ponedjeljak, 25. kolovoza 2014.

U KUHINJI: Liker od kupina i bubble koktel

Vrijeme je za koktele! :) Iako smo razmišljale da ovaj post ostavimo za petak (jer je možda primjerenije koktele konzumirati vikendom), predomislile smo se! Godišnji je gotov i zašto si ne bi olakšali ponedjeljak nekim finim pićem! ;)


Za početak tu je domaći liker od kupina, kojih još ima pa nije kasno da si napravite koju bocu, ako već niste! 

Liker od kupina

Sastojci:

500 g kupina
200 g šećera
2 vrećice vanilin šećera ili štapić vanilije
1 štapić cimeta
1 l rakije ili vodke

Postupak: 

Kupine operite i ostavite da se osuše na čistoj kuhinjskoj krpi. Kada su suhe dodajte im šećer, promiješajte i prebacite u čiste staklenke od 1,5 l ili u veće boce sa širokim grlom. Prelijte rakijom ili vodkom, ubacite štapić cimeta pa ostavite na suncu cca 6 tjedana i povremeno dobro protesite! Liker zatim procijedite i prebacite u čiste boce. Iako bi bilo dobro da liker odstoji još nekih 2 mjeseca, mi smo bile nestrpljive! :)

Iako je liker fin sam po sebi, odlučile smo ipak isprobati nešto novo! Na pamet su nam pale tapioka perlice koje koristimo u pripremi bubble čaja! Zašto ih ne bi, umjesto sirupom, prelile likerom? To mora da će biti dobro! Nismo gubile vrijeme, skuhale smo perlice (upustva imate u bubble tea postu!), dodale liker i ostavile u hladnjaku par sati da ga perlice upiju! 

Slijedi ono najbolje, a to su kokteli! :) Našli smo žrtvu za isprobavanje (hvala tetkili, biće jače idući put!) i zabava je počela! :)


Bubble koktel

Sastojci (po koktelu):

žlica tapioka perlica sa likerom od kupine
malo likera od kupine
sok 1 naranče
malo mineralne
malo cimeta

Priprema:

Na dno čaše stavite žlicu tapioka perlica koje su stajale u likeru, dodajte malo cimeta, promiješajte i prelijte sa još malo likera. Dodajte sok 1 naranče i mineralne vode do vrha! To je to! Na zdravlje! ;)



Ovaj koktel možda i nije koktel po definiciji, ali je jako fin, neobičan zbog perlica i osvježavajuć! Taman da si malo začinite ponedjeljak ili da iznenadite prijatelje na nekoj proslavi! Ako nemate likera od kupina, perlice možete natopiti i u nekom drugom likeru, domaćem ili kupovnom! Pustite mašti na volju i isprobavajte, mi sigurno hoćemo! :)

Pravite li domaće likere? Koji su vam najdraži i kako ih pripremate?
Volite li eksperimentirati u pripremi napitaka? Kakve koktele pravite?
Šaljite nam svoje recepte!

Pozdrav od Maja i nazdravlje! ;)

Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!