srijeda, 24. travnja 2013.

U KUHINJI: Humus


Humus ili namaz od slanutka originalno potječe iz Egipta, a kasnije su ga preuzele sve bliskoistočne kuhinje u kojima se poslužuje uz razne vrste kruhova i pogača. Osim što je vrlo fin, humus je  bogat željezom, vitaminima C i B i folnom kiselinom te se preporuča u raznim dijetama. Postoje razne varijacije recepta za humus, a mi ćemo vam danas pokazati jednu jednostavnu  koju volimo i  često pravimo!


Humus

Sastojci:

250g slanutka (suhog ili iz konzerve)
2 češnja češnjaka
pola male glavice luka
2 žlice sezama
2 žlice sjemenki suncokreta
šaka svježih listova peršina
sol
papar
limunov sok
maslinovo ulje

Postupak: 

Suhi slanutak  namočite u vodi i ostavite ga preko noći da omekša. Skuhajte ga u posoljenoj vodi i ocijedite, ali sačuvajte malo vode u kojoj ste ga kuhali. Ako nemate vremena za kuhanje, dobro će vam doći i već kuhani slanutak iz konzerve.
Na suhoj tavi popržite sjemenke suncokreta i kada već blago porumene dodajte sjemenke sezama i sve zajedno još malo popržite.
U blender ubacite slanutak, sjemenke, luk, češnjak i peršin, malo popaprite i posolite i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. 
Kako bi pasta postala glatka i lako maziva, dodajte malo vode u kojoj se slanutak kuhao (ili vode iz konzerve) i par kapi maslinovog ulja i limunovog soka. Miksajte još malo dok pasta ne postane potpuno ujednačena i glatka. Pokrijte folijom i ostavite sat vremena u hladnjaku.




I to je to! Brzo gotovo, vrlo zdravo i ukusno! Možete ga ponuditi i djeci samo ga napravite u malo blažoj verziji - s malo manje začina i luka i vidjet ćete da će u slast pojesti!

Ako vam se svidio ovaj recept, pod oznakom 'slano' naći ćete mnoštvo sličnih namaza koje rado pravimo, a pod oznakom 'U kuhinji' naći ćete sve recepte koje smo do sada objavile!

Volite li humus?
Kako ga pravite?
Koji je vama omiljeni domaći namaz?

Hvala što ste svratili i dobar vam tek!
Maje

2 komentara :

  1. danas sam otkrila vas blog. sviđa mi se. za pocetak napravit cu namaz od slanutka. javit cu ako mi uspije. pozdrav.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno! Drago nam je da Vam se sviđa i nadamo se da će Vam se svidjeti i humus! Svakako javite! Pozdrav! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!