utorak, 14. ožujka 2017.

ČUVAMO OKOLIŠ: Čistimo rabljenu odjeću i obuću!


johanna vintage
Nedavno sam pisala o razlozima zašto kupovati rabljenu odjeću, a danas ćemo se pozabaviti sa načinima kako tu istu odjeću očistiti i po potrebi dezinficirati pošto je mnogima upravo pitanje čistoće glavni razlog zašto izbjegavaju second hand!  Iako je najčešće dovoljno odjeću samo oprati na višim temperaturama, nekim rabljenim predmetima ipak treba posvetiti malo više pažnje! Ovaj vodič će vam pomoći da na što prirodniji način temeljito očistite ne samo rabljenu odjeću koju ste kupili, već i onu koja se već nalazi u vašem ormaru! Brigom o odjeći koju nosimo produžujemo joj vijek, a samim time smanjujemo potrebu za čestom kupovinom nove! Krenimo!

Odjeća

KEMIJSKA SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU: Rabljenu odjeću koju ste kupili, kao što sam prethodno napisala, obično je dovoljno oprati na 60 stupnjeva i to je to! Ipak, ako niste sigurni gdje je ta odjeća stajala, tko ju je nosio ili ako smatrate da pranje na višim temperaturama nije dovoljno, odjeću prethodno natopite u Asepsol eko sredstvo prema uputama na ambalaži.  Osim Asepsola, za bijelo i rublje postojanih boja možete koristiti i Izosan koji se upotrebljava i u bolnicama za dezinficiranje posteljine i površina recimo, ali i za dezinficiranje vode za piće. Oba sredstva možete kupiti u ljekarnama. Nakon dezinficiranja, odjeću jednostavno operite u perilici i osušite. Sušenje odjeće na suncu također djeluje dezinfekcijski, ali vodite računa da na taj način se sušite tamnu odjeću koja bi mogla izblijediti. 

ALKOHOLNI OCAT: Osim ovih kemijskih sredstava, za dezinficiranje možete koristiti i obični alkoholni ocat kojeg jednostavno dodate umjesto omekšivača u perilicu! Osobno često umjesto omekšivača koristim bijeli ocat u kojeg dodam nekoliko kapi eteričnog ulja! Odjeća je nakon pranja jednako meka kao sa omekšivačem, a ručnici (kojima omekšivač umanjuje mogućnost upijanja) budu i mekši! Ipak, prije uporabe octa u svojoj perilici bilo bi dobro da se posavjetujete se sa stručnom osobom u ovlaštenom servisu, kako biste bili sigurni da ocat neće naškoditi dijelovima perilice! Bijeli ocat je osim za dezinfekciju dobar i za uklanjanje mirisa što je posebno korisno kada perete odjeću koja je duže vrijeme stajala.

SODA BIKARBONA: Neugodne mirise možete ukloniti i tako da odjeću potopite u otopinu vode i sode bikarbone te ostavite preko noći, nakon čega ju normalno perete u perilici (više o tom pročitajte ovdje). Osim toga, dodatak sode bikarbone u prašak za pranje rublja može povećati njegovu učinkovitost, posebice kod tvrde vode, što je u velikom dijelu Hrvatske slučaj!

UKLANJANJE MRLJA: Pri kupovini, rabljenu odjeću uvijek treba dobro pregledati za mrlje. Iako je neke mrlje moguće ukloniti i nakon što je odjeća više puta oprana, bilo bi bolje da zaflekanu rabljenu odjeću preskočite jer će vam oduzeti previše energije i vremena, a pozitivan ishod nije zagarantiran! Ipak u slučaju da ste odjeću sami zaflekali, važno je reagirati što prije, ali i znati kako pojedinu mrlju ukloniti za što ćete veliku bazu korisnih informacija naći ovdje

OSTALO: Poneka odjeća treba posebnu pažnju kod pranja! Bilo da se radi o vunenim džemperima, sintetici, svili ili koži, hrpu odličnih savjeta ćete naći ovdje! Neke vrste odjeće, kao što su to kaputi od brušene kože (velur, antilop) najbolje je odnijeti na kemijsko čišćenje, pogotovo ako ste našli neki povoljan rabljeni komad kojem treba malo ljubavi! 

