Kao što smo već pisale ranije, svako ljeto godišnji odmor provodimo
kampirajući! Tako je bilo i ovo ljeto! U kuhinji na otvorenom volimo pripremati brzu, jednostavnu i ukusnu hranu, a najradije pripremamo razne vrste tjestenine! Već smo vam pokazale kako napraviti
tjesteninu sa tikvicama, a danas za vas imamo špagete sa veganskim bolognese umakom, izravno iz naše kamperske kuhinje pod vedrim nebom! :)
Veganski bolognese umak
Sastojci (za cca 4 osobe):
300 g špageta (ili tjestenine po izboru)
4 velike žlice sojinih mrvica
2 luka
2 veće mrkve
4 rajčice
2 češnja češnjaka (odnosno po želji)
1/2 l tekuće rajčice (domaće ili kupovne)
malo maslinovog ulja
šećer, sol, papar, origano
Harissa Pimenton de La Vera (dimljena slatka paprika)
Postupak:
Nasjeckajte luk i češnjak, a mrkvu naribajte ili ju ogulite na trakice uz pomoć gulilice za povrće! U posudi zagrijte malo maslinovog ulja, smanjite jačinu vatre pa ubacite luk i češnjak. Posolite i popržite dok ne postane staklen! Dodajte mrkvu, sve pospite sa malo šećera, promješajte i pustite da se karamelizira!
U povrće dodajte suhe mrvice soje i podlijte sa malo vode, tek toliko da ih pokrije! Dodajte malo soli, papar i papriku u prahu! Mi smo koristile
Harissa Pimenton de La Vera, tj. dimljenu slatku papriku, koja jelu daje savršen blagi okus na dim! Mi ju obožavamo, a ako kuhamo samo za odrasle umjesto nje dodajemo
Harissa Jalapeno Chipotle koji je dimljen ali malo ljući ili domaću ljutu papriku! Po potrebi dodajte još vode i dinstajte sve dok mrvice ne omekšaju što bi trebalo biti vrlo brzo!
Rajčicu narežite na kockice! Možete ju prethodno oguliti i očistiti od sjemenki ili ne, a možete koristiti i kupovne pelate! Kockice dodajte u soju i prelijte sa 1/2 l tekuće rajčice! Promješajte i ostavite da se krčka dok se tekućina ne zgusne, a pred kraj pospite origanom!
Dok se umak krčka skuhajte tjesteninu, i popržite sjemenke sezama! Ocjeđeno tijesto i umak pomješajte prije serviranja i ostavite par minuta da okusi umaka prodru u tjesteninu! Za kraj još samo pospite sezamom i uživanje može početi! :)
Ne moramo vam ni reći tko u ovoj pasti najviše uživa! ;)
Da li ste već probali nešto slično?
Koristite li soju u prehrani i na koji način ju pripremate?
Koja je vaša omiljena tjestenina?
Pišite nam i naravno ako isprobate nešto od naših recepata fotke šaljite na mail (majezmaje@gmail.com),
fejs ili ih stavite na instagram sa hashtag-om my majezmajeblog (#mymajezmajeblog)!
Dobar tek žele vam Maja & Maja! :)