ponedjeljak, 6. ožujka 2017.

TOP 5: Recepti # 43 (Kuhamo sa ostatcima!)

U postu o načinima smanjivanja otpada iz kućanstva, pod jednom od točaka pisala sam o kreativnom iskorištavanju ostataka hrane, što je i tema današnjeg posta! Kada kuhamo trošimo puno energije, a hrana koju ne pojedemo često završi u kanti za smeće! Energiju utrošenu za kuhanje, ali i same namirnice možemo učinkovitije koristiti ako planiramo jelovnik i u njega uvrstimo jela koja se rade od ostataka. Ti ostatci ne moraju biti slučajni, njih možete pripremiti s namjerom kasnijeg korištenja. Na taj način ne samo da ćete uštedjeti, već ćete si i skratiti vrijeme provedeno u kuhinji! Više o ovoj temi možete pročitati i na blogu 'Delicious and healthy by Maya', a kad ste već tamo prošvrljajte po receptima, sigurna sam da ćete se oduševiti! ;) Krenimo!

1. Za početak tu je krem juha od rostanog povrća! Rostano povrće pravim gotovo svaki tjedan i to po ovom receptu. Najčešće svjesno pripremim više povrća i tako znam da ću sutradan imati ukusnu krem juhu! Ostatke rostanog povrće nekad dodam u slanu zobenu kašu i to nosim za doručak na posao, a možete ih jesti i sa tjesteninom!
kitchen sanctuary

2. Od krumpir pirea možete praviti popečke, obične ili sa dodatkom raznog povrća, a meni su se najviše svidjeli ovi punjeni gljivama!  Gotovo uvijek kada za ručak imamo krumpir pire, za večeru su popečci! Ako imate volje, od krumpir pirea možete praviti i njoke! Čak i kada imate malu količinu krumpira, napravite njoke i zamrznite ih pa pravite kada skupite dovoljno! ;)
imagelicious
3. Kao i u slučaju krumpir pirea, i kada pravim rižoto obično skuham više riže kako bi sutradan imala za brze popečke koje svi u kući volimo! Osim popečaka, od ostataka riže možete napraviti i ovaj prekrasan kruh bez brašna! Izgleda stvarno veličanstveno!
delicious and healthy by maya
4. Ostatke tjestenine gotovo uvijek koristim za pravljenje salate koju nosim za doručak. Uz malo pesta i povrća koje je u sezoni, za tren imate super ukusan obrok! Ova salata koju sam danas odabrala je skroz jednostavna, a dodatnu inspiraciju za ukusne obrok salate potražite ovdje!
happy healthy mama

5. I za kraj jednostavan veganski desert od starog kruha! Stari kruh obično osušim i od njega napravim mrvice, ponekad krutone, kada preostane francuskog kruha i ove ukusne grickalice, a kada nam se jede nešto slatko - veganski francuski tost, ali puding od kruha nikako da isprobam! 
running with spoons

Osim riže koju možete skuhati i za nekoliko dana unaprijed, isto je i sa mahunarkama koje se moraju namočiti i duže kuhati, kao što su to grah, slanutak i leća pa kada ih planirate za ručak, skuhajte nešto više i napravite razne namaze koje možete naći u receptima pod oznakom 'slano' ili (još lakše) u facebook albumu 'U kuhinji'!

Kako vi štedite energiju i namirnice u kuhinji?
Kako koristite ostatke?
Imate li kakvih zgodnih recepata ili trikova?

Ako vam fali ideja za štedljivost u kuhinji, popričajte sa vašim bakama ili prabakama, one su pravo vrelo informacija jer su naučene živjeti puno skromnije od nas i ne rasipati prirodna bogatstva, pogotovo hranu! 

Hvala što ste svratili i ugodan početak tjedna vam želim!

Pozdrav od Maje

4 komentara :

  1. Kako kažu, "Waste not, want not" :) hvala na izvrsnim idejama, sve tako prekrasno izgleda! Svakako ćemo isprobati!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako! :) Samo kad bi uložili malo vremena na planiranje, sve bi bilo lakše! Hvala što si svratila! :)

      Izbriši
  2. Potpuno se slažem, bacanje hrane je najgora moguća solucija! Hvala na izvanrednim idejama! Jedva čekam da ih isprobam!
    Vesna - Home Chic Club

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Definitivno najgora solucija! Hvala Vesna! Nadam se da će ti se svidjeti!:)

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!