Danas je na redu jedna ljuto-slatka poslastica - džem od ljubičastog luka! Ovaj džem (ili chutney) pomalo je neobičnog okusa, u isto vrijeme i sladak i ljut i kiselkast. Možda vam ova kombinacija na prvu ne zvuči privlačno, ali probajte i vjerujte nam da će vam se svidjeti! Jednostavan je za napraviti, a od 1kg luka možete dobiti otprilike dvije staklenke džema.
Potrebni sastojci:
1 kg ljubičastog luka
200g šećera
1 ljuta papričica
2dl balzamičnog octa
2dl vode
sol maslinovo ulje
Luk očistite i narežite na što tanje kolutove. Dinstajte ga na maslinovom ulju neprastano miješajući da ne zagori. Kada je luk posve omekšao, dodajte mu ostale sastojke i kuhajte na srednje jakoj vatri povremeno miješajući sve dok se džem dovoljno ne zagusti. Za to će vam trebati otprilike pola sata.
Još topao džem ulijte u prethodno sterilizirane staklenke i dobro ih zatvorite.
Ovaj džem odlično ide uz meso sa roštilja ili pečene kobasice, odličan je poslužen i topao i hladan, a za one koji ne jedu meso fino paše namazan na tost uz nekakav fini sir! Mi smo probali s fetom i gorgonzolom i odlično je!
Hoćete probati napraviti?
Čitamo se sutra,
Maje
cure svaka vam čast,baš ste kreativne i marljive! ;) spremam si ovaj recept,prije sam to probala i bilo mi je super!
OdgovoriIzbrišiHvala, hvala! :) <3
IzbrišiJao pa ja ovo moram da probam, luk i dzem, ohoho :)
OdgovoriIzbrišiSvakako probaj, super je kombinacija!
OdgovoriIzbrišiSuper izgleda, moram isprobati.
OdgovoriIzbriši:) Tenksić!
IzbrišiNapravila! A dokaz je na FB ;)
OdgovoriIzbrišiSvaka čast, baš nam je drago! Nadamo se da je fin! :) Tenksić za fotkice i za isprobavanje! <3<3<3
Izbriši