petak, 8. siječnja 2016.

DIY: Blazinice za skidanje šminke


S novom godinom obično stižu i nove odluke! Ako je jedna od vaših odluka da poradite na svom zdravlju i pročistite dom od štetnih kemikalija, ovo je post za vas! Mi se već odavno trudimo koristiti što manje kupovnih kozmetičkih sredstava i postepeno mijenjamo kozmetičke proizvode za preparate koje same pripremamo. Općenito, ne koristimo puno kozmetike i držimo se osnova pa tako i šminku skidamo kokosovim uljem. Obično odlomimo mali komadić ulja koje je u krutom stanju, stavimo ga na blazinicu, očistimo lice i zatim se umijemo. Kako ne bi svaki puta kad skidamo šminku morale vaditi staklenku sa kokosovim uljem iz hladnjaka i žlicom vaditi komadiće, napravile smo blazinice koje su već natopljene uljem i to ne običnim kokosovim uljem, već kokosovim uljem sa kamilicom!


Potrebno: 

kokosovo ulje, suha kamilica, blazinice, veća staklenka, manja staklenka, gaza, šerpica i vatrostalna staklena posuda koja kada se stavi u šerpicu ne dodiruje dno - za kuhanje na pari.

Zašto kamilica? Kamilica je ljekovita biljka koja se od davnina koristi za njegu kože. Pomaže kod iritacija i osipa, ublažava podočnjake, djeluje protuupalno, pomaže kod akni, štiti kožu od UV zračenja i zagađenja, a može i poboljšati i samu strukturu kože!
Vrlo je važno i da kamilica koju koristite nije skupljana blizu prometnica ili mjesta gdje se koristi bilo kakva kemijska zaštita usjeva pa vodite računa gdje ju nabavljate!

Postupak:

Sipajte malo vode u šerpicu i prokuhajte vodu pa u šerpicu stavite staklenu posudu i smanjite vatru. U staklenu posudu dodajte kokosovo ulje i suhe cvjetove kamilice u omjeru 3:1, dakle za svake tri žlice otopljenog ulja, 1 žlicu kamilice. Kuhajte na pari pola sata, a zatim sve zajedno prebacite u čistu staklenku i ostavite 2 tjedna da stoji na toplome kako kokosovo ulje ne bi prešlo u kruto stanje - mi staklenku držimo na radijatoru! Nakon 2 tjedna procijedite kroz gazu i čuvajte u staklenci na nekom tamnom mjestu.


Iako vam za pravljenje blazinica za skidanje šminke neće trebati puno ulja, napravite više jer ostatak možete koristiti za mazanje tijela nakon tuširanja, a odlično je i za lice, pogotovo prije izlaska van na hladnoću! Kako je vrlo nježno prema koži, možete njime mazati i vaše mališane! Ako napravite veću količinu ulja, dio možete iskoristiti i da napravite maslac za tijelo prema receptu koji smo vam već pokazale ovdje! Imajte na umu i da će vam za pravljenje ulja trebati oko 2 tjedna pa na vrijeme pripremite iduću turu tako da vam bude gotova taman kad potrošite zalihe! ;)

Pripremite čistu malu staklenku i oko 10ak blazinica. U staklenku usipajte malo ulja, oko 2 žlice, a zatim unutra stavite i blazinice. Čim se dio ulja upio, okrenite blazinice sve zajedno tako da one koje su bile na vrhu sada budu na dnu staklenke. Po potrebi dodajte još malo ulja, ako primjetite da su neke blazinice ostale suhe. I gotovi ste!



Staklenku možete čuvati u ormariću u kupatilu, a po želji možete napraviti i veću količinu, ali nemojte pretjerivati! Mi naše blazinice za skidanje šminke čuvamo u hladnjaku jer tako hlade i dodatno smirujuće djeluju na oči, a ulje se ionako otopi pri dodiru sa kožom!




Iako su alergijske reakcije vrlo rijetke, budite oprezni! Prvo isprobajte ulje na manjem dijelu kože i ako primijetite bilo kakve promjene, nikako ga nemojte koristiti! Naravno ako imate problematičnu kožu, o uporabi se posavjetujte sa vašim dermatologom ili liječnikom.

Ako smo vas zainteresirale za domaće kozmetičke pripravke, na blogu pod oznakom 'kozmetika' naći ćete mnoštvo jednostavnih recepata koji ne zahtijevaju neke specijalne sastojke!

Kako vam se sviđa ova ideja?
Pravite li sami neke kozmetičke pripravke? Koje?
Što vam je najvažnije kod odabira kozmetičkih proizvoda?

Pišite nam! Zanimaju nas vaša iskustva!

Ugodan vikend i pozdrav od Maja

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!