ponedjeljak, 19. svibnja 2014.

U KUHINJI: Karamel sos


Kavu pijemo sa medom od kestena i cimetom, jedna sa mlijekom, druga bez, ali često se zaželimo nečeg malo drugačijeg! Već smo vam pokazale kako pravimo kavu sa kakaom i kavu sa pireom od turkinje, a danas ćemo vam još pokazati i kako napraviti jedno od naših najdražih zaslađivača za kavu - karamel sos! :)


Karamel sos

Sastojci za cca 2 dl:

150 g muscavado šećera
2 dl kondenziranog mlijeka
malo morske soli
5 g maslaca

Umjesto muscavado šećera možete koristiti bilo koji drugi, umjesto morske soli prstohvat obične, a umjesto kondenziranog mlijeka možete koristiti vrhnje za kuhanje ili slatko vrhnje!

Postupak:

Sve sastojke stavite u šerpicu sa debljim dnom na laganu vatru i miješajte dok se šećer ne otopi! Kada je šećer otopljen, ostavite da se kuha i dalje i samo povremeno promiješajte! Vrlo je bitno da stalno pazite na karamel i ne ostavljate ga bez nadzora! Na površini će se praviti mjehurići koje ne treba dirati, osim u slučaju da baš krene kipiti iz šerpice, tada sve maknite sa vatre na par trenutaka dok se ne slegne! Karamel sos kuhajte dok ne postane gust i kremast, a zatim ga ostavite da se prohladi i presipajte u čiste staklenke! Čuvajte ga u hladnjaku, gdje može stajati duže vrijeme!




Karamel sos možete koristiti za zaslađivanje vrućih napitaka i ledene kave ili kao preljev za sladoled (po potrebi ga malo ugrijte), a odlično paše i uz kiselo voće, npr. zelene jabuke koje narežete na kriške i umačete u karamel! :)

Volite li karamelu? Kako vam se sviđa ova ideja?
Dali ste već radili nešto slično?

Pišite nam! :)

Pozdrav od Maja! :)

4 komentara :

  1. Maje kakva je to muscavado šećer i kakvo kondezirano mleko?.Možete li kad pravite post i slikati sastojke koje dodajete.ili sam proces pravljenja.Bilo bi to odlično.Korak po korak.Pozdrav
    Cale

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Muscavado je nerafinirani smeđi šećer, a kondenzirano mlijeko je ugušćeno mlijeko, kod nas ga ima za kupiti u trgovini u tetrapaku, ali umjesto ovih sastojaka možete koristiti obični bijeli ili smeđi šećer i vrhnje za kuhanje ili za šlag! ;) Što se tiče fotkanja, to nam je dosta nezgodno jer su i jednoj i drugoj kuhinje dosta loše osvjetljene, a i nezgodno nam je uz klince svaki korak posebno fotkati! Ionako su nam recepti uvijek super jednostavni, pa ni nema tu nešto posebno za fotkanje! ;) Pozdrav! :)

      Izbriši
  2. već dugo se kanim napraviti i karamel i kondezirano mlijeko i nikako da dođu na red.... ali mogla bi uskoro napraviti ovaj karamel, čini mi se da bi bio odličan dodatak frapeu od banane!

    OdgovoriIzbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!