Danas se kitimo tuđim perjem! ;) Nije nam prvi puta, ali uvijek pošteno priznamo! :) Ovaj krušćić nismo radile nas dvije već jedna tetkili (pusa njoj)! Kod nas su za kruh i peciva zaduženi muški ili pekač pa nismo nešto vješte u tom području! Kako god, ovaj kruščić je bio toliko fin da smo ga morale podijeliti s Vama! Uz topao ili kasnije malo prepečen u tosteru odlično paše maslac sa začinima kojeg možete brzo napraviti i sami! :)
Kruščić s maslinama
Sastojci:
500 dg glatkog brašna
300 dg kukuruznog brašna
6 žlica maslinovog ulja
žličica maslaca
2 dl mlake vode
1 dl mlijeka
1 svježi kvasac + malo šećera
sol
Postupak:
Stavite svježi kvasac s malo šećera u mlaku vodu pa ostavite da odstoji 15ak minuta na toplom. Za to vrijeme dodajte prstohvat ružmarina u maslinovo ulje i na laganoj vatri grijte dok ne osjetite miris pa pričekajte da se ohladi. Ružmarin se može iscjediti iz maslinovog ulja ili ne.
U posebnu zdjelu dodajte brašna i sol pa dobro promiješajte. Dodajte ulje i kvasac pa mijesite postepeno dadavajući mlijeko. Od tijesta napravite lopticu, prekrijte krpom i ostavite da se diže nekih pola sata na toplom. Nakon toga dodajte nasjeckane masline (količinu odredite po želji), premijesite i ostavite da odstoji na toplom dok se pećnica ugrije na 220 stupnjeva. Prije stavljanja u pećnicu kruščić premažite maslacem ili uljem. Pecite 35 minuta.
Maslac sa začinima
Sastojci:
maslac
dimljena paprika u prahu
ljuta paprika u prahu
češnjak
malo soli
Postupak:
Izvadite maslac iz hladnjaka i ostavite da omekša. Usitnite češnjak pa ga zajedno sa začinima dodajte u maslac i dobro izmiksajte električnim mikserom dok ne posatne pjenasto! Začine možete kombinirati po želji, suhe ili svježe! Mi ponekad stavimo žličicu pesta, ponekad svježi vlasac i malo soka od limuna, nekada samo žličicu pesta, a ponekad pravimo i slatku verziju, ali o tome uskoro! ;) Prebacite maslac u čistu staklenu i čuvajte u hladnjaku do 2 tjedna. Ako pravite veće količine najzgodnije je da ga čuvate u obliku valjka umotanog u masni papir kojeg po potrebi možete rezati na ploške.
Pravite li kruh kod kuće? A začinjeni maslac? Koje su vam najdraže kombinacije začina?
Ako preko tjedna i ne stignete, vikend je pravo vrijeme da se počastite finim domaćim kruhom!
Šaljite nam vaše recepte i uratke i uživajte do idućeg posta!
Pozdrav od Maja
Mljac :)
OdgovoriIzbrišiNe pečemo još svoj kruh, ali planiramo nabaviti pekač tako da recept odmah ide među bookmarkove!
Supika! :) Hvala!
IzbrišiJako ukusno izgleda.
OdgovoriIzbrišiDomaći kruh obožavam, ako onaj obični bijeli, tako i integralne verzije i one s dodacima (masline, kopriva,...). Začinjeni maslac još nisam radila
OdgovoriIzbrišiUh ovaj hleb mi izgleda savrseno i mislim da mi nikada ne bi tako lepo ispao kao vama :)
OdgovoriIzbriši:) Ma Biljana je pekla kruh, mi smo ga samo dobili! ;) Sumnjam da bi i meni tako lijepo ispao! :)
IzbrišiMotivisale ste me, pa sam ovaj vikend konačno spremila beskvasni hleb sa speltinim, ražanim i ovsenim brašnom. Po želji laneno seme, susam i semenke bundeve, maslinovo ulje, soda bikarbona, prašak za pecivo, voda i voila! :) * Vida
OdgovoriIzbrišiAjme Vida pa svaka čast! Mora da je bio prekrasan!
Izbrišipravim hljeb s vemena na vrijeme. onaj što se ne mijesi, "no knead bread". ništa fensi, samo obično brašno i onda dodam još neko koje imam u kući...kukuruzno, raževo itd.
OdgovoriIzbrišimaslac sam jednom pravila, sa bijelim lukom i peršunom, pa jednom sa vlascem i pojma nemam što poslije toga nisam više nikad. baš ste me podsjetila ovim receptom da bih trebala opet.
pozdrav :)