnatoj ili platnenoj vrećici, nikako u najlonskoj!

Osim ovih, na blogu ćete, uz već spomenute kokice, naći i recepte za čips od kelja i čips od bundeve, koji zahtjevaju nešto dužu pripremu, ali su svakako vrijedni truda!

Kako vam se sviđa ova ideja?
Da li ste već pravili nešto slično?
Kakve grickalice sami pravite?
Kako iskorištavate suhi kruh ili peciva?

Šaljite nam svoje ideje i recepte i uživajte u vikendu! ;)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 5 :

  1. To je to! super jednostavno, a dobro :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! Nama su takvi jednostavni 'recepti' omiljeni! ;)

      Izbriši
  2. Odlično izgledaju. ;)
    Obožavam od Marettija s 4 vrste sira. Domaći mogu biti samo bolji. ;)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. O da! Ali te ne znam kako improvizirati jer kod nas nema onih sireva u prahu! Kad bolje razmislim, sva sreća! :) Probala sam sa grana padano sirom i jako je fino!;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!