srijeda, 17. rujna 2014.

U KUHINJI: Vegansko gravče na tavče

Kuhati na otvorenome ima neku svoju posebnu čar, pogotovo ako je jelo jednostavno i oko njega nema puno posla ili još bolje ako ga netko drugi priprema, a vi sjedite, uživate u suncu i gledate kako vatra pucketa! ;)! Gravče na tavče je tradicionalno makedonsko jelo koje se obično pravi od bijelog graha sa mesom i peče se u pećnici, a ovo je nešto slično, u stvari prilog od povrća iz tanjura za kotlovinu!





Vegansko gravče na tavče

Sastojci:

kuhani grah (smeđi, bijeli, crveni ili kombinirano)
luk
mrkva
poriluk
češnjak
svježa crvena paprika
svježa žuta paprika
chili papričica
pelati
tekuća rajčica
dimljena slatka paprika u prahu
ulje
smeđi ili običan šećer
sol

Količine povrća slobodno odredite po želji i broju osoba! Ovo nije precizan recept već više ideja za brzo i ukusno vegansko jelo koje možete pripremiti u tanjuru za kotlovinu! Ovaj prilog (koji može biti i glavno jelo) je skroz prilagodljiv pa u njega možete ubaciti patlidžan, tikvice, gljive, slanutak ili neko drugo povrće - svakakve verzije smo isprobali i sve je bilo fino!

Priprema:

Prvo pripremite povrće! Luk i papriku narežite na krupnije komade, poriluk na kolutiće, češnjak i chili papričicu ma sitno, a mrkvu naribajte. Jelo počnite pripremati tek kada se vatra ugasila, tj. kada ostane samo žar, koje mora biti dosta! Prvo dodajte ulje i u njega ubacite luk poriluk i češnjak! Kratko popržite, posolite pa pospite sa malo smeđeg ili običnog šećera, tek toliko da se luk karamelizira. Nakon toga ubacite papriku i mrkvu. Bitno je da povrće stalno miješate i širite po stranicama tanjura.


Kada je paprika skoro gotova dodajte narezane pelate i kuhani grah (ili grah iz konzerve) pa podlijete sa malo tekuće rajčice i začinite dimljenom slatkom paprikom u prahu. Povrće miješajte i širite po stranicama sve dok se rajčica ne reducira, probajte, dodatno začinite i na kraju prebacite u posudu iz koje ćete jelo poslužiti!


Kako vam se sviđa ovo jelo? Da li ste već pravili nešto slično?
Volite li kuhati na otvorenome i što najradije pripremate?

Pišite nam i šaljite svoje recepte! :)

Pozdrav do idućeg posta!
Maje

4 komentara :

  1. ovo izgleda super!
    pravim i ja sa ovim sastojcima, ali u rerni zapečeno i samo ne stavljam prasu (poriluk). ali probaću po ovom vašem receptu.

    ja na otvorenom ne kuham, niti imam kakvih ideja i recepata.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) dakle ćorak! ;) pravimo i mi u pećnici kad nije za van, ali ovako nam je draže! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!