utorak, 9. rujna 2014.

U KUHINJI: Ukiseljene feferonke


Danas je na redu jedan klasični recept koji radimo svake godine kada pravimo zimnicu, a to su ukiseljene feferonke! Domaće kisele feferonke su nam puno finije nego one kupovne, a pravimo ih po jednostavnom receptu bez konzervansa. Kada birate feferonke za kiseljenje možete uzeti sitnije ili krupnije, jako ljute ili blage, ovisi kakve volite. Mi smo napravili nekoliko staklenki ljutih i nekoliko staklenki blagih i označili si staklenke da ne bi bilo zabune!

I jedne i druge smo pravili po istom receptu, a potrebna su vam samo ova četiri sastojka: voda, ocat, šećer i sol! Od navedenih sastojaka se napravi tekućina kojom se preliju feferonke, a omjer sastojaka, koje možete povećati ili smanjiti ovisno o količini feferonki koje kiselite, je sljedeći:

Sastojci:
4 litre vode
1 litra alkoholnog octa
15 dkg šećera
10 dkg soli


Postupak:
Sve sastojke pomiješate i stavite na vatru dok tekućina ne prokuha. Odložite ju sa strane da se prohladi, a za to vrijeme feferonke dobro operete i poslažete ih u sterilizirane staklenke. U staklenke poslažite feferonki koliko god vam stane i zatim ih prelijte prethodno pripremljenom prohlađenom tekućinom. Tekućine ulijte do samog vrha staklenke tako da feferonke budu potpuno prekrivene i zatim staklenke dobro zatvorite.


I to je to! Vaše feferonke će biti ukiseljene i spremne za upotrebu za 2-3 tjedna!

Sutra nastavljamo sa zimnicom, a pravimo zeleni ajvar - novi omiljeni!

Do sutra,
pozdrav od Maja

Broj komentara: 8 :

  1. a može li ovaj postupak za obične paprike?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E nemam pojma iskreno, nismo stavljale papriku, ali kontam da može! Raspitat ću se! Inače, moja svekrva sve radi bez konzervansa godinama, i slatku i slanu zimnicu i ništa joj se ne kvari! ;)

      Izbriši
  2. Izgledaju izvrsno! Zimnica se vec sprema, svaka vam cast... Nadam se samo da nisu pre ljute, ja kuci imam neke sa sela od decka koje doslovce ubijaju, tako da ne smem ni da ih primirisem :-)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Jao imale smo i mi takve, jednom sam se baš razbolila od ljutine! Ove nisu baš tako ljute, ali prže! ;)

      Izbriši
  3. dobila sam od kolegice recept kako ona kiseli paprike, isto bez konzervansa, pa ako hoćete napišem vam.

    OdgovoriIzbriši
  4. evo ovako ide:

    4 litre vode
    1 šolja šećera (ne šolje za čaj, nego one šolje za kafu ili kapućino, one malo veće)
    1 šolja soli
    1 šolja alkoholnog sirćeta

    ovo se sve sastavi u velikoj šerpi i stavi se da proključa, a kada proključa paprike se ubace tek toliko da se malo "ofure" u toj vreloj vodi (par sekundi). odmah ih izvadiš, poredaš u tegle, zaliješ tom vodom, zatvoriš tegle, okreneš da povuče vakum i ostaviš da se ohladi.
    ja ću probati, pa javim na blogu kako mi je uspjelo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E super hvala! Viš kako je to jednostavno! Ajd javi, pa ćemo i mi ako valja! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!