četvrtak, 23. lipnja 2016.

DIY: Mačkasta posuda za biljke


Svi klinci vole istraživati pa tako i naši! Posebno im je zanimljivo švrljati po bakinom i prabakinom vrtu i proučavati voće i povrće koje tamo raste! Prvo obrste bobice, a onda hvataju kanticu za zalijevanje! Ni kod kuće zalijevanje sobnog i vrtnog ukrasnog bilja ne može proći bez njih! Pomažu u sadnji i njezi, vesele se rastu i cvatnji! Upravo zbog toga smo odlučile da je vrijeme da imaju svoju biljku o kojoj će se sami brinuti, a takva biljka mora imati stvarno poseban kalić! Napravile smo ga od starog ukrasnog kalića čija boja nam se nikada nije uklapala u interijer i na taj način od nečeg nepotrebnog napravile nešto što će naše mališane veseliti svaki dan! 


Što vam treba:

stari ukrasni kalj, bijela akrilna boja, crvena akrilna boja, spužvica i nešto na što ćete staviti boju (recimo plastični poklopac), primer u spreju (nije neophodno), bezbojni akrilni lak u spreju, permanentni flomaster, komadić umjetne kože, ljepilo u pištolju.


Postupak:

Prešpricajte čisti i suh kalić sa primerom i ostavite da se dobro osuši! Ovaj korak nije neophodan, ali smo negdje pročitale da će se tako akrilna boja bolje uhvatiti pa smo odlučile isprobati! Kada smo pravile lampu od staklenke nismo koristile primer, a boja je postojana! ;) Kada je površina suha, počnite nanositi bijelu akrilnu boju tapkanjem spučvicom, izvana i iznutra. Ne brinite ako boja ne prekrije sve, već ostavite da se dobro osuši i ponovite postupak! Ako vam se neda čekati, boju možete posušiti i fenom! Kada ste zadovoljni sa bojom kalića nastavite dalje sa koracima!


Nacrtajte lice permanentnim flomasterom! Za prvi put, ako niste posebno vješti, odaberite nešto lagano, jer nije baš lako crtati po zaobljenoj površini!


Dodajte mrvicu crvene boje u bijelu kako bi dobili roza za obraze pa nanesite na kalić prstom! Mi smo prvo koristile krugove filca koji se koriste kao zaštita protiv grebanja na namještaju, ali smo na kraju skužile da je ipak lakše ide prstom! ;)


Kada su obrazi potpuno suhi, završite crtež, ostavite kratko da se sve osuši pa u vrlo tankom sloju nanesite bezbojni lak! Ako lak nanesete u debljem sloju, postoji mogućnost da će otopiti i razmrljati sve što ste nacrtali flomasterom, a to nikako ne želimo! Uvijek je bolje lakirati u više tanjih slojeva!


Na kraju izrežite dva trokutića od umjetne kože (ili debljeg filca) i zalijepite ih na rub kalića s unutrašnje strane! Za ovo možete koristiti ljepilo u pištolju ili kontaktno ljepilo. Kada koristite kontaktno ljepilo, potrebno je obje površine koje ćete lijepiti namazati u tankom sloju, ostaviti ljepilo da se malo prosuši i zatim pritisnuti!


Sve što trebate još napraviti je staviti biljku u kalić i gotovi ste! 
Mi smo za početak odabrali sanseveriju jer tako izgleda da naša maca ima šašavu frizuru, a u stvari plan nam je macu koristiti za uzgoj lubenica...samo još nismo našli neke super patuljastekoje bi stale! ;)




Ako ste nakon ovoga dobili želju da i sami sredite koji kalić, možda vam se svidi naš tutorial za viseću posudu za ukrasne biljke, kalić od stare limenke za kavu ili betonsku posudu za biljke! Zgodne ideje za malo drugačije kaliće naći ćete ovdje, a inspiraciju za uređenje okućnica ovdje!

Ako imate klince sklone kreativnom izražavanju, uključite ih u izradu! Sigurne smo da ćete se odlično zabaviti! Osim toga, na ovaj način djeca sama mogu napraviti dar nekoj dragoj osobi! U kalić stavite neku lijepu biljku ili napravite poklon paket za vrtlarenje sa paketićem sjemena! ;)

Što kažete? Kako vam se sviđa naša maca?
Hoćete li pokušati napraviti nešto slično?

Ako pokušate šaljite nam fotke, stvarno bi voljele vidjeti! :)

Pišite nam i uživajte u ostatku tjedna!

Pozdrav od Maja

2 komentara :

  1. preslatko :) čak ne djeluje komplicirano za napraviti, možda probam :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala draga! :) Stvarno je lako! Ako probaš šalji fotkice! ;)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!