petak, 1. kolovoza 2014.

INSPIRACIJA: Na more sa šatorom! (Pakiramo se!)

katie daisy

Ako možemo birati, godišnji odmor ćemo provesti u kampu na moru! Kampirale smo kao male s obitelji, same s ekipom po festivalima uz obalu, a sada kampiramo i sa svojim klincima. Ako dobro odaberete kamp, imat ćete sav komfor, biti blizu plaže, u hladu i kuhati na otvorenom! Savršeno! :) 
Kako bi kampiranje bilo ugodno iskustvo potrebno je nešto planiranja. Nismo nešto posebno stručne, ali smo već koliko-toliko uhodane i imamo nešto malo iskustva u pakiranju!  


pinterest

Za sve vas koji još nisu ljetovali u kampu, odlučile smo napraviti mali vodič u nekoliko nastavka koji će se, nadamo se, s vremenom nadopunjavati. Svu kampersku opremu možete kupiti u specijaliziranim trgovinama, a uz malo mašte i truda možete i improvizirati, što je obično puno jeftinija opcija. Krenimo!

Za početak treba postaviti kampersko mjesto! :)

Za postavljanje kamperskog mjesta će vam trebati:

Šator

Solidan izbor šatora možete naći u Intersportu čiji McKinley šatori zaista zadovoljavaju omjerom cijene i kvalitete. Kada birate šator svakako prije kupovine sve dobro proučite. Kod odabira vodite računa o šavovima (da su vareni) i vodenom stupu, a ne samo o broju soba i izgledu šatora! Mi imamo McKinley Samos 4 i jako smo zadovoljni. Dovoljno je reći da smo prošle godine ostali na suhom iako smo ljetovali u Sv. Filip i Jakovu kada su Zadar i Biograd bili poplavljeni, tako da znate da je izdržao obilnu kišu i grozno nevrijeme! ;)

McKinley Samos 4

Madrac na napuhavanje

Madraca danas imate svugdje, a mi smo svoje kupile u Jysku. Postoje u raznim dimenzijama, a uz njih vam treba i pumpa. Zgodno bi bilo da je ta pumpa na struju i da ima priključak za auto. To će vam uvelike olakšati napuhavanje i ispuhavanje! Ako imate baš malu djecu zgodno bi bilo ponijeti i prijenosni dječji krevetić, ako ga imate i ako vam takav krevetić stane u šator. Starija djeca mogu spavati i na zasebnom, malom madracu na napuhavanje! Mi na kampiranje obično nosimo jastuke i jastučnice, plahte i frotir deku, ali za svaki slučaj ponesemo i vreće za spavanje jer zauzimaju manje mjesta od deke, a jednako griju!

Stol i stolice

Sklopivi stol i stolice uvelike pridonose komforu! Mi smo svoje uzeli također u Jysku na sniženju i dobro nas služe. Kamperski stol i stolice možete potražiti i na buvljaku. Ako je konstrukcija dobra, ostatak možete obnoviti i sami uz malo truda! S obzirom da nismo nigdje vidjeli kampersku stolicu za klince koja je dovoljno visoka da dohvate stol i dovoljno čvrsta i sigurna, obično ih dok jedu držimo u krilu, a inače slabo sjede! ;)


vintage sklopive stolice

Rasvjeta

Ako mislite plaćati struju u kampu ponesite lampu na struju koja se može okačiti (ima na sebi kuku)! Takve lampe možete naći u bilo kojoj većoj trgovini s građevinskom opremom! U suprotnom možete kupiti i plinsku kampersku lampu koja radi na patrone ili obični fenjer. Za poseban ugođaj ponesite svijeće koje možete i sami napraviti! Uz to svakako ponesite i jednu baterijsku lampu koja će vam trebati ako po noći morate do wc-a ili ako morate nešto naći u šatoru dok djeca spavaju!

vintage lampa


Produžni kabel sa više utičnica

Kao i u prethodnom slučaju, ovo će vam zaista trebati ako ćete se u kampu priključiti na struju! Pazite da produžni kabel bude što duži jer ne znate na kojoj udaljenosti će biti priključak, ili ponesite više komada!