a clothes horse
Obuća

DEZINFICIRANJE: Ako ste se odlučili za kupnju rabljene obuće, moja preporuka je da čišćenju posvetite posebnu pažnju! Obuću koja se smije prati u perilici, kao što su to patike i slično, prethodno natopite u otopini Asepsol-a ili Izosan-a (prema uputama na pakiranju), a tek nakon toga ih ubacite u perilicu! Kožnu obuću također možete dezinficirati uranjanjem u otopinu Asepsol-a, ili brisanjem vlažnom krpom natopljenom u otopini Asepsol-a, ali je nakon toga samo prebrišite krpom uronjenom u čistu vodu! Kožnu obuću (ali i odjeću i torbe) nakon čišćenja obavezno namažite nekom masnijom kremom ili kokosovim uljem kako s vremenom ne bi počela pucati! Kožnu obuću je poželjno i zaštiti od vode, a za to možete koristiti mast za impregnaciju koju ste sami napravili! Poznavanje načina dezinficiranja je važno ne samo kod kupovine rabljene obuće, već i u slučaju da patite od gljivičnih oboljenja jer vam redovito čišćenje može uvelike pomoći da se riješite atletskog stopala! 

UKLANJANJE MIRISA: Ako vam obuća i nakon dezinficiranja i pranja ima neugodan miris, istresite u nju 1-2 žlice sode bikarbone u koju ste dodali neko eterično ulje! Eterično ulje čajevca ima dezinfekcijska svojstva pa je ono dobar izbor! Obuću stavite u vrećicu koju ste dobro zatvorili i ostavite da odstoje nekoliko dana, a zatim istresite sodu i očistite unutrašnjost obuće pomoću usisavača. 

UKLANJANJE PLIJESNI: Iako nikako ne preporučam kupovinu pljesnive rabljene obuće, za slučaj da vam se kožna obuća ili odjeća upljesnivila, razmislite o čišćenju prije nego ju bacite! Iznimno je važno da svu pljesnivu odjeću i obuću iznesete van na zrak kako bi spriječili širenje spora, a površine na kojima je ta odjeća bila dobro očistite! Prvo sa kožne odjeće ili obuće na suho očistite svu vidljivu plijesan, a zatim odjeću/obuću prebrišite krpom ili spužvom natopljenom u toplu vodu u koju ste dodali blagi deterdžent za pranje. Nakon toga sve prebrišite krpom natopljenom u čistu vodu i ostavite da se osuši na zraku, ali ne na izravnoj sunčevoj svijetlosti. Nakon sušenja, vrijeme je da uništimo preostale spore tako da sve izvana i iznutra prebrišete krpom natopljenom u otopinu hladne vode i medicinskog alkohola (u omjeru 1:1).  Više o tome pročitajte ovdje!

MRLJE OD SOLI: Mrlje od soli koje su česte na obući tijekom zime možete ukloniti otopinom octa u vodi (omjer - jedna šalica vode: jedna žlica alkoholnog octa). Lagano natapkajte dijelove na kojima se nalaze mrlje otopinom, prebrišite čistom krpom i ostavite da se osuši dalje od izvora topline, te ponovite po potrebi. Na ovaj način možete čistiti mrlje na koži, umjetnoj koži i tkanini, ali ako čistite obuću od brušene kože, pazite da ne natopite kožu otopinom octa jer bi se mogla skupiti!

BRUŠENA KOŽA: Pri čišćenju obuće od brušene kože treba biti posebno oprezan! Nju nikako nemojte natapati u sredstva za dezinfekciju niti u vodu! Krenite tako da prvo pokušate ukloniti nečistoće suhom četkicom (možete koristiti četkicu za nokte ili staru četkicu za zube) i vodite računa da uvijek četkate u istom smjeru! Mrlje koje ostanu nakon četkanja pokušajte ukloniti trljanjem običnom bijelom gumicom za papir! Za tvrdokornije mrlje koristite bijeli, alkoholni ocat ili medicinski alkohol - jednostavno isipajte malo na čistu bijelu krpicu i istrljajte mrlju! Ostavite da se obuća osuši pa ponovite postupak sa četkicom i gumicom! Na kraju prebrišite cijelu površinu obuće krpom natopljenom u ocat ili alkohol! Na taj način ćete osvježiti kožu, ali i dezinficirati obuću! Za svaki slučaj, ako je to moguće izvadite i temeljito očistite uloške obuće ili ih zamijenite! Ako vam se ne da gubiti vrijeme na ovakvo čišćenje, cipele uvijek možete odnijeti na kemijsko! 

