ponedjeljak, 12. svibnja 2014.

U KUHINJI: Sok od bazge


Ako bi trebale odabrati asocijacije vezane uz djetinjstvo, onda bi to svakako bio i sok od bazge! Za njegovo spravljanje su nekada, kao i danas, bile zadužene bake! Mi se nismo petljale u postupak, samo smo uživale u slatkom i mirisnom soku. Danas kada i same imamo djecu, sve više razmišljamo o tome da sok počnemo spravljati i same!


Koliko je bazga ljekovita, svi dobro znamo! Pomaže u sprečavanju gripe i prehlada jer jača imunitet, a korisna je kod astme i upale dišnih puteva. Ima detoksikacijsko djelovanje i djeluje kao diuretik. Smatra se da čak pomaže i kod probavnih tegoba, u borbi protiv stresa, slabosti, te kod avitaminoza.
Koristiti se mogu svi dijelovi biljke! Mladi listovi se beru u travnju i svibnju i suše za čaj, a cvjetovi obično krajem svibnja iako su ove godine dosta uranili! Od njih se pravi sirup, čaj ili liker. Zrele bobice možete brati u rujnu. Od njih pravite džem, ocat, liker ili vino. Iako iznimno ljekovita, ujedno je i otrovna jer zeleni dijelovi sadrže toksine koji mogu uzrokovati mučninu, povraćanje, bolove u trbuhu i otežano disanje pa je pri uporabi potreban oprez!


Na žalost, cvatnja bazge nas je ove godine iznenadila i sok nismo stigle napraviti same, ali ga je pravila naša druga, pa smo dobile na dar! ;) Možda još i stignemo, ali s obzirom na prognozu teško da ćemo uhvatiti par dana bez kiše prije nego ocvate, jer bazga se bere po toplom i suhom vremenu, kada je puna polena, obavezno na mjestima daleko od prometnica. Ako ju berete nakon kiše, svakako povećajte broj cvjetova po litri vode inače će vam sok biti preslab!


Recepta za sirup ima mnoštvo, a mi smo ovaj dobile zajedno sa sokom! Evo kako ide:

Sok od bazge #1

Sastojci:

70 cvati bazge
8 kg šećera
8 l vode
1 kg limuna
250 g limunske kiseline
1 konzervans

Postupak:

Cvati bazge nakon branja lagano protresite zbog bubica i uklonite lošije i stare cvjetiće. Nakon toga ih potopite u 4 l vode sa 4 kg šećera i sokom od limuna, pa ostavite da odstoji 24 sata, pokriveno krpom ili gazom, na tamnom i hladnom mjestu. Nakon 24 sata procijedite sok i dodajte mu ostatak vode, šećera, limuntus i konzervans pa ponovo ostavite da odstoji 24 sata, nakon čega ga presipajte u staklene boce koje ste prethodno dobro oprali i osušili u pećnici na 100 celzijevaca!


Ako će sok piti i vaši mali ljudi, možda bi bilo bolje da probate napraviti varijantu bez konzervansa! Malo smo istraživale i našle smo jedan recept koji je sličan ovome:

Sok od bazge #2

Sastojci:

70 cvati bazge
7 l vode
4 kg šećera
500 g limuna
10 dkg limunske kiseline


Postupak:

