ponedjeljak, 27. srpnja 2015.

DIY: Shaker za ledenu kavu

Današnji post je nešto između kategorije 'DIY' i u 'KUHINJI'! Nije recept, a nije ni 'uradi sam' u biti! Više je to jedan mali trik za pravljenje ledene kave ako nemate blender ili shaker! Kada ledenu kavu pravimo za jednu osobu, uvijek pravimo na ovaj način, jer nam se ne da prati veliki vrč blendera zbog male količine - lijene smo! ;) Također zgodno dođe ako vam je blender jako bučan kao naš, a klinci spavaju! 


Za ovaj trik vam je potrebna samo staklenka sa poklopcem koji se dobro može zatvoriti i omiljeni sastojci za ledenu kavu! Staklenka koja će služiti kao shaker treba biti upola veće zapremine od zapremine kave koju želite napraviti, ili bar za trećinu veća! Nama je trenutno omiljena ledena kava sa sirupom od mente i biljnim mlijekom! Kako idu menta i kava? Odlično! I mi smo bile dosta sumnjičave dok nismo isprobale! Osim što je stvarno fina, ova kava dodatno osvježava jer menta 'hladi' - savršeno za ove nesnosne vrućine!

Ledena kava

Sastojci:

kockice leda od kave (napraviti ih lako, pogledajte ovdje)
šećerni sirup ili sladilo po želji
mlijeko (biljno ili kravlje)


Postupak:

U čistu staklenku ubacite kockice leda od kave, dodajte hladno mlijeko i šećerni sirup, čvrsto zatvorite poklopac i snažno tresite staklenku gore dolje, sve dok se kockice leda ne otope! Kada ste gotovi, otvorite staklenku i presipajte kavu u čašu, ili samo ubacite slamku i pijte hipsterski, iz staklenke! ;)









Ovako pripremljena kava imat će finu, gustu pjenu, baš kao da ste je pravili u blenderu ili sa shakerom! Bitno je samo da ne štedite sa kockicama leda i da je staklenka dovoljno velika! To je sva mudrost! :)

Kako vam se čini ovaj trik?
Kako vi pravite ledenu kavu?
Za što sve koristite staklenke?
Imate li kakvih zgodnih kućanskih trikova za nas?

Otkrijte nam vaše male tajne, a kad već pripremate ledenu kavu možda će vam se svidjeti i recept za fini, domaći čokoladni sirup ili sirup od lavande! Iako je ljeto, uz ledenu kavu odlično ide i zimski sirup, ako ste više tip za zimske začine! ;)

Također, ako kao i mi volite koristiti staklenke, na blogu ćete naći i uputstva za izradu posude za tekući sapun od staklenke, svijeće u staklenci, ukrasne posude za keksiće, pumpice za med, putne čaše ili jednostavno uputstvo za ukrasiti poklopce staklenki! Da, sve se to može napraviti od običnih teglica, kojih sigurno imate pregršt u kući! ;)

Pišite nam i uživajte u novom tjednu! :)

Pozdrav od Maja



Broj komentara: 6 :

  1. U led od kave, savrsena idaja :)
    A shaker ja tako cool :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala draga! Drago nam je da ti se svidjela ideja! :)

      Izbriši
  2. Hvala Maje :)
    Trik je interesantan, cak i veca tegla moze da muti za vise osoba :)
    Moja ledena kafa je jednostavna, 1 kasicica kafe, pola solje vode, promesam kasicicom i dolijem hladnog mleka. Sledim apsolutno instant stil :)

    Kod mene su tegle svuda ... u njima drzim praskaste stvari u kuhinji, a kupila sam i beli flomaster koji pise po staklu, pa cu ga uskoro upotrebiti !
    Koristim i da drzim igle za pletenje, naravno :)

    Trikovi .... kako vam ga dati, kad vec toliko toga znate i ucite nas!
    No moram reci, soda bikarbona, apsolutni hit!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Tako je, veća teglica za više kava, funkcionira i tako! ;) Mi nikako da kupimo flomaster za pisanje po staklu, to nam je svakako u planu! Soda bikarbona je stvarno čudo jedno! Često ju koristimo u kuhinji, za izradu dezića, ali i za ribanje - pogotovo dobro čisti masnoću! :) Drago nam je da ima ljudi koji jednako vole staklenke, najbolja ambalaža! :) Hvala što si svratila! <3

      Izbriši
  3. Super trik devojke. Moraću da probam! :)

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!