srijeda, 10. rujna 2014.

U KUHINJI: Zeleni ajvar


Prošle godine smo pravili malo drugačiji ajvar u kojem su prevladavali patlidžani, mi ga zovemo smeđi ajvar, a ove godine smo odlučili malo za promjenu napraviti zeleni ajvar! Zelena boja ovog ajvara dolazi od zelenih rajčica i žutih paprika. Budući da smo ga prvi put pravili i nismo bili sigurni hoće li nam se svidjeti, napravili smo manju količinu, ali nakon što smo ga probali sigurno ćemo sljedeće godine povećati količinu!

Sastojci od kojih ćete dobiti tri veće staklenke ajvara:

2kg zelene rajčice
2kg mesnate žute paprike
3 žlice vinskog octa
sol

Paprike cijele ispecite na roštilju ili na štednjaku uz pomoć rešetke. Kada se ohlade ogulite ih i očistite od sjemenki i peteljki.
Rajčice pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne postanu mekane. Kada se ohlade, ogulite ih.
Oguljene i očišćene rajčice i paprike ocijedite od vode, dobro posolite i sameljite u blenderu da dobijete jednoličnu smjesu.
U veći lonac stavite toliko ulja da pokrije dno i kada se ulje dobro zagrije u njega ubacite smjesu i kuhajte/pržite ajvar na jačoj vatri neprestano miješajući da vam ne zagori. Kuhajte ga toliko dugo dok ne ispari višak tekućine i ajvar se zagusti i postane kremast. Dok se kuha dodajte još soli ako mislite da je potrebno.
Kada je ajvar skuhan, sklonite ga sa štednjaka, dodajte mu vinski ocat i dobro promiješajte. Ajvar prebacite u prethodno dobro oprane staklenke (operite ih u vrućoj vodi, najbolje u perilici za suđe) i na vrh svake još prije zatvaranja stavite žlicu ulja kako bi spriječili oksidaciju. Staklenke dobro zatvorite!



Jeste li već probali ovakav zeleni ajvar? Nama se baš sviđa njegov lagano kiselkast okus!

Sutra nastavljamo sa zimnicom, a ako vi još niste počeli požurite dok još ima povrća!

Maje


Broj komentara: 6 :

  1. Baš fora izgleda a u okus uopće ne sumnjam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm ovo izgleda jako fino, nisam još probala tako kiselkast ajvar

    OdgovoriIzbriši
  3. prekjuče sam ga spremala, ispao je ekstra! Moj ima predivnu žutu boju! ukus je fantastičan, ja sam inače dodala šećer i so po ukusu kao u crveni ajvar i super je!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jao Biljo, puno ti hvala na povjerenju! Jako nam je drago da si isprobala ovaj recept i da ti se sviđa! :) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!