Nakon što ste ih očistili, bazgine cvati potopite u dubokoj posudi sa 3 l vode, a posudu prekrijte krpom ili gazom i ostavite ih tako potopljene na tamnom i hladnom mjestu tijekom 24 sata. Sutradan procjedite kroz gazu vodu u kojoj su stajale cvati i pripremite staklene boce. Dobro ih operite i sterilizirajte u pećnici na 150 celzijevaca tijekom 10-15 minuta. Čepove sterilizirajte tako da ih prokuhate u vodi. Boce i čepove nemojte vaditi iz pećnice, odnosno vode sve dok sok nije potpuno gotov. Otopite 4 kg šećera u 4 l vode na laganoj vatri. Nakon što se šećer otopio, ostavite otopinu još neko vrijeme na laganoj vatri da se reducira. Iscjedite limun i dodajte ga u vodu u kojoj je bila bazga, a nakon što se šećerni sirup malo prohladio dodajte i njega. Sve dobro promješajte, sipajte u boce i dobro zatvorite. U ovoj verziji ne koristi se konzervans, pa je vrlo važno da su vam ruke, kao i radna površina potpuno čisti! Bilo bi najbolje da za sirup koristite manje boce jer bi se sirup nakon otvaranja trebao popiti u roku od 3 dana! Otvoreni sok držite u hladnjaku, a neotvoreni na suhom, hladnom i tamnom mjestu!


Volite li sok od bazge? Pravite li ga sami?
Kakav recept imate?

Zanima nas da li imate iskustva sa pravljenjem soka bez konzervansa, na koji način ga čuvate i koliko dugo može trajati, pa pišite! :)

Čekamo vaše recepte! :)

Uzdravlje i pozdrav od Maja! :)


Broj komentara: 12 :

  1. I prodje zova(bazga).Opra je kiša i ostasmo bez soka ove godine.Ja je pravim sa manje šećera ,više limuntusa i bez limuna.Sve je to slično.I bez konzervnsa jer ne stigne da se pokvari.Odmah se popije.:))

    OdgovoriIzbriši
  2. kod nas se kaže zova :)

    volim sok od zove, ali ga nisam do sada pravila.
    imam neki recept.
    40 cvjetova zove potopi se u 4 litra vode.
    24 sata odstoji.
    sutra se procijedi.
    doda se 3 kile šećera i 3 limuntosa
    miješa se dok se sav šećer ne rastvori
    sipa se u tamne boce i čuva na hladnijem i tamnijem mjestu

    moja mama je pravila sok od zove ovako i trajao nam je dugo. u zatvorenim bocama više i od pola godine.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sve je to slično, cca 10 cvati na 1 l vode i 1kg šećera, manje-više! Mi ne volimo da bude jako sladak, pa bi smanjile količinu šećera! Kontam da bi izdržalo bez konzervansa, znam ljude kojima je i one kojima je prokisao! Pa i limunska kiselina donekle konzervira, ako se ne varam! Vrijedi probati! :)

      Izbriši
  3. Sok od bazge ce me vecno podsecati na Dardu, Baranju i na detinjstvo.Secam se za vreme rata kako smo isli u berbu bazke za sok.Divno!Obozavam taj miris :)

    OdgovoriIzbriši
  4. prekrasni nježni cvjetići, i osvježavajući domaći sok!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Obozavam ovaj sok, kao maloj mi je bio omiljen! Drugaricina mama ga je stalno pravila, pa sam obozavala da odem kod nje da se osvezim!

    OdgovoriIzbriši
  6. Ginem za sok od bazge, ginem!
    Ne radim ga sama. Mnogo trepćem, budem fina i uvijek se nekome prišmekam za koju bocu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni ga je do sad uvijek spremala mama, evo upravo trošim zadnju bocu od prošle godine, još uvijek je super. Ove godine bi ga htjela praviti sama, ali nemam ga gdje držati, pa sam mislila napraviti ga, staviti u vrećice za smrzavanje i u zamrzivač. Kod mene nema kiše, ali treba naći bazgu koja raste daleko od prometnica. Hvala vam na receptu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mi smo jedne godine isto spremali u zamrzivač, ali u plastičnim bocama, samo ih se ne smije napuniti do vrha! I to što kažeš, danas je sve teže naći bazgu koja nije blizu prometnica! Mi ju obično beremo kad smo na vikendici! Tamo osim bazge ima i lipe pa uvijek naberemo skupimo hrpu za čaj!:) Hvala ti što si svratila! :)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!