Nije neophodno, ali će vam dobro doći:

Najlonske cerade i špage

Može se dogoditi da mjesto koje nađete u kampu i nema idealan hlad, u tom slučaju napravite ga sami uz pomoć cerada koje možete razvući ispred šatora. One na sebi imaju rupe kroz koje provučete špagu, a špagu možete zavezati za obližnje drveće. Zgodno će vam doći i ako bude kišilo, samo pazite gdje vam je nagib kako se kišnica ne bi slijevala na šator! Ceradu možete razvući i na tlo ispred šatora i učvrstiti klinovima za šator kako bi klincima napravili mali kutak za igranje.

Kamperski ormarić za odjeću

Sklopivi element u koji možete slagati odjeću je stvarno zgodna stvarčica, pogotovo ako kampirate na duže vrijeme. Cijene im nisu male pa ako niste spremni izdvajati veću svotu, naš savjet je da se pakirate u kofere, a odjeću zarolate umjesto da je slažete jednu na drugu, tako će se manje gužvati i biti će preglednije! Odjeću možete složiti i u sklopive korpice koje mogu stajati jedna na drugoj i tako zauzimaju vrlo malo mjesta!


Ako planirate kuhati, treba vam i kuhinjska oprema:

Kuhalo

Kuhalo može biti specijalizirano kampersko koje je dosta skupo ili obično (plinsko ili na struju)! Mi smo kupile obično kuhalo (rešo) i imamo obje vrste jer smo ranije kampirale na mjestima bez struje, a od kada kampiramo s klincima ipak odabiremo kampove koji imaju strujne priključke! Struju u kampu plaćate jednako, bez obzira koliko potrošite, a zgodnije vam je jer ne morate nositi plinsku bocu koja, bez obzira što je manja od standardne ipak zauzima nešto mjesta u autu! Ako planirate kuhati za ozbilje, zgodno bi bilo da kupite kuhalo sa dvije ploče ili dva plina! Ako ne mislite kuhati ništa osim kave ili čaja, možete si uzeti malo kampersko kuhalo na patrone (ima ih i u Intersparu i u Metrou), na kojem možete skuhati i neka jednostavna jela!

Posuđe

I posuđe možete kupiti  u specijaliziranim trgovinama, iako je i ono obično dosta skupo. Mi na more nosimo suđe koje koristimo kod kuće, a najčešće je to wok, jedan veći lonac za variva i tjesteninu, tavica za jaja, gril tava za meso/ribu i džezva za kavu! Ponesite i koji podmetač, a zgodno bi bilo i da imate metalne tanjure i lončiće koji se ne mogu polupati u prijevozu ili dok nosite suđe sa pranja! Mi imamo i metalne čaše, ali one mogu biti i plastične ili staklene, samo pazite da ih dobro zaštitite kada se pakirate! Osim toga trebaju vam kuhače, grabilice, zdjela za salatudaske za rezanje i noževi i pribor za jelo! Dobro će vam doći cjediloribež i gulilica za povrće, iako može i bez toga! Kada kampiramo gdje ima struje ponesemo i kuhalo za vodu jer olakšava kuhanje kave i ubrzava grijanje vode za tijesto. Najlakše će vam biti ako isplanirate, bar otprilike, što ćete kuhati i na osnovu toga pravite 'kuhinjski' popis!


metalno posuđe

Kuhinjski element

Ako se odlučite kupiti kamperski kuhinjski element morat ćete izdvojiti nešto veću svotu: Mi imamo McKinley (sličan ovome) na kojem je pisalo da je ormar za odjeću, ali na vrhu ima čvrstu plohu idealnu za držanje kuhala i dovoljno je visok i stabilan da se ne morate brinuti za nezgode i ozljede ako na kampiranje vodite i klince! U unutrašnjosti ima police na koje možete složiti kuhinjske potrepštine. Element je kupljen van sezone u pola cijene i stvarno je bio odlično ulaganje! U svakom slučaju, ako ne mislite kupovati element bilo bi dobro da ponesete nekakav sklopivi stolić ili bilo što čvrsto na čemu možete držati kuhalo. Ako imate kakav čvrsti (kartonski ili još bolje plastični) stari kofer možete na njega instalirati 4 noge koje se mogu odšarafiti, pa vam takav stolić može služiti za kuhanje, a u njemu možete držati kuhalo i noge tijekom prijevoza - jednostavan tutorijal možete naći ovdje, samo vodite računa da kofer bude dovoljno velik za kuhalo. Ako ste vješti sa alatom možete si napraviti i ovako nešto:

kuhinja za kampiranje

Prijenosni hladnjak

Koristan će vam biti za po putu, ako nosite kvarljivu hranu koju mislite pripremati kada dođete, za putne sendviče i sokove i za lijekove! Uz hladnjak vam trebaju i tzv. pingvini koje morate smrznuti prije puta. Prijenosni hladnjak vam neće biti od koristi ako nemate gdje ponovno smrznuti pingvine, ali  u kampu obično postoji mogućnost iznajmljivanja malih pretinaca u hladnjaku (s ključićem) u kojima možete držati hranu i ta se usluga dodatno naplaćuje!

Plastični škaf za posuđe

Prljavo posuđe ćete morati nositi na pranje i nazad, a za to vam je najzgodniji plastični škaf! Ne zaboravite spakovati četkice ili spužvice za pranje suđa, deterdžent i kuhinjske krpe!

Sklopive korpice

U sklopive korpice možete spakovati hranu koju nosite, a zgodne su i za držanje kuhinjskih potrepština koje ne stanu u element. Super je i što kada budete išli kući jednostavno sklopite korpice i one će zauzeti vrlo malo mjesta!

sklopiva korpica


Ostale sitnice:

Špaga i kvačice za rublje

Mokre ručnike, kuhinjske krpe i kupaće pa i rublje ako ćete ga prati morate negdje i osušiti! Špaga i kvačice za rublje zauzimaju vrlo malo mjesta, a vrlo su korisni!

Mala kanta i vrećice za smeće

Da ne morate za svaki papirić i koru od banane hodati do velike kante!

Mala metlica i lopatica

Kakva god da je podloga u kampu podnice će vam biti prljave za čas, pogotovo ako imate klince!

Čekić

Ok, klinove za šator možete zabiti i kamenom, ali čekić će to puno bolje napraviti! ;)

Kliješta

Za izvlačenje ti istih klinova! Vjerujte nam na riječ! ;)

********

I to bi bila neka standardna oprema za ugodan boravak u kampu! :)
Bilo da se odlučite za specijaliziranu opremu ili neku alternativnu varijantu, gledajte da, ako ste u mogućnosti, u šoping idete van sezone jer ćete puno jeftinije proći! Najbolje bi bilo da si napravite popis i povremeno pregledate ponudu i sniženja po trgovinama! Isto tako, popis će vam dobro doći i kada se pakirate za kampiranje jer jako je puno stvari na koje ćete morati misliti i ovako ćete biti sigurni da vam ništa nije promaklo!


katie daisy

I za kraj, dok smišljate što ćete sve nositi, vodite računa o tome koliko mjesta imate u autu, iako je pri tome najvažnije način na koji stvari slažete! Vjerujte da ako se dobro složi sva ova oprema plus oprema za bebu stanu i u mali auto kao što je Twingo! :)

Nadamo se da smo bile od pomoći, a ako imate što za dodati pišite nam! Rado bismo čule savjete od iskusnijih kampera! :)


Do idućeg posta maštajte o putovanjima! :)

Pozdrav od Maja

Broj komentara: 6 :

  1. Korisni saveti. Narocito za one (kao sto sam ja) sto nemaju puno iskustva sa kampovanjem, a planiraju ga uvrstiti u svoje buduce aktivnosti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. E super, baš nam je drago ako smo bile od pomoći!

      Izbriši
  2. oooo ko da je moj stari pravio spisak davne osamdeset i neke :)))

    ma sa djecom ko kampuje sve mu ovo treba.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) :) pa nismo još počeli sa opremom za klince, to tek slijedi! ;)

      Izbriši
  3. Pa i slično suđe imamo! Šator je 6 jedino a isti je :D i boja! :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Da, da naš je četvorka, ali isproban u ful ekstremnim uvijetima i svakako bi ga preporučila! Najbolji omjer cijene i kvalitete! To kamperko emajlirano suđe mi je naj! Koristila bi ga i kod kuće! :) Isti smo! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!