četvrtak, 11. rujna 2014.

U KUHINJI: Pikantni džem od luka


Danas je na redu jedna ljuto-slatka poslastica - džem od ljubičastog luka! Ovaj džem (ili chutney) pomalo je neobičnog okusa, u isto vrijeme i sladak i ljut i kiselkast. Možda vam ova kombinacija na prvu ne zvuči privlačno, ali probajte i vjerujte nam da će vam se svidjeti! Jednostavan je za napraviti, a od 1kg luka možete dobiti otprilike dvije staklenke džema.

Potrebni sastojci:
1 kg ljubičastog luka
200g šećera
1 ljuta papričica
2dcl balzamičnog octa
2dcl vode
sol maslinovo ulje

Luk očistite i narežite na što tanje kolutove. Dinstajte ga na maslinovom ulju neprastano miješajući da ne zagori. Kada je luk posve omekšao, dodajte mu ostale sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri povremeno miješajući sve dok se džem dovoljno ne zagusti. Za to će vam trebati otprilike pola sata.
Još topao džem ulijte u prethodno sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite.




Ovaj džem odlično ide uz meso sa roštilja ili pečene kobasice, odličan je poslužen i topao i hladan, a za one koji ne jedu meso fino paše namazan na tost uz nekakav fini sir! Mi smo probali s fetom i gorgonzolom i odlično je!

Hoćete probati napraviti?

Čitamo se sutra,
Maje

Broj komentara: 8 :

  1. cure svaka vam čast,baš ste kreativne i marljive! ;) spremam si ovaj recept,prije sam to probala i bilo mi je super!

    OdgovoriIzbriši
  2. Jao pa ja ovo moram da probam, luk i dzem, ohoho :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Svakako probaj, super je kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odgovori
    1. Svaka čast, baš nam je drago! Nadamo se da je fin! :) Tenksić za fotkice i za isprobavanje! <3<3<3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!