petak, 10. srpnja 2015.

DIY: Torbica za kamperski jastuk


Na godišnji uvijek idemu u 8. mjesecu, ali kako ljetovanje provodimo u kampu, pripreme počinju puno ranije! Potrebno je na vrijeme provjeriti opremu, popraviti što se pokidalo i nadopuniti što nedostaje. I ove godine će biti posla, ali to nas veseli! Odlučile smo početi sa jednim jednostavnim projektom - torbicom za jastuk! Do sada smo na more nosili velike jastuke koji nam stvarno nisu neophodni. Kod kuće smo imale mali jastučić za dječji krevet u kojem je bila samo tanka spužvica, oparale smo jednu stranicu, napunile jastuk punilom i sašile otvor te tako dobile idealan kamperski jastuk! Kako se jastučić ne bi uprljao na putu, napravile smo i vreću u kojoj ćemo ga držati! Istu ovakvu torbicu-futrolu možete napraviti za vreće za spavanje, karimat ili prostirku za vježbanje! Vrlo je jednostavno!



Potreban materijal:

tkanina koja se ne rasteže, traka, 2 perle sa većom rupom, desertni tanjurić za šablonu*, škare, metar, pribadače, kreda, ziherica

*nama je mali tanjurić bio taman dobre veličine za dno torbice, a vi možete koristiti bilo što okruglo što vam dimenzijama odgovara, ili napravite šablonu od kartona!


Postupak:

Zarolajte jastuk/vreću za spavanje/karimat i izmjerite obim te dužinu! Nađite bilo kakav okrugli predmet koji bi vam veličinom mogao odgovarati kao dno, ili nacrtajte kružnicu na kartonu tako da izračunate iz obima kojeg ste izmjerili koliki je radijus kruga pomoću formule 'Obim = 2 x radijus x Pi'. Na taj radijus dodajte još 1 cm za rub, nacrtajte kružnicu na kartonu i izrežite! Stavite šablonu ili tanjurić na tkaninu, nacrtajte kružnicu kredom na tkanini i izrežite!




Izmjerite obim kruga koji se izrezali iz tkanine, toj mjeri dodajte 2 cm i tako ćete dobiti širinu kvadrata kojeg trebate izrezati! Visina kvadrata će vam biti dužina jastuka koju ste izmjerili u prvom koraku + 5 cm. Izrežite kvadrat tkanine sa ovim dimenzijama pazeći na uzorak!


Porubite rub koji će biti sa gornje strane cik cak bodom, pa preklopite tkaninu tako da je naličje prema unutra, rub koji ste porubili gore, a bočni rubovi jedan na drugom! Učvrstite pribadačama i sašijte tkaninu 1 cm od bočnog ruba i to tako da krenete od porubljenog gornjeg ruba prema dolje - sašijte prva 2 cm, zatim 1,5 cm preskočite pa nastavite šiti do kraja! Dobili ste nešto kao cijev koja sa gornje strane ima mali otvor na jednom dijelu šava! Na isti način porubite uz šav, ako želite, pazeći da preskočite onih 1,5 cm otvora!




Gornji rub koji ste porubili u 3. koraku presavijte 2 cm prema dolje na naličje, tako da vam je onaj otvor od 1,5 cm sa prednje strane na licu! Sašijte uz rub presavijene tkanine - to će biti dio kroz koji ćete kasnije provući traku!


Spojite pribadačama pažljivo dno u obliku kružnice i tijelo, tako da je naličje prema vama, odnosno da je prava strana tkanine (lice) sa unutrašnje strane. Sašijte 1 cm od ruba i porubite cik cak bodom!



Okrenite torbicu na pravu stranu, zakačite za zihericu za kraj trakice i provucite kroz onaj otvor od 1,5 cm! Odrežite trakicu tako da imate dovoljno da stegnete i zavežete, provucite krajeve kroz perlice i zavežite na čvor!





Gotovo! Iako smo možda zakomplicirale u želji da vam što bolje objasnimo, ovaj projekat je stvarno jednostavan i za njega će vam trebati malo vremena i vrlo malo materijala! 




Naš jastuk sada ima novu futrolu i iako smo ga realno mogle jednostavno spremiti u najlon vrećicu, ovako nam je puno ljepše, a i na ovaj ga način  možete zarolati i stisnuti tako da zauzima manje mjesta! :) Ako se nas pita, definitivno je vrijedno truda! ;)

Što ste vi kreativno radili u zadnje vrijeme?
Imate li kakvih zgodnih projekata vezanih za kampiranje da nam preporučite?
Ili možda nekih savjeta po pitanju kamperske opreme?

Mi nastavljamo sa pripremanjem pa nam je iduća na redu izrada još jednog jastuka, istih ovakvih torbica i za vreće za spavanje (jer smo originale naravno izgubile), te zamjena tkanine na sklopivim stolicama! Ako i sami kampirate ili bi voljeli kampirati, postove koji će vam možda biti korisni možete naći na oznaci 'kampiranje';)

Pišite nam i šaljite fotkice!

Ugodan i kreativan vikend žele vam Maje!


Nema komentara :

Objavi komentar

Voljele bi čuti vaše mišljenje!