petak, 29. siječnja 2016.

DIY: Magnetni okvir za crteže i postere

Kao prave ponosne majke skupljamo sva umjetnička djela koja naši momci naprave, a kako isti ne bi samo čučali spremljeni odlučile smo ih izložiti i na taj način dodatno ukrasiti zid dječje sobe! Pošto je na zidu već i prije našeg plana bila gužva i jedini slobodan komad nije dovoljno velik da izložimo sve što bih htjele, napravile smo izmjenjivi magnetni okvir! Tako za čas možemo promijeniti crtež kad god poželimo! Za izradu smo imale i odličan materijal - tanke jelove letvice koje smo našle kod našeg stolara u radioni među otpadom! :)


Potrebno: 

4 tanke jelove letvice* izrezane na mjeru, fini brusni papir, akrilna boja i kist, flomaster, magnetići**, ljepilo (najbolje neofix, ali može i super ljepilo), metar, vuna.

*Ako imate stolara, zamolite ga da vam napravi 4 tanke letvice čija je dužina jednaka, a odgovara širini crteža/postera ili je malkoc šira! Ako nemate stolara, letvice možete naći i u građevinskim centrima, ali ćete ih u tom slučaju morati sami narezati na željene dimenzije (pomoću ručne pilice) ili vam to možda mogu u trgovini napraviti uslužno! Pitajte!

**Magnetiće možete kupiti u hobi trgovinama, ali puno su povoljniji preko ebay-a!


Postupak:

Letvice narezane na željenu dimenziju po potrebi izbrusite finim brusnim papirom, očistite pa dvije obojite akrilnom bojom - te dvije će vam biti gornje letvice. Po želji možete obojati i donje letvice, a umjesto akrilne boje možete koristiti i auto lak ako ga imate kod kuće! Ostavite da se boja osuši potpuno pa permanentnim flomasterom nacrtajte uzorak ili preskočite ovaj korak!



Sa unutarnje strane letvica izmjerite mjesta za magnetiće i označite ih! Vodite računa da sve oznake budu na istim mjestima na različitim letvicama kako bi se magnetići poklapali! Također vodite računa da su magnetići okrenuti na pravu stranu da vam se ne bi desilo da se odbijaju nakon što ste ih već zalijepili! Količina magnetića potrebna za svaku letvicu ovisi o veličini letvice! Imajte na umu da magneti drže crtež/poster pa ako su isti većih dmenzija trebat će vam 3 magneta na svakoj letvici - 1 u sredini i 2 sa strane! Ako su letvice manje možete staviti i 2 na jednakoj udaljenosti od rubova. Kada ste označili mjesta zalijepite magnetiće!



Izmjerite 3 niti vune dužine cca 1 m (ovisno o tome kolike su vam letvice), stavite jednu uz drugu i presavijte na pola pa napravite omčicu kroz koju ćete provući letvicu i zavežite ispod nje čvor! Kada ste napravili omčicu, ispletite pletenicu od vune!




roz omčicu provucite jedan kraj donje letvice (one koju niste bojali), a drugi kraj zavežite na drugoj strani letvice, kao na fotki ispod! Višak pletenice možete odrezati! Na tu letvicu stavite gornji rub crteža/postera, poravnajte i preklopite sa letvicom koju ste obojili! Isto ponovite sa donjim rubom crteža/postera pa okačite na zid!


I gotovo! :) Mi smo na naš okvir još dodale gombice, a vi svoje ukrase ukrasite po želji! Ostavite ih u jednoj boji ili obojite u više, nacrtajte uzorak ili naljepite šljokice! Dajte si mašti na volju! :)
Kada vam dosadi crtež koji ste okačili jednostavno ga zamijenite! Brzo i lako! 




Ako ste se odlučili naručiti magnetiće, ne brinite da višak nećete iskoristiti! Na blogu ćete naći mnoštvo ideja za njihovu uporabu, s njima možete napraviti magnetni džepić za hladnjak, školjkaste magnete, magnetnu posudu za šnalice ili za pribadače, jesensku podvezicu za bicikliranje, a još jedan zgodan način za izlaganje dječjih radova je i magnetna galerija za hladnjak! :)

Kako izraditi konjića na štapu sa slike možete pogledati ovdje, a od ukrasa za zid na blogu ćete naći uputstvo za izradu girlande od kartona, mobila sa imenom, kolaž portreta i zekana za zid!

Sviđa li vam se ova ideja?
Na koji način izlažete dječje radove?
Što ste u zadnje vrijeme zgodno pravili?

Vikend je pred nama pa pokušajte odvojiti malo vremena i za kreativnost! ;)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 5 :

  1. Simpatična i praktična ideja.
    P.S. Ja pratim vaš blog već dugo i tek sam sada primetila da vi ne pratite moj, pa ako vam nije problem, značilo bi mi da to bude uzajamno.
    Lep vikend!
    Vesna - Home Chic Club

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Vesna! A što se praćenja tiče, ja sam zapratila Home Chic Club čim sam našla blog i nije mi jasno što se desilo, jer je nama na popisu blogova koje pratimo putem G+-a! Provjerit ću!

      Izbriši
    2. Skužila sam što je, nije bilo namješteno da pratimo javno! Mora da je to je dobijam obavijesti kad se objavi novi post! ;)

      Izbriši
  2. Znači magnet se zalipi za magnet?
    Ovo bi bilo zgodno i za fotografije jer ja volim i to mijenjat na zidu.
    Prekrasna ideja!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Magneti se zalijepe na letvicu koja će biti sa donje strane postera i na letvicu koja će biti sa gornje strane crteža i onda kad se preklope drže papir! Isto je i za donji dio postera! :) Odlična ideja za izlaganje fotki na ovaj način! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!