GUMENE ČIZME: Gumenu obuću je lako očistiti jer je vrlo otoporna na različita sredstva! Izvana ih čistimo četkanjem i uklanjanjem osušenog blata te pranjem sa otopinom vode i sapuna, a iznutra ih je, nakon pranja sa sapunom i ispiranja, poželjno pošpricati i otopinom vode i alkoholnog octa (u omjeru 1:1) kako bi ih dezinficirali!



Modni dodaci

TORBE: Kod čišćenja torbi vrijede ista pravila kao kod čišćenja odjeće i obuće - ako je od materijala koji se mogu prati u perilici, operite ju tako, a ako je od kože očistite ju kao što bi čistili kožnu obuću ili odjeću! Kako i kožne torbe često imaju unutrašnjost od platna ili neke sintetičke tkanine, izvucite ju van i pažljivo operite pomoću četkice i otopine vode i deterdženta za pranje rublja. Neugodne mirise iz torbe uklonite tako da ćete unutrašnjost posuti sa sodom bikarbonom i zatvoriti, a ako se i vanjska tkanina osjeti, ubacite cijelu torbu u vrećicu u koju ste stavili sodu bikarbonu i dobro ju zatvorite pa ostavite nekoliko dana i očistite usisavanjem! Detaljnije o čišćenju torbi pogledajte ovdje!

ŠEŠIRI: Šešire od filca čistite prvenstveno mekanom četkom i to počevši sa lijeve strane u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Mucice uklonite pomoću ljepljive trake, a masne mrlje tako da ih prekrijete sodom bikarbonom, sačekate 2-3 sata da se ulje upije pa očetkate i ponovite dok mrlja nije uklonjena. Pri tome šešir mora biti potpuno suh! Ako ostatke sode bikarbone ne možete ukloniti četkanjem, navucite tanku čarapu ili gazu na usisivač i na taj način uklonite sodu! Slamnate šešire očistite četkom i prebrišite vlažnom krpom pa ostavite da se osuše van izravnog sunčevog svijetla ili izvora topline. Traku koja se nalazi sa unutrašnje strane šešira (može biti kožna ili od tkanine) čistite oprezno kako ne bi pokvasili šešir ili ju skinite, operite i vratite na mjesto! Kako temeljitije očistiti šešire koje ste kupili rabljene ne znam, negdje sam pročitala da ih je moguće tretirati parom, ali nisam sigurna kako bi različiti materijali reagirali na vlagu i visoku temepraturu. Ako znate javite, a više o čišćenju različitih vrsta šešira potražite ovdje!

Kao što sam u uvodu napisala, poznavanje pravilnih načina za čišćenje i održavanje odjeće i obuće je iznimno važno kako bi nam ona što duže trajala. Za to nam najčešće ne trebaju posebna kupovna sredstva već su dovoljne i neke uobičajene namirnice koje vjerojatno već imamo u kući! Na internetu ćete naći pregršt informacija, a ovaj post neka vam bude polazna točka! Ipak vodite računa da ne uzimate sve što piše on line zdravo za gotovo, dobro razmislite o svemu što ste pročitali i dodatno istražite prije isprobavanja ako vam se nešto čini sumnjivo!  Kao i kod čišćenja doma, i pri čišćenju odjeće trebamo voditi računa o utjecaju na okoliš te birati sredstva koja su manje štetna! Također, kada kupujemo odjeću (rabljenu ili novu) uvijek trebamo voditi računa o kvaliteti i trajnosti materijala! 

Razloge zašto kupovati rabljeno potražite ovdje, inspiraciju za smanjenje količine otpada kojeg proizvodite u kućanstvu svratite ovdje, a ako želite smanjiti udio štetnih kemikalija u domu ovdje i ovdje!

