srijeda, 13. siječnja 2016.

U KUHINJI: Slano ljuta zobena kaša


Volimo zobenu kašu, ali nekako smo više tip za slani doručak, za nešto konkretno! ;) Kako izbjegavamo kruh, a samim time i sendviče, stalno smo u potrazi za alternativama za (relativno) zdrav i ukusan doručak! Da se zobena kaša može praviti i u slanoj varijanti znamo odavno, ali nekako se nikada nismo ohrabrile isprobati, sve dok u razgovoru sa našom drugom Evom nismo konačno odlučile da se to mora napraviti! Smislile smo kombinaciju na osnovu namirnica koje smo u tom trenu imale u kući i nismo požalile! Ova topla, ljutkasta zdjelica kaše postala nam je omiljeno jelo, gotovo taj tren kad smo je probali! Ugrijati će vas i dugo držati sitima!


Slano ljuta zobena kaša

Sastojci (po osobi):

4 žlice sitnih zobenih pahuljica
malo maslinovog ulja
pola manje glavice luka
1 srednje velika mrkva
3 žlice kukuruza
šaka kikirikija
chilli ljuskice
sol

Postupak:

Narežite luk i naribajte mrkvu pa sve zajedno kratko popržite na malo maslinovog ulja. Posolite, dodajte chilli ljuskice i kukuruz. Skuhajte zobene pahuljice u slanoj vodi pa kad omekšaju dodajte povrće i nasjeckani kikiriki!




Kašu možete pripremiti dan prije i ponijeti na posao ili u školu, samo pazite da kada je napravite ne bude pregusta i ljepljiva jer će se stajanjem dodatno stisnuti! Jednostavno ju skuhajte u malo više vode nego inače, spremite u staklenku i stavite u hladnjak! Čak i da vam se dan poslije jako stisne, nije problem, dodajte malo prokuhane ili vruće vode i promiješajte!

Iako mi ovo jelo jedemo za doručak, ono može biti i zgodan prilog za ručak! Kao rižoto, ali puno brže gotovo! ;) Trenutno smo u isprobavanju raznih varijanti pa očekujte još kombinacija uskoro! ;)

Ako volite slatku kašu, na blogu ćete naći i recept za jednu voćnu vegansku, koju naši klinci obožavaju!

Da li ste već jeli slanu kašu?
Imate li kakvih dobrih kombinacija za preporučiti?
Što volite jesti za doručak? Dajte nam neke fine vege prijedloge! ;)

Uživajte u sredini tjedna uz neku dobru klopu!

Dobar tek,

Maje


2 komentara :

  1. Odličan recept, sigurno ću probati ovih dana. Probala sam puno vaših recepata i svi su mi se svideli, pogotovo hleb iz mikrotalasne, to je pun pogodak. Vas dve ste prava inspiracija. Pozdrav od imenjakinje iz BG-a.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Majo, puno hvala na lijepim riječima i na povjerenju! Jako nam je drago da ti se sviđaju naši recepti, a ovakvi komentari su nam motivacija da se i dalje trudimo! <3 si!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!