petak, 27. ožujka 2015.

U KUHINJI: Pecivo iz mikrovalne


Mikrovalnu stvarno rijetko koristimo, ali dobro dođe kada nam se jede slatko, a ne pali nam se pećnica, posebno ljeti! U takvim slučajevima pravimo razne varijante kolača iz šalice! Fini biskvit koji odlično paše uz sladoled je baš po našoj mjeri, lak za pripremit, brzo gotov i od sastojaka koje uvijek imamo u kući! E sad, da ne znamo da se u mikrovalnoj u 3 minute može ispeći kolač, ne bi vjerovale ni da se na isti način može ispeći fino zobeno pecivo, ovako, kada smo vidjele recept gospođe Jadranke sa bloga 'Varjačom kroz svet' nismo gubile vrijeme! Napravile smo pecivo i iako nam se svidjelo, okus jaja nam je bio mrvicu prejak pa smo napravile male izmjene!


Pecivo iz mikrovalne

Sastojci:

50 g sitnih zobenih pahuljica ili mekinja
1 žlica mljevenih lanenih sjemenki
malo vode
1 žlica čvrstog jogurta
1 žlica maslinovog ulja
1/3 žličice praška za pecivo
žlica sezama (po želji)
začini (po želji)
malo soli

Postupak:

U žlicu lanenenih sjemenki dodajte 3 žlice vode i ostavite par minuta da odstoji! Lanene sjemenke se koriste umjesto jaja da povežu smjesu i ako ne možete naći mljevene, sameljite ih u mlincu za kavu, ali nemojte pretjerivati sa količinom jer su pune Omega-3 masnih kiselina koje lako oksidiraju pa je najbolje da ih nakon mljevenja držite u hladnjaku!
Ako koristite zobene pahuljice prvo ih usitnite u mlinu za kavu, ili u slučaju da volite malo grublje, rustikalno pecivo, ostavite ih takve kakve jesu! Nama su obje varijante fine! U zobene pahuljice dodajte prašak za pecivo i kratko popržene sjemenke sezama (ako želite) pa sve dobro izmiješajte! U lanene sjemenke dodajte žlicu jogurta, maslinovo ulje, sol i začine! Mi smo dodale malo češnjaka i dimljenu papriku, a ponekad dodamo i malo parmezana!
U ovu smjesu dodajte suhe sastojke i dobro promiješajte, a ako je jako gusto i ljepljivo, razrijedite sa malo vode! Zdjelicu u kojoj ćete peći pecivo namažite sa malo maslinovog ulja ili maslaca, prebacite smjesu u nju, poravnajte i pecite u mikrovalnoj oko 3 minute na najjače! Dužina pečenja ovisi o jačini mikrovalne, ali znat ćete da je pecivo gotovo kada se počne odvajati od ruba!




I to je to! U trenu imate fino zobeno pecivo koje možete poslužiti sa, recimo, salatom od dimljene ribe, svježim sirom sa vlascem, domaćim humusom, namazom od patlidžana, ili maslacem sa začinima
Ako zamijenite žlicu jogurta sa biljnim jogurtom, pecivo će biti pogodno i za vegane, a ako smanjite količinu soli i umjesto češnjaka i paprike dodate malo sladila i cimet, dobit ćete slatku verziju odličnu uz maslac i domaći pekmez! Više stvarno ne morate brinuti ako ste zaboravili kupiti kruh! ;)

Da li ste već probali nešto slično? 
Imate li kakav zgodan recept?

Originalan recept možete naći ovdje, a Vi probajte obje varijante i javite nam kako Vam se sviđaju! ;)

Vikend je pred nama i želimo svima puno lijepog vremena!

Pozdrav od Maja


Broj komentara: 9 :

  1. Vas recept je nesto novo i drugacije. Potpuno mogu da ga iskoristim za hrono recept za dorucak. Poslacu vam moju izvedbu vaseg recepta.
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. E bas korisno. Uskoro pravim! Volim te brze a zdrave recepte. Toliko toga se moze napraviti. Mogucnosti su beskonacne!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Stvarno je korisno! Recept smo vidjele kod gospođe Jadranke prije tri tjedna i već nam se n puta desilo da smo zaboravile kupiti kruh! Nama je ovo pecivo spas, a i klinci ga vole! ;) Javi kad isprobaš! ;)

      Izbriši
  3. Ovo je ludo znala sam za pecivo, ali pojma nisam imala da se i biskvit može u mikrovalnoj.ispeći.
    Ovo će biti super ideja sad kad mi ne radi pečnica

    OdgovoriIzbriši
  4. Može još ovakvi recepta.....ne radi mi pećnica a baš su mi super :)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!