ponedjeljak, 30. rujna 2013.

U KUHINJI: Malo drugačiji ajvar



Obožavamo klasični ajvar, ali smo za promjenu ovaj puta odlučile napraviti nešto slično, a ipak drugačije i vrlo smo zadovoljne kako je ispalo! Napravile smo neku vrstu umaka od pečenih patlidžana, paprika i rajčice koji je načinom pripreme i teksturom sličan ajvaru, ali za razliku od ajvara, u ovome prevladavaju patlidžani. Pa ako ste ljubitelj patlidžana kao mi, ovo morate probati!


Malo drugačiji ajvar

Potrebne namirnice:

8 kg patlidžana
1 kg rogatih crvenih paprika
3 - 4 rajčice (mi smo imali i žutih rajčica pa smo kombinirali)
1 žlica kapara
5-6 češnjeva češnjaka (više ili manje po želji)
ljute papričice (također po želji, ovisi koliko ljuto volite)
suncokretovo ulje
sol

Postupak: 

Patlidžanima najprije uklonite peteljke, prerežite ih na pola, zarežite ih u obliku rešetke, premažite uljem i pecite u pećnici na 180 stupnjeva 20-tak minuta.Kada ih probodete vilicom i vidite da su potpuno mekani, gotovi su! Kada se ohlade, izdubite im meso.
Rajčice također pecite u pećnici dok ne postanu mekane, a kada se ohlade, ogulite ih.
Paprike dobro operite, posušite i cijele ih ispecite na roštilju, a ako nemate roštilj možete ih ispeći i na vatri na štednjaku uz pomoć rešetke. Kada se ohlade, ogulite ih i uklonite im peteljke i sjemenke.Sada izmiješajte svo pečeno povrće i dodajte mu sitno nasjeckani češnjak, kapare, ljute papričice i soli po želji. Sve ubacite u blender i dobro izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu.
U  veliki lonac usipajte ulje i stavite na vatru. Kada se ulje dobro zagrije, u lonac ubacite dobivenu smjesu i pržite ju na ulju, uz neprestano miješanje, dok ne dobijete kremastu teksturu.Što se smjesa više prži i miješa, bit će kremastija i finija!
Budući da ne stavljamo nikakve konzervanse, sve je potrebno sterilizirati i pasterizirati kako bi se moglo što dulje održati!
Dobivenu smjesu punite u prethodno sterilizirane staklenke (najbolje je oprati ih na visokoj temperaturi u perilici za suđe, ako ju imate). Otvorene napunjene staklenke ostavite u zagrijanoj pećnici na sat vremena da se pasteriziraju. Nakon toga u svaku staklenku prije zatvaranja ulijte na vrh još po žlicu maslinovog ili suncokretovog ulja kako bi spriječili oksidaciju.


I naša inačica ajvara je spremna za zimu!
Pravite li vi ajvar i imate li kakav zanimljiv recept? Slobodno ga podijelite s nama!

Pozdrav,
Maje

3 komentara :

  1. Mama i ja smo već napravile onaj klasični, ali predložit ću joj da isprobamo i ovo, sjajno zvuči!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nadamo se da će ti se svidjeti ako isprobate! ;)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!