petak, 15. siječnja 2016.

DIY: Futrola za mobitel

Filc je odličan materijal za jednostavne projekte! Vrlo je lako s njim raditi jer je čvrst i ne mora se porubljivati - idealno kada želite napraviti brzinsku futrolu za mobitel, torbicu za tablet, pernicu za olovke ili slično! Nama je trebala baš futrola za mobitel, ali na isti način možete napraviti i ostalo navedeno! Ovo je savršen početnički 'uradi sam' pothvat koji će vam zasigurno dobro ispasti i motivirati vas da nastavite stvarati! ;) Krenimo! 


Potrebno:

komad debljeg filca, škare, skalpel, pribadače, kreda, krojački metar, dugme, igla i konac, mašina za šivanje (nije neophodno), olovka sa gumicom na vrhu ili štapić za uši i akrilna boja ako želite praviti točkice na filcu!

Postupak:

Izmjerite mobitel pa poduplajte mjeru za dužinu, dodajte joj 0,5 cm i onoliko koliko želite da vam bude preklop. Širini mobitela dodajte 1 cm! To su vam mjere za filc! Izmjerite filc, zabilježite kredom i izrežite!



Na jednom kraju filca nacrtajte polukrug i izrežite, to će vam biti preklop. Ovo možete napraviti rukom ili koristite mali tanjurić kao šablonu! Preklopite taj dio i provjerite da li su vam stranice jednake pa po potrebi poravnajte!



Stavite malo akrilne boje na komadić filca ili neki drugi komadić tkanine pa umačite vrh olovke na kojem je gumica i pravite točkice na filcu. Isto možete napraviti i sa štapićem za uši! Ostavite da se filc osuši prije nego nastavite!


Na sredini preklopa skalpelom izrežite rupicu dovoljno veliku da kroz nju prođe dugme! Preklopite filc kako će biti kada sašijete, provjerite da li mobitel stane i zatim sa prednje strane sašijte dugme tako da se poklapa sa rupicom na preklopu!


Spojite futrolu pribadačom i sašijte bočne stranice uzduž, mašinom za šivanje ili ručno, iglom i koncem! Na kraju još samo poravnajte rubove uz šav škarama i to je to!




Ovakva futrola je stvarno čvrsta i zaštititi će vaš mobitel čak i kod padova!

Kao što smo i rekle, na isti način možete napraviti i pernicu ili futrolu za tablet, a ako već kupujete filc od njega možete napraviti i simpatičan 'cozy' za keramičku šalicu ili ga iskoristite za makeover običnih plastičnih kutija od sira, vrhnja ili jogurta u bubanj za igru!

Kako vam se sviđa ova ideja?
Da li ste već pravili nešto od filca? Što?
Što kreativno radite u zadnje vrijeme?

Pišite nam i uživajte u vikendu!

Pozdrav od Maja

4 komentara :

  1. Super stvar! Jako mi nedostaje moja mašina i tako kreativno izražavanje. Bila sam napravila sličnu stvar jednom, ali dodala lastiku da mogu slušalice spremiti uz mobitel. Evo link:
    https://todiyitry.wordpress.com/2014/03/09/scrap-fabric-what-to-do-pt-1/

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! :) Baš sam skoknula vidjeti tvoju, odlična ideja sa gumicom za slušalice! :)

      Izbriši
  2. Super izgleda, odmah sam poslala sestri koja stalno nešto šiva ;)
    vjerojatno neće biti od filca jer raznih drugih materijala imamo i previše, mislim da ću joj reći da mi napravi od trapera :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala! :) Sigurna sam da će to seka napraviti tip-top! Šaljite fotkice! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!