Ako ste prehlađeni i muči vas dosadan, suhi kašalj evo jednog jednostavnog prirodnog recepta za sirup kojeg možete na brzinu napraviti kod kuće. Otkako smo ga prvi put probali ne kupujemo više sirupe protiv kašlja u ljekarnama jer je ovaj od prirodnih sastojaka i stvarno pomaže, a još je uz to i vrlo ukusan!
Domaći sirup protiv kašlja
Sastojci:
12 velikih žlica šećera (bijelog ili smeđeg)
2 dl vode
10-tak lovorovih listova
sok 1 limuna
1 žlica osušenih listova kadulje ili bijelog sljeza (korijen ili listovi)Lovorov list ima mnoga ljekovita svojstva, između ostalog smiruje infekcije, ublažava kašalj, potiče iskašljavanje sluzi i olakšava disanje čisteći gornje dišne putove. Kod bijelog sljeza ljekoviti su i listovi i korijen pa možete staviti oboje. On također pomaže u liječenju dišnih putova, bronhitisa, kašlja, upale grla, astme...Ako nemate sljeza jednako dobro će vam doći i kadulja koja pomaže kod upala grla, potiče iskašljavanje i liječi promuklost. Kad još k tome dodamo i limun koji je poznat po svojim antivirusnim i antibakterijskim svojstvima i vitaminu C, ovaj sirup će vam sigurno pomoći!
Postupak:
U posudu stavite šećer i zagrijavajte ga na laganoj vatri dok se potpuno ne otopi i karmelizira pri tom pazeći da vam ne zagori! Kada se šećer karmelizirao, prelijte ga vodom i dalje zagrijavajte dok se karmelizirani šećer potpuno ne rastopi u vodi. Otopini dodajte listove lovora, sljez/kadulju i tako kuhajte na laganoj vatri 20-tak minuta. Ugasite vatru i ostavite sirup da se potpuno ohladi (bit će gušći kad se ohladi), procijedite ga pomoću cjedila i na kraju dodajte ocijeđeni sok limuna. Dobro promiješajte i prelijte u staklenku, dobro zatvorite i čuvajte u hladnjaku pa ćete ga moći koristiti nekoliko mjeseci!
Sirup bi trebao biti lagano gust i slatko - kisel, a možete ga piti na žličicu nekoliko puta na dan. Jako je fin pa ga i djeca obično bez problema popiju, a ako ne žele možete im ga staviti u čaj umjesto meda.
Da li ste već isprobali neki domaći sirup protiv kašlja?
Kako ga pravite?
Nadamo se da vam neće često trebati, ali dobro je biti spreman! :)
Hvala na čitanju
Hvala na čitanju
Pozdrav od Maja