petak, 28. studenoga 2014.

U KUHINJI: Kruščić s maslinama i maslac sa začinima


Danas se kitimo tuđim perjem! ;) Nije nam prvi puta, ali uvijek pošteno priznamo! :) Ovaj krušćić nismo radile nas dvije već jedna tetkili (pusa njoj)! Kod nas su za kruh i peciva zaduženi muški ili pekač pa nismo nešto vješte u tom području! Kako god, ovaj kruščić je bio toliko fin da smo ga morale podijeliti s Vama! Uz topao ili kasnije malo prepečen u tosteru odlično paše maslac sa začinima kojeg možete brzo napraviti i sami! :)


Kruščić s maslinama

Sastojci:

500 dg glatkog brašna
300 dg kukuruznog brašna
6 žlica maslinovog ulja
žličica maslaca
2 dl mlake vode
1 dl mlijeka
1 svježi kvasac + malo šećera
sol


Postupak:

Stavite svježi kvasac s malo šećera u mlaku vodu pa ostavite da odstoji 15ak minuta na toplom. Za to vrijeme dodajte prstohvat ružmarina u maslinovo ulje i na laganoj vatri grijte dok ne osjetite miris pa pričekajte da se ohladi. Ružmarin se može iscjediti iz maslinovog ulja ili ne. 

U posebnu zdjelu dodajte brašna i sol pa dobro promiješajte. Dodajte ulje i kvasac pa mijesite postepeno dadavajući mlijeko. Od tijesta napravite lopticu, prekrijte krpom i ostavite da se diže nekih pola sata na toplom. Nakon toga dodajte nasjeckane masline (količinu odredite po želji), premijesite i ostavite da odstoji na toplom dok se pećnica ugrije na 220 stupnjeva. Prije stavljanja u pećnicu kruščić premažite maslacem ili uljem. Pecite 35 minuta.






Maslac sa začinima

Sastojci:

maslac
dimljena paprika u prahu
ljuta paprika u prahu
češnjak
malo soli

Postupak:

Izvadite maslac iz hladnjaka i ostavite da omekša. Usitnite češnjak pa ga zajedno sa začinima dodajte u maslac i dobro izmiksajte električnim mikserom dok ne posatne pjenasto! Začine možete kombinirati po želji, suhe ili svježe! Mi ponekad stavimo žličicu pesta, ponekad svježi vlasac i malo soka od limuna, nekada samo žličicu pesta, a ponekad pravimo i slatku verziju, ali o tome uskoro! ;) Prebacite maslac u čistu staklenu i čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna. Ako pravite veće količine najzgodnije je da ga čuvate u obliku valjka umotanog u masni papir kojeg po potrebi možete rezati na ploške. 


Pravite li kruh kod kuće? A začinjeni maslac? Koje su vam najdraže kombinacije začina?

Ako preko tjedna i ne stignete, vikend je pravo vrijeme da se počastite finim domaćim kruhom!

Šaljite nam vaše recepte i uratke i uživajte do idućeg posta!

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 9 :

  1. Mljac :)
    Ne pečemo još svoj kruh, ali planiramo nabaviti pekač tako da recept odmah ide među bookmarkove!

    OdgovoriIzbriši
  2. Domaći kruh obožavam, ako onaj obični bijeli, tako i integralne verzije i one s dodacima (masline, kopriva,...). Začinjeni maslac još nisam radila

    OdgovoriIzbriši
  3. Uh ovaj hleb mi izgleda savrseno i mislim da mi nikada ne bi tako lepo ispao kao vama :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Ma Biljana je pekla kruh, mi smo ga samo dobili! ;) Sumnjam da bi i meni tako lijepo ispao! :)

      Izbriši
  4. Motivisale ste me, pa sam ovaj vikend konačno spremila beskvasni hleb sa speltinim, ražanim i ovsenim brašnom. Po želji laneno seme, susam i semenke bundeve, maslinovo ulje, soda bikarbona, prašak za pecivo, voda i voila! :) * Vida

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ajme Vida pa svaka čast! Mora da je bio prekrasan!

      Izbriši
  5. pravim hljeb s vemena na vrijeme. onaj što se ne mijesi, "no knead bread". ništa fensi, samo obično brašno i onda dodam još neko koje imam u kući...kukuruzno, raževo itd.

    maslac sam jednom pravila, sa bijelim lukom i peršunom, pa jednom sa vlascem i pojma nemam što poslije toga nisam više nikad. baš ste me podsjetila ovim receptom da bih trebala opet.

    pozdrav :)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!