utorak, 21. lipnja 2016.

SKITAMO: Zlatna Greda


Prošli tjedan posjetili smo Eko centar Zlatna Greda koji se nalazi u pustari Zlatna Greda u Baranji, na kojih pola sata vožnje od Osijeka. U Zlatnoj Gredi, naselju izgrađenom krajem 19.st., danas živi samo pet stanovnika, a nekadašnja upravna zgrada pustare od 2003.g. prenamijenjena je u eko centar i izletište koje nudi brojne sadržaje: kanuing, vožnju čamcima, jahanje, adrenalinski park za djecu i odrasle, vožnju biciklima, restoran, prenoćište...Znači za svakoga ponešto, a ako planirate ići s djecom budite sigurni da ćete se uspjeti opustiti dok oni uživaju u dječjim sadržajima koje ovo mjesto nudi!





Djeci su najveći hit bili konji, kobila Zenta na kojoj su jahali i mali poni Princ kojega su hranili jabukama!



Zabava nije rezervirana samo za djecu pa se tako i odrasli mogu zabaviti u prekrasnom adrenalinskom parku i iskušati svoju snagu i spretnost! Ili samo kao mi piti kavu i uživati u prirodi :)



Od glavne zgrade vodi poučna staza Blago močvare kojom se može prošetati u srce šume i otkriti biljni i životinjski svijet Kopačkog rita: jelene, divlje svinje, lisice, vjeverice, ptice...Mi smo krenuli stazom i brzo odustali zbog komaraca tako da si svakako ponesete nešto protiv komaraca ako planirate ići u šumu! Putem smo slušali ptičice, proučavali otiske stopala raznih životinja u blatu i uživali u pogledu s osmatračnice.


S lijeve strane staze nalazi se nekadašnja osnovna škola stanovnika pustare koja je danas potpuno obrasla u šumu.



Iako na stazi nismo susreli nijednu životinju, jedna je došetala do samog centra malo se podružiti s nama! Srna Malena je ovdje domaća i često navraća. Ne boji se ljudi pa ju možete slobodno pomaziti i nahraniti. Malo se slikala s nama, ponjuškala po stolovima i legla u hladovinu odmoriti.


Nazad smo krenuli umorni i zadovoljni putem uživajući u prekrasnom baranjskom krajoliku i sigurno ćemo se vratiti opet!



Ako vas put nanese u Baranju svakako posjetite i Zlatnu Gredu, a ako tamo planirate ići organizirano (škole, vrtići, team building) posjetite njihovu stranicu i kontaktirajte ih!

Pozdrav od Maja

1 komentar :

Voljele bi čuti vaše mišljenje!