ponedjeljak, 30. ožujka 2015.

PREDSTAVLJAMO: Margareta

Već smo pisale o tome da su nam kvaliteta i trajnost igračaka koje biramo za naše mališane iznimno važni.Trudimo se ne zatrpavati domove hrpom loše plastike (iako to nije lako) i ako možemo uvijek biramo igračke uz koje se na zabavan način uči, koje razvijaju maštu, kognitivne i motoričke sposobnosti! Didaktičke drvene igračke Margareta su baš takve, potpuno po našoj mjeri, zabavne, lijepe i poučne! Osim toga, domaći su proizvod koje svojom rukom izrađuje naša današnja gošća od ekoloških i za djecu potpuno sigurnih materijala, tako da ćete točno znati što svojim mališanima dajete te gdje i kome idu Vaši novci, bez bojazni da kupnjom igračke podržavate izrabljivanje djece ili ljudi uopće! Upoznajmo Margaretu zajedno!


Za početak nam reci tko je Margareta i čim se sve bavi?

Diplomirala sam na Sveučilištu u Zagrebu, Akademiji likovnih umjetnosti, odsjek kiparstvo, a trenutno sam na poslijediplomskom umjetničkom doktorskom studiju na istoj instituciji. Oduvijek volim sve vrste slagalica, a privrženost prema njima nastavila sam iskazivati i u svom desetogodišnjem profesionalnom umjetničkom radu. Nakon završetka studija radila sam u obrazovnim ustanovama od vrtića do fakulteta, s djecom i mladima različite dobi. Spoj ljubavi prema logici, kiparstvu i pedagogiji, rezultirao je didaktičkim igračkama.
Kako bi ukratko predstavila svoj brend? 

Poduzetnička ideja brenda Margareta je dizajnirati, proizvesti te na tržište plasirati novu vrstu edukativnih didaktičkih dječjih igračaka izrađenih od drveta. Margaretaje novi hrvatski dizajnerski brend koji proizvodi visoko kvalitetne, ručno izrađene i ekološki prihvatljive igračke za djecu. Margareta igračke su dizajnirane kao višebojni set drvenih geometrijskih oblika koji se iz didaktičkih slagalica pretvaraju u 3D oblike poput drveća, kuća, planina i sl. Djeca od godinu dana na više uživat će u balansiranju oblika, dok će starija djeca razvijati um slažući dijelove u kartonsku kutiju prema uputama. Uz Margareta igračke razvija se logičko razmišljanje, vizualna percepcija, poboljšava se koncentracija, uče se osnovne boje, ali se i odlično zabavlja cijela obitelj.


Kako se rodila ideja o izrađivanju drvenih didaktičkih igračaka za djecu? 

Prije nekoliko godina prijatelji su me pitali što bi radila kad bih dobila milijune? Bez razmišljanja sam odgovorila da bi otvorila tvornicu igračaka. Prije dvije godine sam se doselila u Osijek. Promjena prebivališta donijela je i neka nova pitanja o tome što želim raditi u životu. Sjetila sam se tog dana i, bez obzira što nisam dobila milijune, odlučila krenuti ni od čega. Kao što sam spomenula, ljubav prema slagalicama je bio logičan korak prema dizajniranju i izradi didaktičkih igračka.  Nakon što sam odlučila da želim dizajnirati igračke uzela sam papir i napravila prvi nacrt te izradila prototipove. Tako je nastalo prvih pet modela, tj. setova igračaka. Nakon toga sam uzela bilježnicu i iscrtala je drugim modelima koji trenutno čekaju da se nađu na tržištu.


Kakve materijale koristiš i kako izrađuješ igračke? 

Margareta igračke izrađene su od laganog i kvalitetnog lipovog drva, a bojane Jubin Decor bojama i Jubin Lasur premazima na vodenoj osnovi. Riječ je o bojama i premazima tvrtke JUB koje su idealne za zaštitu dječjih igračaka jer su potpuno neškodljive za zdravlje djece, a osim toga i prihvatljive za okoliš. Igračke izrađujem ručno u  radionici koja se nalazi u Poduzetničkom inkubatoru BIOS u Osijeku.


Kakva  je reakcija djece i roditelja na ovakav tip igračaka? 

