ponedjeljak, 8. rujna 2014.

U KUHINJI: Zeleni umak


Cijeli prošli tjedan smo bili vrijedni i pravili slanu i slatku zimnicu i jako smo zadovoljni rezultatima!
Danas ćemo početi tjedan zimnice s prefinim zelenim umakom nalik pestu. Priprava nije komplicirana i začas je gotovo!

Sastojci:
svežanj svježeg peršinovog lista
svežanj svježeg bosiljka
svežanj svježeg origana
svežanj majčine dušice
oko 5 češnjeva češnjaka
maslinovo ulje
sol



Svježe začinsko bilje, ako namate svoje posađeno, najbolje potražite na tržnici gdje ćete svežanj platiti oko 2kn. Dobro ga operite, malo usitnite i ubacite u blender. Dodajte očišćen i narezan češnjak i soli po želji pa sve dobro izmiksajte. Kada ste dobili ujednačenu smjesu, dodajte maslinovo ulje i još malo izmiksajte. Zeleni umak prebacite u dobro opranu staklenu teglicu, dobro zatvorite i držite u hladnjaku. Tako može stajati i po nekoliko mjeseci.



Ovaj umak prekrasne boje, mirisa i okusa vrlo je sličan pestu, a nama najbolje paše uz ribu. Također ga možete stavljati kao začin u razne umake za tjesteninu ili umake za salatu, a nama se jako sviđa i kombinacija s kuhanim krumpirom. Jednostavno krumpir narežete na kocke, skuhate ga u dobro posoljenoj vodi i kada je skuhan dodate mu žlicu ovog umaka i dobro promiješate. Odličan prilog uz meso ili ribu!

Sutra nastavljamo sa zimnicom!

Maje


4 komentara :

  1. A ja živim u uvjerenju da je spremanje zimnice komplicirano....ovo stvarno ne zvuči tako, možda se okušam u tome jer zbilja volim pesto, a često mi se desi da ga nema u lokalnom dućanu

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Ma i mi smo tako mislile! U biti nije komplicirano, samo zahtjeva nešto vremena! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!