srijeda, 10. rujna 2014.

U KUHINJI: Zeleni ajvar


Prošle godine smo pravile malo drugačiji ajvar u kojem su prevladavali patlidžani (mi ga zovemo smeđi ajvar), a ove godine smo odlučile za promjenu napraviti zeleni ajvar! Zelena boja ovog ajvara dolazi od zelenih rajčica i žutih paprika. Budući da smo ga prvi put pravile i nismo bile sigurni hoće li nam se svidjeti, napravile smo manju količinu. Nakon što smo ga probale uvjerile smo se da ćemo ga sljedeće godine raditi više!





Zeleni ajvar

Sastojci (za tri veće staklenke ajvara):

2 kg zelene rajčice
2 kg mesnate žute paprike
po želji par ljutih papričica
3 žlice vinskog octa
ulje
sol

Postupak:

Paprike cijele ispecite na roštilju ili na štednjaku uz pomoć rešetke. Kada se ohlade ogulite ih i očistite od sjemenki i peteljki. Rajčice pecite u pećnici na 180 stupnjeva dok ne postanu mekane. Kada se ohlade, ogulite ih. Oguljene i očišćene rajčice i paprike ocijedite od vode, dobro posolite i sameljite u blenderu da dobijete jednoličnu smjesu.
U veći lonac stavite toliko ulja da pokrije dno i kada se ulje dobro zagrije u njega ubacite smjesu ite kuhajte/pržite ajvar na jačoj vatri neprestano miješajući da vam ne zagori. Kuhajte ga toliko dugo dok ne ispari višak tekućine, a ajvar postane gust i kremast. Dok se kuha dodajte još soli ako mislite da je potrebno. 
Kada je ajvar skuhan, sklonite ga sa štednjaka, dodajte mu vinski ocat i dobro promiješajte. Ajvar prebacite u prethodno dobro oprane staklenke (operite ih u vrućoj vodi, najbolje u perilici za suđe) i na vrh svake još prije zatvaranja stavite žlicu ulja kako bi spriječili oksidaciju. Staklenke dobro zatvorite!


Nama se baš sviđa lagano kiselkast okus ovog ajvara, al nećemo stati ovdje! Sutra nastavljamo sa zimnicom, a ako vi još niste počeli požurite dok još ima povrća!

Jeste li već probali ovakav zeleni ajvar?
Pravite li zimnicu?
Koja je vaša omiljena?

Hvala na čitanju i ugodan dan žele vam,
Maje <3

Broj komentara: 6 :

  1. Baš fora izgleda a u okus uopće ne sumnjam.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmm ovo izgleda jako fino, nisam još probala tako kiselkast ajvar

    OdgovoriIzbriši
  3. prekjuče sam ga spremala, ispao je ekstra! Moj ima predivnu žutu boju! ukus je fantastičan, ja sam inače dodala šećer i so po ukusu kao u crveni ajvar i super je!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Jao Biljo, puno ti hvala na povjerenju! Jako nam je drago da si isprobala ovaj recept i da ti se sviđa! :) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!