Moram priznati da se i djeca i odrasli odlično zabavljaju u kontaktu sa slagalicama.  Naime, Margareta igračke su setovi slagalica s kojima se djeca mogu igrati kroz tri različite razvojne faze, kroz svaku fazu razvijati logičko razmišljanje i vizualnu percepciju, poboljšati koncentraciju i sl. Najmlađi uglavnom oduševljeno slažu kule od dijelova slagalica, te ih ruše. Kako rastu shvaćaju da se tu radi o kućama, borovima, planinama… Nadalje, kako se dijete razvija sve lakše uspijeva složiti dijelove slagalice u prvotni zadani oblik. Ponekad čak i odrasli malo zastanu i razmisle na koji način ih složiti. Nažalost, djeca su danas pretrpana igračkama koje većinom ne razvijaju njihove motoričke sposobnosti, vizualnu percepciju, kreativnost i logičko razmišljanje. Didaktičke igračke su premalo zastupljenje na policama trgovina. Potražnja za takvim igračkama je velika. Roditelji žele da im se djeca kroz igru razvijaju i uče. To im moje igračke mogu pružiti.


Od kad postoji brend, kako se razvijao i kakvi su planovi za budućnost brenda? 

Prvo predstavljanje javnosti je bilo u prosincu 2013. godine na Artomatu u Zagrebu, sajmu nekonvencionalnih umjetničkih predmeta, mjesec dana nakon izrade prvog prototipa. Nakon toga, tijekom 2014. godine slijedio je Tjedan dizajna i Dan D, 5. međunarodni festival dizajna, oba u Zagrebu. Potom, Mjesec Dizajna u Ljubljani, Tjedan dizajna u Budimpešti, Dani kulturnih i kreativnih industrija u Dubrovniku (u sklopu Croatian Design Superstorea) i 39. Inova, izložba inovativnosti u Osijeku, na kojoj sam osvojila zlatnu medalju. Igračke su, također, bile nominirane za Eco-Excellence Awards™ Finalists in the Editor's Choice category u Kaliforniji, a osvojile su i jednu od trinaest nagrada za Najbolju poduzetničku ideju Osječko-baranjske županije. U suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom igračke su izlagane i u skFlopu Design Tourism Expo&Store u Dubrovniku te Croatian Design Superstoreu u Zadru, koji se ove godine otvorio i u Zagrebu. Tijekom 2014. godine registrirala sam žig i industrijski dizajn u Zavodu za intelektualno vlasništvo. Također, Margareta brend je jedan od izabranih pet start up timova na Acceleration Boot Campu u Osijeku  koji imaju mogućnost  dobiti početnu investicijsku potporu od 60 000 kn. Rezultat ću znati krajem travnja. Dakle, Margareta igračke su dokazale svoj tržišni potencijal kroz brojne domaće i inozemne sajmove i događanja na kojima su igračke kao gotov proizvod izložene i s kojima su djeca bila u neposrednom kontaktu kroz igru i učenje. Inače, otkad sam započela s ručnom proizvodnjom igračaka u najkraćem roku sam ostvarila kvalitetnu suradnju s renomiranim dobavljačima. Tako sam primjerice ostvarila sponzorsku suradnju s renomiranim proizvođačem boja, lakova i premaza, tvrtkom JUB d.o.o., čije boje i premaze za drvo koristim. Tržište iznenađujuće pozitivno reagira na moje igračke, pa mi se tako javljaju distributeri iz cijeloga svijeta. Trenutno čekam rezultate potpora na koje sam se prijavila, kako bih ostvarila plan daljnjeg razvoja ideje i potrebe za formalizacijom i širenjem proizvodnje (kroz investiranje u strojeve i opremu) te snažnijim pozicioniranjem u srednjeročnom razdoblju. Do tada nastavljam  istraživati i razvijati nove kreativne i poticajne igračake za djecu.

  
I za kraj nam reci gdje sve možemo naći Margareta igračke? 

Trenutno igračke se mogu kupiti u Croatian Design Superstore, Martićeva 4 u Zagrebu, te se naručiti na margaretatoys@gmail.com ili facebook.com/margaretatoys


**********

Kako Vam se sviđaju Margareta igračke?
Kakve igračke Vi najradije kupujete svojim mališanima?
Dopuštate li im da potpuno sami biraju ili se ipak trudite utjecati na njihovo mišljenje?

Margareti zahvaljujemo što je bila naša gošća, i što nas je upoznala sa svojim brendom! Ako niste još odlučili što će zeko darovati Vašim mališanima, naš prijedlog su upravo ove divne didaktičke igračke! Znate gdje ih možete nabaviti i zato nemojte gubiti vrijeme! :)

Do idućeg posta, pozdrav od Margarete i 2 Maje!

P.S. Sve fotke su u Margaretinom vlasništvu!

2 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!