petak, 7. studenoga 2014.

U KUHINJI: Pečeni slanutak


Slanutak je vrlo hranjiva i ukusna namirnica od koje se mogu pripremati raznovrsna jela. Od njega možete raditi variva, curryhumus, falafel, razne salate pa i ovu pikantnu grickalicu u kojoj ćemo danas uživati - pečeni slanutak! Slanutak je bogat vlaknima i bjelančevinama te željezom, magnezijem i kalcijem, a 100 g suhog slanutka ima svega oko 360 kalorija tako da uživati možete bez grižnje savjesti!


Pečeni slanutak

Sastojci:

dehidrirani slanutak ili slanutak u konzervi
žlica maslinovog ulja
začini po želji

Postupak:

Dehidrirani slanutak noć prije namočite, zamijenite vodu i tek ga nakon toga skuhajte! U ekspres loncu, slanutak će vam biti gotov u svega 20ak minuta, ali ako vam se ne da kuhati ili nemate vremena, možete koristiti i slanutak iz konzerve. Bez obzira na to koji slanutak koristite, prije pečenja u pećnici potrebno ga je isprati i dobro osušiti. 

Takav slanutak stavite u dublju posudu, posipajte žlicom maslinovog ulja i začinima po želji pa sve dobro promiješajte. Mi smo stavili sol, dimljenu crvenu papriku i češnjak u prahu. Kada znamo da klinci neće jesti, volimo dodati i ljutu papriku, ponekad curry ili kumin. Ako želite koristiti začine u obliku sušenih listića npr. bosiljak ili origano, bolje ih je dodati tek nakon pečenja kako ne bi izgorili u pećnici i postali gorki! Začinjeni slanutak prebacite na lim za pečenje i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata. Bitno je da se slanutak peče u jednom sloju pa ga raširite, a točno vrijeme pečenje zapravo ovisi o pećnici. Pazite da ga ne prepečete - trebao bi biti hrskav, a u sredini još malo mekan! Računajte na to da će biti hrskaviji kada se malo ohladi pa nemojte pretjerati s vremenom pečenja jer će previše otvrdnuti!




Pečeni slanutak odlično paše uz pivo, ali možete ga poslužiti i u salati! U svakom slučaju, ako ne možete odoljeti grickalicama, birajte one zdrave, koje možete pripremiti kod kuće jer na taj način znate što unosite u svoj organizam, a dodatan plus je što izbjegavate nepotrebnu ambalažu u koju su kupovne grickalice upakirane i samim time smanjujete svoj negativan utjecaj na okoliš!

Na blogu ćete naći i recepte za domaće bruschette, pikantne kokicečips od bundeve ili od kelja!

Da li ste već probali pečeni slanutak?
Koja je vaša omiljena kombinacija začina?
Ako niste, hoćete probati?

Mi smo još u 'Noć vještica' raspoloženju pa ćemo grickati danas slanutak uz hororce!

Do čitanja,
Maje

Broj komentara: 8 :

  1. Ja ne znam sta je slanutak ali mi se gricka :)

    OdgovoriIzbriši
  2. davno sam ovo isprobala i baš je fora

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Aha! Nama je to jedna od omiljenih grickalica! :)

      Izbriši
  3. obožavam ovakve vaše male, kratke, ukusne receptiće :) a volim slanutak baš baš :)

    OdgovoriIzbriši
  4. I meni se dopada njihov ukus, nekako mi lici na kestenje, te time i odlicno za jesen :)
    Jos da dodam da se slanutak kod nas kaze leblebija :)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!