ponedjeljak, 10. studenoga 2014.

DIY: Lavandin maslac za tijelo


Već smo pisale o tome da najviše volimo same praviti svoju kozmetiku za njegu tijela! Na taj način točno znamo što nanosimo na kožu, a ujedno smanjujemo količinu ambalaže koja na kraju završi u smeću! Kako lavande imamo na pretek odlučile smo iskoristiti ju umjesto eteričnih ulja pri pripremi finog domaćeg maslaca za tijelo na bazi shea maslaca, kokosovog i bademovog ulja.


Shea maslac ima uravnotežen omjer zasićenih i nezasićenih masnih kiselina pa je jako okluzivan tj. stvarajući film na koži sprječava gubitak vlage. Kokosovo ulje osim što hrani kožu ima antimikrobna i antioksidativna svojstva. Bademovo ulje je bogato biljnim bjelančevinama, vitaminima A, B1, B2, B6 i E, a sadrži i tri vrste ensencijalnih masnih kiselina: Omega-3, Omega-6 i Omega-9. Ulje čajevca ima antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, a lavanda umiruje, opušta, pomaže kod nesanice i glavobolje.

Što vam je potrebno:

1 šalica (2 dcl) shea maslaca
1/2 šalice (1 dcl) kokosovog ulja
2 žlice bademovog ulja
20 kapi ulja čajevca
4 žlice suhih cvijetova lavande ili 40 kapi eteričnog ulja lavande
cjedilo i gaza
posuda


Postupak:

Na pari otopite kokosovo ulje i shea maslac, ubacite lavandu i ostavite na laganoj vatri oko 2 sata. Nakon dva sata, maknite ulje sa parne kupelji i ostavite da se ohladi, a kada se ohladilo procijedite u zdjelu kroz cijedilo i gazu. Ako koristite eterično ulje lavande umjesto suhih cvjetova, jednostavno otopite maslac i ulje, ostavite da se malo prohladi i nakapajte zajedno sa ostalim sastojcima (na taj način ćete dosta skratiti postupak). Dodajte bademovo ulje i eterično ulje čajevca, promiješajte i sve skupa stavite u hladnjak. Kada ulje postane kruto izvadite ga van i miksajte dok ne postane pjenasto. Ako vam se maslac počne topiti ili je prerijedak, jednostavno ga vratite u hladnjak pa kada se stisne ponovite postupak. Na kraju još samo prebacite maslac u neku lijepu posudicu koju ste temeljito oprali!


Maslac odlično njeguje i od njega je koža meka i baršunasta. Ako niste ljubitelj lavande, jednostavno umjesto nje dodajte eterično ulje ili kombinaciju eteričnih ulja po želji (recimo naranču i cimet!) samo pri tome vodite računa da koristite kvalitetna ulja namijenjena za kožu. U slučaju bilo kakvih reakcija ili promjena na koži, do čega stvarno ne bi trebalo doći, odmah prestanite koristiti ovaj maslac.


Ako smo vas zainteresirale i želite još, klikom na  oznaku 'kozmetika' naći ćete još nekoliko recepata za preparate iz kućne radinosti. Dosta linkova za domaću kozmetiku i sredstva za čišćenje naći ćete i na našem pinterest board-u 'Diy Cosmetics'. Ako ipak nemate vremena, a voljeli biste prirodniju njegu tijela možemo vam preporučiti neke od domaćih brendova prirodne kozmetike kao na primjer Elixir, Lilith i Gđica Ptica!

Kako vam se sviđa ova ideja? Da li ste već pravili nešto slično?

Bliži se vrijeme blagdana pa kad već pravite maslac sebi, napravite više i za svoje drage dame, spakujte ga u neke lijepe ukrasne posudice ili male teglice sa etiketama (koje također možete napraviti sami) i stavite pod bor! :)

Pišite nam i obavezno javite ako ste probali napraviti maslac! ;)
Maje

Broj komentara: 6 :

  1. Odlican recept, ali ne znam koliko bih bila spretna da sve ovo smuckam :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma skroz je jednostavno, a možeš i preskočiti cijeli ovaj dio sa suhom lavandom, samo otopiti ulja, dodati eterična ulja kada se ohladilo i kada se stisne izmiksati! I to je to! ;)

      Izbriši
  2. A gdje kupiti shea maslac i kokos?

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Kokosovo ulje ima u bio&bio trgovinama, a mislim da ga ima i u dm-u i muller-u! Nisam sigurna da li imaju shea maslac na tim mjestima, ali možeš ga uvijek naći u kemig on line trgovini (http://www.kosarica.hr/)! :)

      Izbriši
  3. Predivno! Ovo će mi biti prvi put da napravim svoju kremu za telo i jedva čekam, samo da pronađem sve sastojke. Još uvek sam u potrazi za savršenim receptom za samo moj parfem. :) Hvala najlepše!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala tebi! :) Nadam se da će ti se svidjeti maslac i da ćeš uskoro napraviti samo svoj parfem! Sretno sa eksperimentiranjem! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!