petak, 20. ožujka 2015.

U KUHINJI: Veganski choco-chip keksići


Iako nismo nešto pretjerano lude za slatkim, volimo se povremeno počastiti domaćim slasticama, posebno tijekom hladnijeg perioda kada upaljena pećnica i miris keksića stvaraju poseban ugođaj.  Osim toga, klincima uvijek radije dajemo domaće, tako izbjegavamo razne E-ove, ali i ambalažu koja je sastavni dio svakog kupljenog slatkiša. Ok, jasno je da nemamo svaki puta kada nam se jede slatko volje i vremena praviti nešto sami. Naravno da je lakše otići u trgovinu i kupiti omiljene kekse, ali ove je stvarno lako napraviti i za čas su gotovi. Ne sadrže bijelo brašno, bijeli šećer, jaja niti maslac. Umjesto toga koristimo zobene pahuljice, smeđi šećer, lanene sjemenke i kokosovo ulje, što znači da su ovi keksi malo manje 'zločesti', ali i pogodni za vegane!


Veganski choco-chip keksići

Sastojci:

200g samljevenih zobenih pahuljica
5 velikih žlica smeđeg šećera (ili više ako volite slađe)
1 žličica sode bikarbone
1 žlica ribane korice naranče
100 g tamne čokolade
prstohvat soli
2 žlice mljevenih lanenih sjemenki + 1 dl mlake vode (ili 1 jaje)
2 žlice kokosovog ulja

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 180 C. Zobene pahuljice sameljite (najbolje u električnom mlincu za kavu ili blenderu) dok po strukturi ne budu nalik na grublje brašno. Dobivenom zobenom brašnu dodajte sodu bikarbonu i sol. Mljevene lanene sjemenke natopite u deci mlake vode i ostavite 5 minuta da odstoje nakon čega dodajte šećer, otopljenu kokosovu mast i koricu naranče pa sve dobro izradite da se sjedini. Smjesi postupno dodajte suhe sastojke i sve dobro promiješajte. Ako primjetite da vam je smjesa previše mrvičasta, dodajte još mrvicu vode. Na kraju dodajte čokoladu nasjeckanu na komadiće ili ako imate čokoladne kapljice. Pri tome pazite da vam komadići čokolade ne budu krupni kako vam se keksi ne bi raspadali. Dobiveno tijesto ostavite u hladnjaku pola sata, a zatim vlažnim rukama oblikujte medaljone! U svaki keksić ide otprilike jedna žlica smjese. Na taj način ćete dobiti 20-ak keksića koje ne morate jako razmicati na limu za pečenje jer neće narasti. Kekse pecite u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta, a kada ih izvadite pustite da se malo prohlade!


























Ovim keksima je stvarno teško odoljeti jer su hrskavi izvana, a meki iznutra! Posebno dobro pašu uz čašu omiljenog biljnog mlijeka ili kao slatkiš uz popodnevnu kavu, a obzirom na sastojke, mogu se prošvercati i kao brzinski doručak kada ste posebno zaposleni! Ako niste ljubitelji kombinacije naranče i čokolade, probajte umjesto korice naranče dodati cimet, a slične keksiće sa jabukama, potražite ovdje!

Da li ste već pravili nešto slično?
Kakve keksiće najradije jedete i pravite?
Imate li neki dobar veganski recept?

Voljele bih čuti vaše preporuke! :)

Hvala na čitanju i dobar tek,
Maje

Broj komentara: 5 :

  1. Hvala puno! Jako nam je drago da si zadovoljna sa nama! ;) I hvala na pinanju! :) <3

    OdgovoriIzbriši
  2. recept sam prepisala, jako primamnjivo zvuči, i sve pohvale za kreativnost i trud, pozdrav, M.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala Marija! :) <3 Nadamo se da će ti se svidjeti recept! Pozdrav!

      Izbriši

Voljele bi čuti vaše mišljenje!