ponedjeljak, 16. ožujka 2015.

DIY: Posuda za cvijeće


Konačno smo dočekali Sunce! Iako jedna lasta ne čini proljeće, zadovoljne smo prognozom! Nekoliko sunčanih dana znači da ćemo moći bar malo urediti okućnice! Kako smo čvrsto odlučile ove godine ozbiljno se pozabaviti uzgojem biljaka, kišne dane smo iskoristile za pravljenje novih posudica za sadnju! Prošle godine smo pravile betonske kaliće, a danas ćemo vam pokazati kako napraviti posudu za cvijeće od limenke!


Što vam je potrebno:

limenka od kave, komadić tkanine, drvofix ili decoupage ljepilo, bezbojni lak (nije neophodno), plastična posudica, čekić i čavao, metar, glačalo, kist, škare


Postupak:

Izmjerite obim limenke od kave i na tu mjeru dodajte 2 cm! Zatim izmjerite visinu limenke i na tu mjeru dodajte 2 cm! To su vam mjere za potreban komad tkaknine. Tkakninu opeglajte, izrežite, a zatim presavijte sa gornje i donje strane po 1 cm i upeglajte cijelom dužinom (duže) stranice! Isto ponovite i sa jednim rubom kraće stranice! Na taj način će vam rubovi posudice biti uredniji!


Za oblaganje tkanine možete koristiti ostatke materijala, neki stari odjevni predmet koji više nećete nositi, a sviđa vam se uzorak, stare stolnjake i slično! Bitno je da tkanina ne bude predebela i bilo bi poželjno da nije elastična. Ako se ipak odlučite za neku deblju tkaninu, nemojte presavijati rubove, već tkaninu izrežite na točnu mjeru koliko su obim i visina limenke! Prije nego počnete rezati tkaninu prvo provjerite da li se providi, jer u tom slučaju ćete morati prethodno obojati limenku (autolakom)!


Uz pomoć čavlića i čekića probušite dno limenke kako se voda ne bi zadržavala u posudici!


Drvofix ljepilo sipajte u plastičnu zdjelicu i razrijedite sa malo vode. Prvo zalijepite rub tkanine koji niste presavili i upeglali! Poravnajte tkaninu i nastavite lijepiti dio po dio tako da ljepilom namažete limenku, preklopite tkaninom i zatim pažljivo po tkanini namažete jedan sloj ljepila! Bitno je da se tkaknina dobro natopi ljepilom! Kada ste završili ostavite limenku da se osuši!


Kada se ljepilo osušilo namažite još jedan sloj drvofixa i ostavite da se potpuno osuši, a zatim ako želite pošpricajte bezbojnim lakom!


Gotovo! :)  Na dno posudice stavite nekoliko kamenčića, napunite zemljom pa usadite biljčicu kojoj će ova posudica odgovarati veličinom!  Ne zaboravite na tanjurić kako vam voda ne bi curila po namještaju ili prozorskoj dasci! Mi smo se ovaj put odlučile usaditi čuvarkuću, ali imamo slične posudice i za začinsko bilje koje držimo u kući! Ako ipak ne planirate vrtlariti, na isti način napravite posudu za olovke ili kistove i uveselite svoj radni stol ili obradujte male školarce!

Kako vam se sviđa ova ideja? 
Da li ste već pravili neke reciklirane posude za cvijeće?
Kakvi su vam planovi za uređenje okućnica?

Nas jako veseli kad možemo reciklirati, tj. prenamijeniti nešto što bi završilo u smeću! Ako i sami volite iskoristiti sve i svašta, u postu 'Reciklirane posude za cvijeće' pronaći ćete još ideja, a u postu 'Proljetne okućnice' naći ćete inspiraciju za uređenje vaših mini vrtova!

Pišite nam i šaljite vaše ideje i fotkice posuda za cvijeće koje ste sami napravili ili ukrasili, voljele bi vidjeti! :)

Uživajte u sunčanom početku tjedna!
Kreativan pozdrav od Maja!


4 komentara :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!