ponedjeljak, 21. prosinca 2015.

DIY: Ukrasi od glinamola na 3 načina

Božić je pred vratima, i bor je već odavno okićen, ali mi i dalje pravimo ukrase i uživamo u tome! Posebno nas veseli kada ukrase možemo izrađivati sa svojim malim ukućanima, jer je veselje onda duplo veće! Ovi ukrasi koje ćemo vam danas pokazati su upravo takvi - lako ih je napraviti, a mogu se ukrasiti na razne načine! Za njih će vam osim materijala biti potrebni i mali pomoćnici i zabava je  zagarantirana! ;)OSNOVNI POSTUPAK IZDRADE


Potrebno:

bijeli glinamol, modlice za kekse, valjak, masni papir, čačkalice, brusni papir, špagica, vuna ili konac
škare


Postupak:

Razvaljajte glinamol valjkom! Ako koristite valjak za tijesto i ne želite ga zaprljati glinamolom, jednostavno stavite glinamol između dva komada masnog papira i valjajte tako! Glinamol ne treba biti ni pre tanko ni predebelo razvaljan, a kako Vam se ne bi zalijepio za papir povremeno ga okrećite i odvajajte od papira!


Uz pomoć modlica za kekse izrežite oblike po želji, izvadite ih oprezno iz modlice i stavite sa strane na tacnu ili dasku koju ste zaštitili masnim papirom! Odvojite višak glinamola, skupite ga i umjesite pa ponovo razvaljajte i režite oblike!
Na svakom obliku napravite malu rupicu pomoću čačkalice i ostavite u blizini izvora topline da se suši uz povremeno okretanje! Suhi bi trebali biti za 1-2 dana, ovisno o tome koje su debljine! Ako vam je hića, možete ih osušiti u pećnici, ali pazite da temperatura ne bude previsoka! Gotovi su kada pobijele! Suhe ukrase izbrusite finom brusnim papirom i ukrasite po želji, a mi vam predlažemo čak tri načina! :)UKRASI U BOJI


Potrebno:

ukrasi od glinamola, akrilne boje ili tempere, olovke sa gumicom ili štapići za uši, komad krpice

Postupak:

Umočite vrh gumice u boju, višak obrišite sa krpicom i pravite točkice na ukrasima od glinamola pa ostavite oko sat vremena da se osuše. Kada su suhi, okrenite ih na drugu stranu pa ponovite postupak. Na kraju provucite špagu kroz rupicu, zavežite ju i gotovi ste! Ako je rupica pre mala, oprezno ju proširite škaricama za nokte tako da otvorite škarice i vrh stavite u rupicu pa zavrtite nekoliko puta!UKRASI SA ŠLJOKICAMA


Potrebno:

ukrasi od glinamola, ljepilo, komadić plastike ili nešto slično za ljepilo, šljokice, štapići za uši, novine ili papir za zaštititi površinu

Postupak:

Istisnite malo ljepila na komadić plastike (može i u plastični čep od soka ili mlijeka) pa u njega umočite štapić za uši i pravite točkice na ukrasima od glinamola koje ste pethodno stavili na novine ili papir. Dok je ljepilo još svježe posipajte po ukrasima šljokice i ostavite da se ljepilo suši oko sat vremena. Nakon sat vremena otresite šljokice i ponovite po želji postupak sa druge strane ukrasa. Višak šljokica vratite u posudice i provucite špagu kroz rupice na ukrasima pa ju zavežite!

CRNO BIJELI UKRASI


Potrebno:

ukrasi od glinamola, crni flomaster ili još bolje crna gel olovka

Postupak:

Flomasterom ili gel olovkom uokvirite ukrase sa unutrašnje strane, ostavite par minuta da se osuši pa ponovite sa druge strane. Provucite špagu kroz rupicu i zavežite ju!


Ove ukrasi mogu biti i lijep znak pažnje za neku dragu osobu, a posebno im se vesele bake! :)
Umotajte ih u rižin papir, stavite u neku lijepu kutijicu i ponesite kada idete u čestitati Božić!

Ako vam se sviđa ideja da sami napravite ukrase za drvce, možda vam se svide i naši tutoriali za makeover starih kuglica ili za platnene ptičice za jelku!

Pravite li sami ukrase za bor? Kakve?
Da li ste već radili nešto slično?
Kako vam se sviđaju ove ideje?

Ako pokušate napraviti ovakve ukrase, pošaljite na fotkice, voljele bi vidjeti! I šaljite nam fotkice vaših 'uradi sam' božićnih ukrasa! :)

Uživajte u blagdanima i budite kreativni! :)

Pozdrav od Maja

2 komentara :

  1. Vesele me svaki ručno rađeni ukrasi, ali ovi zadnji, crno-bijeli su moji favoriti! Bravo, cure i dječaci ;)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!