Kupujete li second hand? Što izbjegavate kupovati rabljeno?
Kako čistite rabljenu odjeću, obuću i modne dodatke?
Imate li kakvih trikova? 

Voljela bi čuti vaše mišljenje o ovoj temi! :)

Hvala što se čitali i ugodan ostatak dana vam želim!

Pozdrav od Maje! 

Broj komentara: 8 :

  1. Odličan post s hrpom korisnih savjeta! Ja tu i tamo kupim nešto rabljeno, ali većinom je to skoro pa novo pa samo normalno operem.

    OdgovoriIzbriši
  2. Izvrsni savjeti, hvala od srca! A od srca je i zato što u scnd handovima kupujemo uglavnom sve osim donjeg rublja i anatomske obuće. Jer je masovna produkcija smanjila kvalitetu. Jer razmišljam o hrpi smeća koju to sve stvara. Jer ne želim nositi nešto što je možda netko u ropskim uvjetima šio. Jer ne želim nositi nešto što je loše kvalitete a ono što je kvalitetno je možda van mog budžeta. Zato što ću taj novac usmjeriti u nešto drugo i uštedjeti. Zato što mislim da je bedasto trošiti hrpu novaca za odjeću koju će djeca brzo izrasti/poderati/zaprljati u igri, školi. Zato što ne želim uopće djecu ograničavati da se igraju, zaprljaju i dramiti nad neoperivim flekama. Zato što nosim klasične, vječno moderne linije s bijelim košuljama i briga me šta je "ovog proljeća moderno".

    Zato što se u scnd handovima nađu waaay cool stvari!

    Znaš kako je kazala moja baka: voda pere sve, samo ljudsku zloću ne. Pa tako i fleke i odjeću iz scnd handa. Ovo sa tekućinama za dezinficiranje zaista nisam znala, to jest nisam se usuđivala, mislila bih da će izgristi odjeću, a dobro je znati :)

    Hvala na ovom iscrpnom i mudrom i nadasve korisnom postu!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala tebi Marija što si svratila! Sjajno je što kupuješ rabljeno, a razloga je, kao što si sama navela, jako puno! Osim toga, zabavno je! :) Pogotovo kad se ne opterećuješ sa nekim trenutnim trendovima! Što se tiče sredstava za dezinficiranje, osobno ih rijetko koristim jer smatram da je pranje na 60 i ispiranje sa octom umjesto omekšivača dovoljno, nisam gadljiva! ;) U ostalom, nije da odjeća koju kupimo novu dolazi sterilna! I ona se povlači po ko zna kakvim skladištima, a i tretirana je groznim kemikalijama pa je second hand po meni i zdravija varijanta! ;) Hvala još jednom! :*

      Izbriši
  3. Hvalaaaaaaa...odlični savjeti...kriva sam i ne koristim puno prirodna sredstva za čišćenje,ali evo...prepisala i naučila i svakako primjenjujem...oduševljena sam idejom alkoholnog octa kao zamjenom za omekšivač...skeptična sam,ali kad kažeš da si stvarno probala...ja isprobavam već večeras.HVAAALAAA!!!!
    Što se tiče second handa,to svakako podržavam...i kad naletim počastim se...iako je izbor u mojoj Rijeci oskudan....
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. :) Hvala tebi Ariana! Drago mi je da ti je post od koristi, a još mi je draže ako te je motivirao da kreneš prema nekim 'zelenijim' sredstvima! :) Nadam se da ćeš imati pozitivna iskustva sa octom, a voljela bi i da mi javiš kako je prošlo! ;) <3

      Izbriši
    2. Dakle!!!Ja sam isprobala ocat,iskreno isprva s rezervom,probala sam s krpama i ostala sam paf u pravom smislu riječi...a onda sam oprala ručnike...i onda je bilo wooooow...ispali su mekani i nježni i ostala sam baš zatečena...i nikakav neugodan miris nije prisutan!
      Dakle,zahvaljujem se na savjetu i eto,sigurna sam da ću puuuuno uštedjeti pranjem na ovaj način.A još mi je draže da ću malim doprinosom pomoći našoj dragoj Zemlji.
      Pozdrav!

      Izbriši
    3. Hvala što si javila! Jako mi je drago što si zadovoljna! :) <3

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!